Sosyal Medya

Genel

Fed açıklamaları, ABD değil, Türk tahvillerini vurdu

Salı günü konuşan 3 Fed guvernöründen ikisi  ABD Merkez Bankası’nın artık kriz yönetiminden normal para politikasına doğru yön değiştirmesi gerektiğini…

Fed açıklamaları, ABD değil, Türk tahvillerini vurdu

Salı günü konuşan 3 Fed guvernöründen ikisi  ABD Merkez Bankası’nın artık kriz yönetiminden normal para politikasına doğru yön değiştirmesi gerektiğini savundular. Bu açıklamaların yanında, enflasyon kaygısını yatıştırıcı ifadelere de yer verildi.   ABD 10 yıllık tahvillerinde getiri düştü.

Ancak, Fed’in  para basmayı azaltmayı tartışması  Türkiye’nin  de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler varlıkları için zorlu günler anlamını taşıyor. Eurobondlarımız ve 5 yıl vadeli CDS’lerde yükseliş trendine dikkat. TL cinsinden 5 ve 10 yıllık tahvillerde de yukarı hareket var.

 

Foreks’e göre, Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, önümüzdeki toplantılardan birinde varlık alımlarını hızını azaltmayı tartışmaya başlayacakları bir  noktaya geleceklerini söyledi.

Fed’in varlık alımları, para politikası için kararlarının elde edilen  verilere göre belirlendiğini ifade eden Clarida, “Tahvil alımını  azaltmayı acilen konuşmaya ihtiyaç yok. Önümüzdeki toplantılarda  tahvil alım hızını azaltmayı konuşmaya başlayacağımız bir noktada  olacak. Bu konu, Nisan toplantısının odak noktası değildi. Hangi toplantıda gündeme geleceği veri akışına bağlı olacak” diye konuştu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in ekonomiye sağlanan  teşviklerin, desteklerin nasıl ve ne zaman geri çekilmeye başlanacağının değerlendirilmesinde daha başlangıç aşamasında olduğunu söyledi.

CNBC’ye demeç veren Daly, “Sürekli varlık alımlarının azaltılmasından  söz ediliyor. Ancak herkesin şunu bilmesini istiyorum ki, hemen atılacak  bir adımdan söz etmiyoruz. Şu anda politika çok iyi bir yerde. Sabır ve para politikasının ekonominin koronavirüs salgınından toparlanmasına yardım için nasıl düzenleneceği Fed için önemli” diye konuştu.

Verdiği demeçte, varlık alımlarını azaltmak için Fed’in hedeflerine doğru önemli ilerleme göre şartının yerine geldiğini henüz görmediklerini de belirten Daly, “İşimizin bittiğini söylemek için çok erken” dedi.

Aykırı görüş bildiren St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed’in varlık alım programını azaltmayı tartışmaya başlaması yönündeki karşı çıkışı bir kez daha ortaya koydu.

 

Bullard, aralarında varlık alım hızının da olduğu para politikası kararlarında bir değişikliği konuşmaya başlamak için çok erken olduğunu  ifade ederek, “FOMC’nin bu konulara kafa yormaya başlaması için önce  krizden çıkmalıyız” dedi.

 

Pandeminin sonuna yaklaşıldığı ve toparlanmanın ivme kazandığı bir ortamda finansal istikrarsızlığı ABD ekonomisi için “potansiye risk” olarak değerlendirdiğini de anlatan Bullard, “Finansal istakarı çok yakından izliyoruz. İstikrarsızlık risklerinin normalden draha yüksek olduğunu söyleyebilirim, ancak hala alarm verici bir seviyede değiller” diye konuştu.

 

Konuşmasında enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl hedefin üzerine gidebileceğine de işaret eden Bullard, enflasyon baskılarının er ya da geç hafifleyeceğini düşündüğünü de söyledi.

 

 

İş Yatırım raporuna göre:

 

ABD hazine tahvilleri yeni haftaya alımlarla başlarken, bugün alımlar daha kuvvetli oldu. Bir süredir 1,60% seviyesini aşağı kırmakta zorlanan on yıl vadeli kıymet, beklenti altında kalan tüketici güveni ve ay sonu öncesinde kısa pozisyonlarda yaşanan kapatmalar ile 1,56% seviyesine kadar daralma gösterdi. Hazine’nin iki yıl vadeli tahvil ihracı kuvvetli talep görürken, $60 milyarlık borçlanma 0,152% seviyesinden gerçekleşti.

Türk hazine eurotahvilleri güne dün bıraktığı yerden yatay seyirle başladı. Daha çok 5-10 yıl bandında 1-2 baz puanlık değişimler olurken, akşam saatlerinde TL’de satışların derinleşmesi ile getirilerde de hafif genişleme kaydedildi. Beş ve on yıl vadeli kıymetler sırasıyla 5,19% ve 6,35% seviyelerinde işlem gördü, ülke risk primi de sabah 400 baz puanın altına çekilse de, kapanışı 403 seviyesinde yaptı.

Şriket kıymetleri yakın vadelerde yatay, daha uzun sermaye benzeri kıymetlerde ise hafif değer  kaybıyla işlem gördü. Son birkaç seansta hem lokal hem yabancı talebi oldukça zayıflarken, 2026 vadeli kıymetlerde yabancıların satış ilgisi devam etti. Geçtiğimiz hafta açıklanan Zorlu Yenilenebilir Enerji Usd cinsi tahvil ihracı için bugün talep toplama gerçekleşti, $300 milyonluk borçlanma 9,50% seviyesinden gerçekleşirken, talep son dönemde ihraç olan Pegasus ve Limak Port gibi diğer yüksek getirili kıymetlere göre nisbeten daha düşük kaldı.

 

ANALİZ: TL NEDEN aniden çakıldı?

 

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Borç, dolardan hızlı artıyor!’

 

Murat Kubilay: ‘Dünyada enflasyon Türkiye’de tansiyon’

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler