Sosyal Medya

Döviz

YENİLEME: (Bej Kitap eklendi) Powell: Mart ayında 25 baz puan faiz artırımı uygun

Fed/Bej Kitap: ABD ekonomisi, Omicron vakalarında artışa rağmen ılımlı şekilde büyüdü   ABD ekonomisi Ocak ortasından Ocak ayının ilk yarısına…

YENİLEME:  (Bej Kitap eklendi)  Powell: Mart ayında 25 baz puan faiz artırımı uygun

Fed/Bej Kitap: ABD ekonomisi, Omicron vakalarında artışa rağmen ılımlı şekilde büyüdü

 

ABD ekonomisi Ocak ortasından Ocak ayının ilk yarısına kadarki dönemde Omicron varyantından kaynaklı olarak COVID-19 vakalarında yaşanan artışa rağmen ılımlı bir hızla büyümeyi başardı.

 

12 Fed bölgesinden gelen bilgilerle derlenen Bej Kitap raporu, pandeminin son aylarda ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Milyonlarca çalışanın COVId-19’a yakalanması üretimde aksamalara yol açarken, ağır kış şartları da üretimde aksaklıklara katkı verdi.

 

Bej Kitap’a göre ABD’de işçi talebi güçlü olmaya devam etti ve işletmeler işe alımlarda zorluklar yaşadıklarını ifade etmeyi sürdürdüler. Bunun yanı sıra ülke genelinde şirketler düşük ücretli çalışanların maaşlarını artırdıklarını veya artıracaklarını belirttiler.

 

Özlem Derici Şengül yazdı:  Rusya’ya karşı bütüncül yaklaşım

 

Gece Bülteni: ‘Stagflasyon Endişeleri…’

 

OPEC+ toplantısı bitti: Ilımlı ancak gerçekleşemeyen artış kararına devam – fiyatlarda yön yukarı

 

 

 

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisindeki sunumunda ilk faiz artırımının mart ayında olacağını tekrarladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ve olası yansımalarını yakından izlediklerini kaydeden Powell, “ABD ekonomisi üzerinde yüksek belirsizlik oluşturuyor” dedi. Fed Başkanı, “%2’nin oldukça üzerinde enflasyon ve güçlü bir işgücü piyasası ile bu ayki toplantımızda politika faizini yükseltmenin uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.  Powell, bilanço küçültmenin ise faiz artırımından sonra planladıklarını yineledi.

25 mi, 50 mi?

Piyasalar, Ukrayna Savaşı’nın yarattığı daha yüksek enerji maliyetleri ve belirsizlikler nedeniyle Fed’in ilk beklentilere göre parasal sıkılaştırmada yavaşlamayı düşünebileceğini tartılıyor.  Faiz artış beklentisi sayısı çeşitli kurumlarca aşağı eçkilirken, bilanço küçültme adımlarının da ertelenebileceği konular arasında. Halen ortalama beklenti, faiz artışının marta 25 baz puanla başlayacağı ve sene içinde toplam dört kez 25’er baz puan faiz artırılacağı yönünde.

Bank of America ve Goldman Sachs’ın hızlı faiz artırımı beklentileri değişmedi. BofA ve Goldman Sachs, Fed’in bu yılın sonuna kadar faizi yüzde 0,25’ten yüzde 2 civarına yükselmesini bekliyorlar.

Goldman Sachs stratejisti Praveen Korapathy yaptığı açıklamada, “Para politikasının normalleşmesi için sebepler henüz değişmedi” dedi.

JPMorgan ise Fed faiz oranının 2023 yılının ilk çeyreğinde %2 seviyesine ulaşmasını bekliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler