Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

PMI Flaş Ağustos verisi: ABD ve İngiltere’nin büyümesi azalırken Euro Bölgesi lider

Flaş PMI anketleri, Avro Bölgesi’nin Ağustos ayında büyük gelişmiş ekonomiler arasından en güçlü büyümeyi devam ettirmekte olduğunu gösterdi. Avro Bölgesi,…

PMI Flaş Ağustos verisi: ABD ve İngiltere’nin büyümesi azalırken Euro Bölgesi lider

Flaş PMI anketleri, Avro Bölgesi’nin Ağustos ayında büyük gelişmiş ekonomiler arasından en güçlü büyümeyi devam ettirmekte olduğunu gösterdi. Avro Bölgesi, ABD’de büyümeyi yavaşlatan,  Japonya ve Avustralya’da derinleşen düşüşlere yol açan artan COVID-19 vakalarıyla ilgili kilitlenme önlemlerinden de kaçındı. Avro Bölgesi ayrıca, bu kıtlıklar nedeniyle büyümenin keskin bir şekilde yavaşladığı ve bunun sonucunda fiyatların orantılı olarak arttığı İngiltere ve ABD’den daha az arz ve işgücü piyasası kısıtlamasından yararlanıyor.

Avro Bölgesi şu ana kadar COVID-19’un Delta dalgasına karşı özel bir dayanıklılık gösterirken, büyüme Ağustos ayında Temmuz ayındaki 15 yılın en yükseğine kıyasla sadece biraz yavaşladı. Aslında, üçüncü çeyreğe ilişkin ortalama okumalar bloğu 21 yıldır en güçlü büyüme rotasına sokuyor. Hizmet sektörü büyümesi, kilitlenme önlemlerinin salgının başlamasından bu yana en düşük seviyeye inmesiyle 15 yılın en yüksek seviyelerine yakın tutundu ve avro bölgesi üreticilerinin devam eden arz kısıtlamalarının zayıflayan performansın başlıca nedeni olduğunu bildirdiği imalattaki yavaşlamanın bir kısmını dengelemeye yardımcı oldu. Yine de üretim genişlemesinin genel hızı, son yirmi yılda kaydedilen en güçlü hızlardan biri olmaya devam etti.

Buna karşılık, İngiltere’de büyüme keskin bir şekilde yavaşladı – kilitleme önlemleri de pandemi dönemi diplere inmiş olsa da – malzeme ve emek kıtlığı hem imalat hem de hizmetlerde büyümeyi azaltan önemli faktörler olarak gösterildi. Sonuç olarak, genel büyüme hızı, üst üste üç aydır yavaşlarken, Mart açılmasından bu yana izlenen temponun en düşük seviyesine geldi.

Büyüme aynı şekilde ABD’de art arda üçüncü ay yavaşladı. Delta varyantının artan yayılması nedeniyle malzeme ve işçilik kısıtlamalarının yanı sıra artan virüs enfeksiyonlarının bir kombinasyonu nedeniyle Aralık ayından bu yana görülen en düşük tempoya geriledi. Hizmet sektörü COVID vakalarındaki artış nedeniyle en sert darbeyi aldı, ancak imalat üretimi üreticilerin bir kez daha güçlü talebi karşılayamamasıyla ivme kaybetti.

Daha da kötüsü, üretimin geçen yılın Ağustos ayından bu yana en keskin oranda düştüğü Japonya’da görüldü ve ülke COVID-19 vakalarındaki artışla boğuşurken art arda dördüncü ay daraldı. Sadece marjinal fabrika çıktı büyümesi izlenirken hizmet sektörü faaliyetinde sert bir düşüş vardı.

Avustralya genelinde ticari faaliyetler Ağustos ayında ikinci bir ay boyunca azaldı İmalat ve hizmetler geçen yılın Mayıs ayından bu yana en büyük aylık düşüşleri gösterdi. Ankete katılanlar, Delta varyantı COVID-19 vakalarındaki artışın ve Ağustos ayında çeşitli Avustralya eyaletlerinde karşılık gelen kilitlenmelerin talep ve çıktıyı düşürmeye devam ettiğinin sinyallerini verdi.

Aşılama oranları ve virüs kontrolü ile bağlantılı büyüme farkları

Hem Japonya hem de Avustralya’nın düşük performansı, her iki ülkenin de aşı oranlarının ABD, Avro Bölgesi ve İngiltere’de görülenden çok daha düşük olması ve ayrıca Delta varyant yayılmasını engellemek için sıkı kısıtlamaları yansıtan daha yüksek COVID-19 çevreleme önlemlerine sahip olmasıyla kolayca açıklanabilir. Avro Bölgesi ve İngiltere’de Covidi kontrol altına alma önlemleri ağustosta salgının başlamasından bu yana en düşük seviyeye gerilerken ve ABD’de Temmuz’un en düşük seviyesine göre sadece mütevazı bir sıkılaşma görülürken; hem Avustralya hem de Japonya’da son aylarda kilitlenme önlemleri sıkılaştırılarak bir yılı aşkın sürenin en yükseğine çıktı.

Ancak tedarik kısıtlamaları da önemli bir rol oynamakta

Bu arada Avro Bölgesi’nin performans artışı en azından kısmen iş piyasasıyla bağlantılı olabilir: ABD’de istihdam artışı, firmaların personel bulmakta güçlük çektiğini bildirmesiyle 13 ayın en düşük seviyesine gerilerken, avro bölgesinde istihdam artışı artarak Temmuz ayındaki 21 yılın en yükseğine ulaştı.

Benzer şekilde, İngiltere’de rekor istihdam artışı görülse de, bu firmaların işgücü talebini karşılayamadı. Personel veya malzeme kıtlığı nedeniyle üretimin düştüğünü bildiren şirketlerin sayısı, 20 yıldan fazla İngiltere PMI anket tarihinde daha önce görülen tüm seviyelerin üzerine çıktı. Avro bölgesinde çok daha az işgücü piyasası sıkıntısı kaydedildi.

Malzeme tedarik kısıtlamalarındaki farklılıklar da büyüme ayrışmalarına yol açtı: Avro bölgesinde ikinci ay boyunca darboğazlar azalmış (yine de bildirilmiş olsa da) bir oranda büyürken, arz gecikmeleri Ağustos ayında İngiltere ve ABD’de sırasıyla rekora yakın ve rekor seviyelere geriledi.

ABD ve İngiltere en dik fiyat artışlarını gördü

Bu büyüme ayrışmalarının nedenleri enflasyon eğilimleri üzerinde de bir etkisi olmakta. ABD ve İngiltere’nin malzeme ve işgücü kıtlığı avro bölgesi, Japonya veya Avustralya’dan daha büyük olunca  arzın üzerinde seyreden taleple eşleştiğinde girdi maliyeti baskıları da daha büyük ölçüde arttı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler