Sosyal Medya

Borsa

Haftaya başlarken:  Asya hisseleri satıcılı, dolar güçleniyor

Asya hisseleri satıcılı, Dolar Endeksi ivmeli

Haftaya başlarken:  Asya hisseleri satıcılı, dolar güçleniyor

Asya-Pasifik bölgesinde hisse senetleri, Çin merkez bankasının gösterge borç verme oranlarını beklentiler doğrultusunda sabit tutmasıyla haftaya keyifsiz başladı.

Hong Kong’daki Hang Seng Endeksi %2,86 düşerek bölgedeki diğer kayıplara öncülük etti. Anakara Çin’de Şanghay Bileşik %1,06 ve Shenzhen Bileşeni de %1,046 düştü.

Japonya’da Nikkei 225 %0,1 düştü ve Topix düz çizginin hemen üzerindeydi. Avustralya’da S&P/ASX 200 %0,17 daha düşüktü. Güney Korel Kospi %1,28 düştü. MSCI’nin Japonya’yı dışlayan iş Asya-Pasifik Hisseleri Endeksi TSİ 06:00’da %1,51 geriliyor.

Hafta sonu Malezya’daki seçimler parlamentonun askıda kalmasına neden oldu. Partiler hükümeti kurmak için diğer bloklardan destek almaya çalışıyor. Bu haftanın ilerleyen saatlerinde Baidu kazançları açıklayacak ve Singapur enflasyon verilerini yayınlayacak.

 

Japonya’da ticaret şirketlerinin hisseleri, Berkshire Hathaway’in alıma geçtiği duyumları ile yükseliyor. KAP bildirimlerine göre milyarder Warren Buffett’in Berkshire Hathaway’in şirketlerdeki hissesini artırmasının ardından, bazı Japon ticaret şirketlerinin hisseleri bölge piyasalarındaki gerilemelere rağmen Asya seansının erken saatlerinde yükseldi.

Berkshire, Mitsubishi , Mitsui & Co, Itochu, Marubeni ve Sumitomo’daki hisselerini yüzde 1’den fazla artırarak firmaların her birinde %6’nın üzerinde hisseye sahip oldu.

 

Sabah seansında Mitsubishi’nin Japonya’da işlem gören hisseleri %1.89, Marubeni %2.12 ve Sumitomo %1’den fazla yükseldi. Itochu ayrıca %0,84 yükseldi ve Mitsui %0,16 yükseldi.

 

Dolar ABD devlet tahvili  getirilerinin artması ve yatırımcıların Federal Rezerv yetkililerinin şahin yorumlarını izlemesiyle yükseldi, İngiliz sterlini ise yatırımcıların Birleşik Krallık hükümetinin son bütçesinden memnun kalmaması nedeniyle düştü.

Enflasyon verileri ve Fed guvernörlerinin açıklamalarının ABD merkez bankasının yakında faiz artırımlarını yavaşlatabileceğine dair algının yükselemsiyle son haftalarda zayıf seyreden dolar,  Cuma ve Pazartesi sabahı toparlanma eğilimde.

 

Perşembe günkü bir etkinlikte St. Louis Fed Başkanı James Bullard, güvercin varsayımların bile merkez bankasının politika faizinin en az %5 civarına yükselmesini gerektireceğini, daha katı varsayımlar ise bunun %7’nin üzerine çıkacağını öne süren bir grafik gösterdi. Fed politika faizi, bir dizi agresif artışın ardından şu anda %3,75-%4,00 aralığında.

 

New York’ta FOREX.com ve City Index’in kıdemli piyasa analisti Joe Perry de Fed Başkanı Jerome Powell’ın artış hızından ziyade nihai faiz oranına odaklandığına işaret etti.

Perry, doların uzun vadede düşmesini beklerken, “dolar endeksinde 109.25’e sıçrama ve ardından aşağı yuvarlanma ve düşmeye devam etme fırsatı” görüyor.

“Avroda tam tersi, 1,01 dolara geri çekildiğini ve ardından daha da yükseldiğini görebiliriz” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler