Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in ekonomik yavaşlaması küresel büyüme riskini nasıl artırıyor?

  Çin ekonomisi Temmuz ayında beklenenden daha fazla yavaşladı.  Delta virüs varyantı tedarik zincirlerini etkiledikçe olumsuz etkilenen tüketici güveni küresel…

Çin’in ekonomik yavaşlaması küresel büyüme riskini nasıl artırıyor?

 

Çin ekonomisi Temmuz ayında beklenenden daha fazla yavaşladı.  Delta virüs varyantı tedarik zincirlerini etkiledikçe olumsuz etkilenen tüketici güveni küresel toparlanmanın da baskı altında olduğuna dair işaretler gösterdi.

Perakende satışlar, yeni salgınları kontrol altına almak için ay sonuna doğru getirilen sert yeni virüs kısıtlamalarından etkilendi. Orta Çin’deki sel ve çip kıtlığı nedeniyle zayıf otomobil satışları imalata zarar verirken, yavaşlayan emlak piyasası ve çevre politikaları çelik ve çimento üretimini azaltarak emtia talebini vurdu.

ABD tüketici güveninde neredeyse on yılın en düşük seviyesine gerilemenin yanı sıra, Güneydoğu Asya’da artan tedarik zinciri baskıları, Çin’in verileri, daha bulaşıcı delta virüsü varyantı küresel toparlanma üzerinde yaratabileceği potansiyel tahribatın altını çizdi. Çin’deki önemli bir konteyner limanı, geçen hafta bir işçinin orada enfekte olması, işletmelerin Noel tatili alışveriş sezonu için hızlandığı bir dönemde kısmen kapatıldı.

China Renaissance Securities Hong Kong makro ve strateji araştırmaları başkanı Bruce Pang, “Çin’in ekonomik büyümesi Covid-19’un yeniden canlanması sırasında yavaşlarsa, dünyanın geri kalanı tedarik zinciri kesintisinden beklenenden daha yavaş normalleştirilmiş tüketime kadar büyüme ivmesinde olumsuz etkiler görür” dedi.

Çin’in yavaşlaması aynı zamanda küresel emtialara daha zayıf talep anlamına geliyor. Petrol fiyatları art arda üçüncü gün düştü ve Batı Teksas Intermediate %2 düştü. Şanghay’da bakır vadelileri %0,4 düşüşle önceki %1.3’lük kazancı tersine çevirdi.

Çin ekonomisinde Temmuz’da:

  • Perakende satışlar yıllık %8,5 arttı; beklenti %10,9’du. u
  • Sanayi üretimi yıllık %6,4 arttı; beklenti %7,9’ du,
  • Sabit kıymet yatırımı Ocak-Temmuz döneminde %10,3 arttı; beklenti %11,3’tü,
  • İşsizlik oranı Haziran ayında %5’ten %5,1’e yükseldi.

Salgının neden olduğu baz etkilerini ortadan kaldırmak için 2019 yılı ile yapılan karşılaştırmalarda temmuz ayında perakende satışlarda %3,6’ya önemli bir yavaşlama olduğu gözlenmekte. Sanayi üretimi, güçlü ihracat nedeniyle tüketici talebindeki yavaşlamasından daha az etkilendi ve iki yıllık kıyaslamalarda bir önceki aya göre yaklaşık yüzde bir puan azalarak %5,6 büyüdü. Sabit kıymet yatırımlarındaki büyüme kabaca istikrarlıydı.

Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu’nun Büyük Çin baş ekonomisti Raymond Yeung, “Temmuz ayı verileri ekonominin çok hızlı bir şekilde güç kaybettiğini gösteriyor,” dedi ve tam yıl büyüme tahminini %8,3’e düşürdü. “Deltanın yeniden canlanması, Ağustos ayındaki faaliyetlere de ekstra risk katıyor.”

Çin’in görünümü artık Covid kısıtlamalarının bu ay gevşetilip gevşetilmeyeceğine ve Pekin’in daha keskin bir yavaşlamayı önlemek için parasal ve mali teşviki artırıp artırmayacağına bağlı. Çin Halk Bankası Pazartesi günü istikrarlı bir politika seyri sinyali vererek, vadesi gelecek politika kredilerinin çoğunu çevirerek kilit faiz oranını değiştirmedi.

Bloomberg Economics’e göre Çin’in Temmuz ayındaki faaliyetinde geniş tabanlı yetersizlik, toparlanmanın raydan çıktığı anlamına gelmiyor. Zayıflık, delta varyant salgınından gelen darbeyi yansıtan tüketim merkezli. Enfeksiyonların zirveden dönmeye başladığına dair işaretler olsa bile talep üzerindeki etkinin Ağustos ayında daha da büyük olması muhtemel.  Dolayısıyla üretimdeki ani hız kaybı geçici olabilir.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler