Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF Başkanı: Geniş çaplı küresel toparlanmaya karşı riskler artıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) aşılamada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki kalıcı bölünme, enflasyondaki hızlanma ve gelişmekte olan ülkeleri baskı…

IMF Başkanı: Geniş çaplı küresel toparlanmaya karşı riskler artıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) aşılamada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki kalıcı bölünme, enflasyondaki hızlanma ve gelişmekte olan ülkeleri baskı altına almakla tehdit eden artan borç nedeniyle geniş bir küresel ekonomik toparlanmaya yönelik risklerin arttığını belirtti.

Başkan Kristalina Georgieva Salı günü yaptığı konuşmada, fonun gayrisafi yurt içi hasılanın Temmuz ayında yaptığı %6’lık büyümr projeksiyonuyla karşılaştırıldığında “hafif ılımlı” olmasını beklediğini söyledi. Başkan, her üç meselenin de düşük gelirli ülkeler için daha kötü olduğunu ve büyük olasılıkla bu ekonomilerde daha uzun süre devam edeceğini söyledi.

Georgieva, IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü’nün en son Temmuz ayında güncellenmesinden bu yana “dengeli bir küresel toparlanmanın önündeki riskler ve engeller daha da belirgin hale geldi” dedi. Fonun önümüzdeki hafta IMF ve Dünya Bankası’nın Washington’da gerçekleşecek yıllık toplantılarının başlangıcında yeni bir tahmin yayınlaması planlanıyor.

“Gelişmekte olan ülkelerin çoğunun iyileşmesi uzun yıllar alacaktır. Bu gecikmiş iyileşme, özellikle gençleri, kadınları ve kayıt dışı çalışanları sert bir şekilde vuran iş kayıpları da dahil olmak üzere uzun vadeli ekonomik yaralardan kaçınmayı daha da zor hale getirecektir” dedi

Georgieva, enflasyon konusunda fiyat baskılarının gelecek yıl çoğu ülkede azalması gerektiğini, ancak bunlar gelişmekte olan bazı ekonomilerde devam edeceğini söyledi. Enflasyon faiz oranlarında hızlı bir sıçramaya neden olursa bu “yüksek borç seviyelerine sahip gelişmekte olan ekonomiler için özel bir zorluk teşkil edecektir.”

Başkan, salgının başlangıcında mali gücü az olan bu ülkelerin mali alanlarının artık daha da az olduğunu söyledi.

Ağustos ayında fon, tarihinin en büyük ihracı olan toplam 650 milyar dolar değerinde yeni rezervleri üyelerine sundu. Georgieva, güçlü ekonomik konumlara sahip ülkeleri, özel çekme haklarını veya fon tahsisini en çok ihtiyaç duyulan ülkelere gönüllü olarak kanalize etmeye teşvik etti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler