Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Sağman: “Bu enflasyon ile bu yıl faiz indirmek çok zor artık”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen hafta Haziran 2021 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Enflasyon haziran ayında aylık yüzde 1.94 arttı, yıllık artış ise 17.53 oldu. Böylece tüketici enflasyonu son 2 yılın zirvesine çıktı...

Murat Sağman: “Bu enflasyon ile bu yıl faiz indirmek çok zor artık”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen hafta Haziran 2021 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Enflasyon haziran ayında aylık yüzde 1.94 arttı, yıllık artış ise 17.53 oldu. Böylece tüketici enflasyonu son 2 yılın zirvesine çıktı.TÜFE2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,53 olarakartış gerçekleşti. Haziran 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 55 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 54 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 306 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. TÜFE’nin yanında asıl en büyük sorun Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Haziran 2021 de aylık yüzde 4,01, yıllık yüzde 42,89’a çıktı. Sagam Strateji Danışmanlık olarak anketlerde ve geçen hafta yazımızda belirtiğimiz aylık TÜFE yüzde 2 ile beklentimize yakın gerçekleşti.

Enflasyon bundan sonra yüzde 19-20 seviyelerine gidecek. Bununla birlikte açıklanan enflasyonun kendisi yüksek ama asıl algılanışı daha da yüksek. Hissettiğimiz enflasyon, hayat pahalılığı dediğimiz enflasyon maalesef kriz noktasına gelmiş durumda. Bundan sonra enflasyonu düşürmek çok kolay olmayacak çünkü beklentiler tamamen bozuldu. 

Bunları tamir etmek çok zor olacak. ‘Faiz indirimlerini hemen ilk fırsatta yapacağız’ görüntüsü arz eden bir Merkez Bankası algısı bu mücadelenin zorlaşmasında önemli bir yer tuttuğunu hatırlayalım. Merkez Bankası’nda çok fazla yönetim değişikliği güven, bağımsızlık ve kredibilite açısından ciddi soru işaretleri doğurdu. Bu da enflasyonda beklentileri bozdu. Bundan sonra enflasyonun düşmesi için 4 önemli kriter gerekiyor :  1) Güven 2) Samimiyet 3) Sabır 4) Bağımsız ve güvenilir bir Merkez Bankası. Enflasyon düşmeden faiz indirimi büyük problem yaratır. Albert Einstein’ın dediği gibi “aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuçlar beklemek deliliktir.”

 

Murat SAĞMAN

Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler