Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Stagflasyon Endişeleri…’

Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen ilk tur barış görüşmelerinden net bir sonuç çıkmazken, toplantı sonrasında yapılan açıklamalar gelecek adına bir ümit vermedi...

Gece Bülteni: ‘Stagflasyon Endişeleri…’

Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen ilk tur barış görüşmelerinden net bir sonuç çıkmazken, toplantı sonrasında yapılan açıklamalar gelecek adına bir ümit vermedi. İkinci tur görüşmeleri bugün gerçekleşmesi bekleniyordu ama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Rusya’nın gerçekçi olmayan talepleri nedeniyle görüşmelerin bir iki gün daha ötelenebileceğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle; tedarik sıkıntılarının yeniden baş göstermesi, mali yaptırımların petrol ve doğalgaz sevkiyatını yavaşlatacağına yönelik beklentiler enflasyonist endişelerini artırıyor. Dün petrol fiyatları %11 yükselirken, Avrupa’da doğalgaz fiyatları %15 yükseliş gösterdi. Enflasyon endişelerine, savaş riskinin Avrupa’da ekonomik durgunluk yaratabileceği endişelerin de eklenmesi dünya piyasalarında stagflasyon fiyatlamasına neden oldu. Çok hızlı bir ateşkes ve anlaşma sağlanamaması, global büyümeyi %1 kadar etkileneceği hesap ediliyor.   ECB’nin bu yıl için faiz artırımı beklentileri azalırken; ilk faiz artırım beklentisi sonbahara ötelendi, Almanya 10 yılık tahvili Ocak ayından bu yana ilk kez negatife geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri Ocak ayının sonuna gerilerken, Fed’in yıl içerisinde faiz artırım sayısının beklenildiğinden daha sınırlı olabileceği konuşulmaya başlandı. 65 km uzunluğunda Rus askeri konvoyun Kiev’e ilerken uydu fotoğraflarının paylaşılması dün akşam piyasalarda satışı artıran diğer önemli bir etken oldu.

TL’de zayıflık azalıyor

Global risk alma iştihanın sert bir şekilde düşmesi, dolar başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin tahvillerine talebi artırdı. Rublede yüksek volatilite, gelişen para birimlerinin değer kayıplarına rağmen Türk lirası dengeli bir görünüm sergiledi. Jeopolitik riskler ve risk alma iştahında azalma TL üzerinde baskıyı devam ettirse bile, 13.95-14.10 dirençlerinin kısa vadede korunmasını bekliyoruz.

BIST100 işgal kaynaklı düşüşün büyük kısmını geri aldı

BIST100, geçen hafta Çarşamba günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde 2016 seviyesinden kapanış gerçekleştirmişti. Avrupa borsaları dün %3’ün üzerinde düşüşteyken, BIST100 1994’ü test ediyordu. Şubat ayında yaşanan dip çalışmasına benzer nitelikte bir dip çalışması göze çarpıyor.  Güçlenmeyi not ediyoruz ama yurt dışı belirsizliklerin arttığı bir ortamda desteklere yeniden yönelimin olası olduğunu düşünüyoruz. Bugün 1950 desteği kırılması durumunda 1911 desteği yeniden test edilebilir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

Düşen trend içerisinde tepki alımların kar realizasyonu noktası, 20-50 günlük ortalamaların kesiştiği 2240 oldu. Düşen trend içerisinde ana direnç noktalarına ulaşıldı. Yardımcı indikatörler ile tepki alımları arasında negatif uyuşmazlık var. Bu nedenle 2244-2280 arasında direnç bölgesinde tepki alımların sonlanmasını ve desteklere geri çekilme bekliyoruz. kırılması durumunda trend değişimi gerçekleşebilecektir. Gün içi destek seviyelerimiz 2205 ve 2141, direnç seviyelerimiz 2244 ve 2282’dir.

Nisan vadeli Dolar/TL

14.87 direncinin üzerinden gelen satışlar ve yardımcı indikatörlerin alım bölgesinde gerilemesini sürdürmesi; dolar lehine dönen trend içerisinde realizasyonun devam ettiğini gösteriyor. 14.633-14.85 aralığında denge bulunabilir, 14.85 direncinin geçilmesi ise realizasyonun sonuna gelindiğinin işareti olabilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler