Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye Kabil Havaalanı planını iptal etti: Sadece Taliban isterse gidecek

Reuters, Türkiye’nin NATO’nun çekilmesinden sonra Kabil havaalanının güvenliğini sağlama planını iptal ettiğini ancak Taliban’ın talep etmesi halinde teknik ve güvenlik…

Türkiye Kabil Havaalanı planını iptal etti: Sadece Taliban isterse gidecek

Reuters, Türkiye’nin NATO’nun çekilmesinden sonra Kabil havaalanının güvenliğini sağlama planını iptal ettiğini ancak Taliban’ın talep etmesi halinde teknik ve güvenlik desteği sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Haberde görüşlerine yer verilen kaynaklar, planın iptaline rağmen, Ankara’nın “Taliban’dan talep geldiği takdirde teknik destek ve güvenlik desteği sunmaya hazır olduğunu” söyledi.

Bloomberg: Havalimanının güvenliğini devralma planı bozuldu

Bloomberg, Türkiye’nin ABD destekli bir misyon kapsamında Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini devralma planlarının bozulduğunu bildirmişti.  Bloomberg’in haberine göre; iki üst düzey Türk yetkili, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin, havaalanının ülkede kalan diplomatik misyonlar için bir kapı olarak açık kalıp kalamayacağını belirsiz bıraktığını söylemişti.

Pentagon: ABD askeri Kabil’de Türklerle çalışıyor

İBu haberin Reyters’a düşmesinden iki saat kadar önce ise Pentagon’dan yapılan açıklamada ABD, Türk askeri ve uluslararası ortakların sahada olduğu vurgulandı, tüm askeri ve sivil uçuşların durdurulduğu bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, “ABD askeri güçleri, bölgeyi insanlardan temizlemek için Türk ve diğer uluslararası güçler ile çalışıyor. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz” diye konuştu.

AP, Uluslararası Kabil Havalimanı’nda bugün 7 kişinin öldüğünü duyurdu, bölgedeki kaynaklar ise 2 kişinini havalimanında ABD askerlerince vurularak öldürüldüğünü ancak ölenlerin Taliban üyesi olup olmadıklarının bilinmediğini bildirdi.

ABD, Kabil’e ilave 1000 asker daha gönderiyor

Pentagon Sözcüsü Kirby, Bakanlıkta basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, ABD’nin Kabil’de sürdürdüğü tahliye operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, Kabil’deki Amerikalıların ve ABD’ye destek olan Afganların tahliyesinin sağlanması amacıyla ülkeye ilave 1000 asker daha gönderme kararı aldıklarını ve tahliye işleminin güvenli bir şekilde yapılmasının tek amaçları olduğunu belirtti.

Sözcü, bu kararla ABD yönetiminin tahliye operasyonu için Afganistan’a gönderdiği ilave asker sayısının yaklaşık 6 bini bulduğunu ifade etti.

Taliban’a ‘tahliyelere izin verin’ çağrısı

ABD’nin (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Taliban’a Afganistan’dan tahliyelere izin verilmesi çağrısı yaptı.

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele almasının ardından acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Greenfield, sivillere yönelik saldırıların durması, insan hakları ve temel özgürlüklerin korunması gerektiğini söyledi.

Greenfield, “Ülkeden ayrılmak isteyen tüm Afganların ve uluslararası vatandaşların güvenli şekilde ayrılmalarına izin verilmeli.” diye konuştu.

Rusya, Taliban ile etkileşimde olacak

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia de Afganistan’da “panik” olmaya gerek olmadığını belirterek, “Taliban konusunda atacağımız resmi adımlarımıza gelince gelişen durum ne olursa olsun onlarla etkileşimde olacağız.” diye konuştu.

Nebenzia, Kabil’deki Rusya Büyükelçiliğinin normal çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Çin Taliban’dan “geniş ve kapsayıcı bir siyasi yapı” oluşturmasını bekliyor

Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gen Shuang ise Taliban’dan Afganistan’daki tüm parti ve etnik gruplarla birleşerek geniş ve kapsayıcı bir siyasi yapı oluşturmasını beklediklerini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi: Afganistan’da müzakereler yoluyla birleşik ve kapsayıcı bir hükümet kurulmalı

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele almasının ardından acil toplanan BM Güvenlik Konseyinden, toplantı sonrası ortak bir açıklama yayımlandı.

Afganistan’da çatışmaların derhal durması çağrısında bulunulan açıklamada, müzakereler yoluyla kadınların da eşit katılımının olduğu yeni, birleşik ve kapsayıcı bir hükümet oluşturulması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, tüm Afgan ve ülkedeki yabancı vatandaşların güvenliğinin de sağlanması gerektiği çağrısında bulunularak, ülkedeki mevcut otorite krizini çözmek ve Afgan liderliğinde barışçıl bir çözüme ulaşmak için görüşmelerin acilen başlaması gerektiği vurgulandı.

Afganistan’daki ciddi insan hakları ihlallerinden duyulan endişenin de dile getirildiği açıklamada, tüm taraflara insan hakları konusundaki uluslararası norm ve standartlara uyma ve tüm ihlallere son verme çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca tüm taraflardan BM ve diğer insani yardım örgütlerine güvenli ve engelsiz erişim sağlamaları istendi.

Afganistan’ın başka ülkelere saldırı için kullanılacak bir yer haline dönüşmemesi gerektiğine dikkati çekilen açıklamada, “Ne Taliban ne de diğer gruplar başka bir ülkenin topraklarında faaliyet gösteren teröristlere destek vermeli” denildi.

T24, Dünya, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler