Sosyal Medya

Borsa

Porsche borsaya ‘süratli’ girdi

Avrupa’nın en büyük halka arzlarından birisi dün Alman spor otomobil üreticisi Porsche’nin borsaya girmesiyle, Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda gerçekleşti. İkonik…

Porsche borsaya ‘süratli’ girdi

Avrupa’nın en büyük halka arzlarından birisi dün Alman spor otomobil üreticisi Porsche’nin borsaya girmesiyle, Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda gerçekleşti. İkonik 911 modellerini üreten şirket, 75 milyar dolar piyasa değerine ulaşarak dünyanın en değerli otomotiv üreticileri sıralamasına 5’inci sıradan girdi. Uzmanlar 82.50 Euro’dan açılış yapan Porsche hisselerinin uzun vadede gücünü koruyacağını belirtti.

Hürriyet gazetesinden Taylan Özgür Dil’in haberine göre; Volkswagen Grubu bünyesindeki Alman spor otomobil üreticisi Porsche, dün ortalama 75 milyar doları bulan piyasa değeriyle borsaya tarihi bir giriş yaptı. Markanın ikonik modeli 911’e atıfla ‘P911’ etiket koduyla Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başlayan markanın halka arzı da tam saat 09:11’de gerçekleşti. Hisse değeri olarak güne 82.50 Euro seviyelerinden başlayan Porsche, gün içerisinde 86.50 Euro’yu gördükten sonra borsa kapanışında 82.54 Euro seviyesinde gerçekleştirdi. Alman üreticinin halka arzı Avrupa’nın son yıllarda gördüğü en büyük halka arz olurken, marka 75 milyar dolar piyasa değerine ulaşarak dünyanın en değerli otomobil üreticileri arasına 5’inci sıradan girmeyi başardı.

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla, 895 milyar dolar piyasa değeriyle dünyanın en değerli otomotiv şirketi konumunda bulunurken, Japon üretici Toyota 197 milyar dolar ile ikinci sırada, Çinli BYD 96 milyar dolar ile üçüncü sırada ve Volkswagen 77 milyar dolarla dördüncü sırada yer alıyor.

VW Grup CEO’su Oliver Blume konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün, Porsche için büyük bir rüya gerçek oluyor. Artan özerklik derecemiz, önümüzdeki yıllarda iddialı hedeflerimizi uygulamak için bizi çok iyi bir konuma getiriyor” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız ekonomist Ergun Unutmaz, Porsche’nin yıllık 300 bin adetleri geçen satışla kârlı bir satış ve üretim stratejisi izlediğini belirtti. Unutmaz, “Porsche ne milyonluk satış rakamlarına çıkıyor ne de Ferrari gibi sınırlı sayıda kalmayı tercih ediyor. Dolayısıyla yüksek kâr marjını koruyacak bir strateji yürütmesiyle öne çıkıyor” diye konuştu.

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler