Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF: Gıda fiyatları enflasyonunda yeni bir artış dalgası yolda

Üreticiler için yükselen dünya gıda fiyatları manşetlere çıktı ve halk arasında endişelere neden oluyor. En son veriler küresel olarak tüketici…

IMF: Gıda fiyatları enflasyonunda yeni bir artış dalgası yolda

Üreticiler için yükselen dünya gıda fiyatları manşetlere çıktı ve halk arasında endişelere neden oluyor. En son veriler küresel olarak tüketici gıda fiyat enflasyonunda bir ılımlılık olduğunu gösteriyor, ancak aşağıda açıkladığımız gibi, bu önümüzdeki aylarda değişebilir ve da birçok ülkedeki tüketicilerin geçen yıl yaşadığı yüksek fiyatlara devam anlamına gelir.

Fiyatlar sonunda tekrar yükselirse, ülkeler arasında büyük farklılıklar olacak. Çeşitli faktörler nedeniyle, etkinin en çok gelişmekte olan pazarlardaki tüketiciler tarafından hissedilmesi muhtemel.

Gerçek #1: Salgın öncesinde de gıda fiyat enflasyonu artmaya başladı.

Tüketici gıda fiyat enflasyonundaki artış salgından öncesinde başladı. 2018 yazında, dünyadaki domuzların %50’sinden fazlasını temsil eden Çin’in domuz sürüleri bir virüs salgını ile telef olurken, Çin’deki domuz eti fiyatlarını 2019’un ortalarına kadar tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkardı. Bu durum dünyanın birçok bölgesinde domuz eti ve diğer hayvansal proteinlerin fiyatları üzerinde dalgalanma etkisi yarattı. ABD-Çin ticaret anlaşmazlığı sırasında ABD domuz eti ve soya fasulyesi üzerine Çin ithalat tarifelerinin getirilmesiyle daha da karmaşık hale dönüştü.

Gerçek #2: Erken kilitleme önlemleri ve tedarik zincirindeki aksaklıklar tüketici gıda fiyatlarında bir artışa neden oldu.

Salgının başlangıcında, gıda tedarik zincirindeki aksaklıklar, gıda hizmetlerinden (dışarıda yemek yemek gibi) perakende markete geçiş ve tüketicilerin stokçu yaklaşımı (ABD dolarının keskin değer artışıyla birleştiğinde) birçok ülkede tüketici gıda fiyat endekslerini yükseltti. Birincil emtia üretici fiyatları gıda ve enerji de dahil olmak üzere, birincil gıda mallarına olan talep sekteye uğradığı için keskin bir şekilde azalırken, tüketici gıda enflasyonu Nisan 2020’de zirve yaptı. 2020 yazının başlarında, çeşitli tüketici gıda fiyatları ılımlı bir şekilde tüketici gıda enflasyonuna gerilemişti.

Yani marketinizdeki gıda fiyatları (tüketici gıda fiyatları) artmış olsa da, şu anda son yılların en hızlı temposunda yükseldiğini söylemek abartı olur. Şu anda manşet enflasyona katkıda bulunmayan gıda fiyatları bu yılın sonlarında ve 2022’de yapabilirler. Öte yandan, üretici fiyatları son zamanlarda yükseldi (#4). Ancak tüketici fiyatlarının üretici fiyatlarındaki değişiklikleri yansıtması en az 6-12 ay sürer. Ayrıca, ortalama olarak, üreticiden tüketici fiyatlarına geçiş sadece %20 civarında. Bunun nedeni, tüketici gıda fiyatlarının birincil gıda mallarının nakliye maliyetlerini, gıdaların işlenmesini, pazarlanmasını ve paketlenmesini ve nakliye maliyetleri gibi nihai dağıtım maliyetlerini içermesi.

Son iki madde, tüketici gıda fiyatları için ne beklememiz olduğunu anlamamıza yardımcı olacak.

Gerçek #3: Artan nakliye maliyetleri.

Baltık Kuru Endeksi (nakliye maliyetlerinin bir ölçüsü) ile ölçülen okyanus navlun oranları son 12 ayda yaklaşık 2-3 kat artarken, bazı bölgelerde daha yüksek benzin fiyatları ve kamyon şoförü sıkıntısı karayolu taşımacılığı hizmetlerinin maliyetini artırıyor. Daha yüksek nakliye maliyetleri sonunda tüketici gıda enflasyonuna da baskı yapıyor.

Gerçek #4: Küresel gıda üretici fiyatları çok yıllık yükseklere ulaştı.

Uluslararası gıda (üretici) fiyatları Nisan 2020’deki seviyesinden %47,2 artarak Mayıs 2021’de 2014’ten bu yana en yüksek (gerçek) seviyelerine ulaştı (mevcut dolar bazında şimdiye kadarki en yüksek seviye).  Mayıs 2020 ile Mayıs 2021 arasında soya fasulyesi ve mısır fiyatları sırasıyla %86 ve %111’den fazla arttı.

Üretici fiyatlarındaki son rallinin arkasında üç ana faktör var: (1) Ülkelerin gıda güvenliği konusundaki pandemi kaynaklı endişeler nedeniyle gıda rezervlerini stoklaması, özellikle Çin’den hem insan tüketimi hem de hayvan yemi için talebi yüksek. (2) Son 2020-2021 La Niña döngüsü – birkaç yılda bir meydana gelen küresel bir hava olayı – Arjantin, Brezilya, Rusya, Ukrayna ve ABD de dahil olmak üzere önemli gıda ihraç eden ülkelerde kuru havaya yol açtı. Bu, bazı durumlarda, hasat beklentilerin altında kaldı. Talep arzı geride bıraktığından, ABD ve dünya stok-kullanım oranları (piyasadaki sıkılığın bir ölçüsü) bazı ürünlerde için çok yıllık düşüklere ulaştı. (3) Biyoyakıtlara olan güçlü talep, spekülatif talebi artırdı ve ihracat kısıtlamaları da devreye girdikçe üretici gıda fiyatları yükseldi.

 

Sunulan dört olguya dayanarak, tüketici gıda fiyat enflasyonunun 2021’in geri kalanında ve 2022’de yeniden hızlanması beklenebilir. Nitekim, uluslararası gıda fiyatlarındaki son keskin artış, artan maliyetleri absorbe edemeyen perakendecilerin zamları tüketicilere aktarmasıyla bazı bölgelerde yavaş yavaş yerli tüketici fiyatlarını beslenmeye başladı. Ancak, uluslararası gıda fiyatlarının 2020’ye kısaysa 2021’de yaklaşık %25 artması ve sonrasında dengelenmesi bekleniyor. Bu da gıda fiyatları enflasyonun devam edeceği anlamına gelmekte.  Böylece, %20’lik (ilk yıl %13, ikinci yıl %7) geçişkenlik, tüketici gıda fiyat enflasyonunda sırasıyla 2021 ve 2022’de ortalama yaklaşık 3,2 yüzde puan ve 1,75 yüzde puanlık artış anlamına geliyor. 2021 küresel tüketici gıda enflasyonuna ilave 1 puan daha yüksek navlun oranları eklenebilir.

Ancak etki ülkeye göre değişecek. Gelişmekte olan pazarlardaki tüketiciler, gıda ithalatına olan bağımlılığın daha yüksek olması nedeniyle daha da yüksek artışlar yaşayabilirler (örneğin Sahra altı Afrika ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ülkeler). Üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına geçiş de gelişmekte olan piyasalar için daha büyük olma eğilimindedir. Salgınla mücadele eden düşük gelirli ülkeler için, daha fazla gıda enflasyonunun etkileri korkunç olabilir ve açlığı ortadan kaldırma çabalarında bir geri dönüş riski yaratabilir.

Gelişmekte olan pazarlar ve düşük gelirli ülkeler de gıda fiyat şoklarına karşı daha savunmasız, çünkü bu ülkelerdeki tüketiciler genellikle gelirlerinin nispeten büyük bir kısmını gıdaya harcarlar. Son olarak, gelişmekte olan ekonomiler için ek bir risk faktörü, muhtemelen düşen ihracat ve turizm gelirleri ve net sermaye çıkışları nedeniyle ABD doları karşısındaki kur değer kaybı. Gıda emtialarının çoğu ABD doları cinsinden işlem gördüğünden, para birimleri zayıf olan ülkeler gıda ithalat faturalarının arttığını görmekte.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler