Sosyal Medya

Piyasa

Türk Eurobond’ları değer kazanıyor, CDS primleri düşüyor

Dolar/TL güne 8.56-67 banında başlarken, Türk mali varlıklarına ilginin arttığı görülüyor.  İş Yatırım bültenine göre 5 yıl vadeli CDS primleri…

Türk Eurobond’ları değer kazanıyor, CDS primleri düşüyor

Dolar/TL güne 8.56-67 banında başlarken, Türk mali varlıklarına ilginin arttığı görülüyor.  İş Yatırım bültenine göre 5 yıl vadeli CDS primleri 384 puana kadar geriledi. Hazine’nin ihraç ettiği FX türünden Eurobondlar da değer kazandı.  Türk mali varlıkları güçlenmeye devam eder mi?

 

 

İş Yatırım’dan Eurotahvil Piyasaları

 

Fed Başkanı Powell’ın istihdamın halen hedeflenen seviyelerden uzak  olduğunu tekrarlaması ABD tahvillerinde alımları hızlandırdı. Getiri  eğrisinin genelinde daralma olurken, on yıllık tahvil getirisi 5 baz  puan gerileyerek %1.30 seviyesinin altında işlem gördü. Fed’in aksine,  şahin duruş sergileyen İngiltere Merkez Bankasının faiz artışı  sinyalleri vermesi İngiltere tahvillerinde satışa sebep oldu.

İngiltere on yıllık tahvilin getirisi 4 baz puan yükselerek %0.66  seviyesinden işlem gördü.

 

Tatil nedeniyle lokal tarafta aktivitenin oldukça sınırlı olduğu Türk Hazine Eurotahvillerinde ise pozitif seyir hakimdi. Getiri eğrisi  genelinde 8-10 baz puanlık daralma olurken, beş yıllık ülke risk primi 4 baz puan gerileyerek 384 seviyelerinden işlem gördü. Beş yıllık  kıymet %5.01, on yıllık kıymet % 6.09 ve uzun vade kıymet %6.84 getiri  seviyesinden günü sonlandırdı.

Banka ve şirket tahvilleri ise yatay  pozitif seyretti. Vakıfbank 2023 vadeli senior kıymet %3.58 getiri  seviyesinden günü sonlandırırken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye  benzeri kıymet %6.75 getiri seviyesinden işlem gördü.

 

YORUM:  Yazın piyasalar alıcılı seyredecek

TBMM’nin tatile girmesi ile, iç siyasette yaşanan karmaşanın piyasa fiyatlamasına yansıması azalacak. Diplomaside ise ABD ve AB’yle sorun ve ilişkilerde gelişme  olasılıkları sonbahara ertelendi.  Turizm Bakanlığı’nın ekonominin yazın cari fazla üreteceği görüşü de dikkate alınıyor olabilir. OPEC+Rusya cephesinde henüz BAE ve Suudi Arabistan resmen anlaşmasa da, uzlaşmanın yakın olduğuna dair sürekli haber akımı var.  Yani, Brent petrolün $100/varile yükselmesi senaryosu boşta kaldı.

 

En son olarak da, bütçe açıkları GSYH’ya oran olarak yavaşlarken, TCMB politika faizini indirmiyor. Özetle, Türkiye’de yeni bir hikaye yok, fakat büyük riskler yaz boyunca fiyatlandı.  Uzun vadeli yatırım yapan fonların Türkiye’de çok ağızları yandı, kısa vadede geri dönmeleri zor. Fakat, fırsatçı fonların Türkiye’nin benzer Gelişmekte Olan Ülkeler’den misliyle yüksek CDS ve Eurobondları’nda alıcı olduğunu düşünüyoruz.

Bu ilgi Borsa ve DİBS’e yansır  mı?  Mümkün ama kolay değil. Dikkat edilirse, Türkiye’de  ani denetim kuralları ve politika değişikliği (swap yasakları) gibi risklerden kaçınan global fonlar Türkiye dışında işlem gören mali varlıklarımızı tercih ediyor.

 

İlginin içeriye yönelmesi için, Gelişmekte Olan Piyasalar’a ilginin daha da yükselmesi gerekecek.

Murat Sağman: “Bu enflasyon ile bu yıl faiz indirmek çok zor artık”

 

Çetin Ünsalan Yazdı: JP Morgan dolara mı yattı?

 

Powell: “Tapering için daha erken”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler