Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Bej Kitap: ABD ekonomisi delta ile hız kesti; enflasyon yüksek seviyede dengelendi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerini içeren “Bej Kitap” rapor serisinin yenisini  yayımladı. Ağustos sayılı raporda,…

Bej Kitap: ABD ekonomisi delta ile hız kesti; enflasyon yüksek seviyede dengelendi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerini içeren “Bej Kitap” rapor serisinin yenisini  yayımladı. Ağustos sayılı raporda, ekonomik büyümenin temmuz başından ağustosa kadar olan süreçte hafifçe ılımlı hıza gerilediğini vurguladı.

Ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın büyük ölçüde COVID-19 salgınında Delta varyantının yayılmasından kaynaklanan güvenlik endişelerini yansıdığını açıklayan Fed, yemek, seyahat ve turizm sektörlerinin daha çok etkilendiğini söyledi.

Ekonomide büyümenin yavaşladığı veya faaliyetin azaldığı diğer sektörlerin ise arz ve işgücü sıkıntısı yaşanan sektörler olduğuna işaret edilen raporda, otomobil satışlarındaki zayıflığın devam eden çip sıkıntısı nedeniyle düşük stoklara ve kısıtlı ev satışlarının ise düşük arza bağlı olduğu kaydedildi.

Raporda, otomobil dışı perakende satışlarındaki büyümenin ise bazı bölgelerde biraz yavaşladığı ifade edildi.

Enflasyon yüksek seviyede kalmaya devam etti

Fed’in raporunda, “Geleceğe bakıldığında çoğu bölgedeki işletmeler, devam eden arz kesintileri ve kaynak sıkıntısı konusunda yaygın endişeler olsa da yakın vadeli beklentiler konusunda iyimser olmaya devam etti” dedi.

Tüm bölgelerde genel olarak istihdam artışının devam ettiği belirtilirken, çalışan talebinin artmaya devam ettiği ancak tüm bölgelerde istihdamı kısıtlayan ve çoğu durumda ticari faaliyeti engelleyen kapsamlı işgücü sıkıntısının da yaşandığı not edildi.

Raporda, bazı bölgelerde ise Delta varyantındaki artış nedeniyle işe dönüşlerin ertelendiği, bazı bölgelerde ücretlerde artış bildirildiği aktarıldı.

Fiyat artışlarına da değinilen raporda, “Bölgelerin yarısının fiyat artış patikasını güçlü, yarısının ise ılımlı olarak nitelendirmesi nedeniyle enflasyonun yüksek seviyede dengeli kaldığı bildirildi.” ifadesi kullanıldı.

Raporda, kaynak sıkıntısı ile girdi fiyatı baskılarının yaygın şekilde devam ettiği vurgulanırken, artan fiyatlara rağmen birçok işletmenin temel girdileri temin etmekte sorun yaşadığını bildirdiği aktarıldı.

Fed raporunda, bazı bölgelerde işletmelerin gelecek aylardaki satış fiyatlarında önemli artışlar beklendiğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler