Sosyal Medya

Döviz

HSBC Portföy:  Evergrande kaygısı ve TCMB faiz kararı

Çin’de emlak şirketi Evergrande’nin tahvil faizi geri ödemesi yaklaşırken geri ödememe riskine dair endişeler küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına yol…

HSBC Portföy:  Evergrande kaygısı ve TCMB faiz kararı

Çin’de emlak şirketi Evergrande’nin tahvil faizi geri ödemesi yaklaşırken geri ödememe riskine dair endişeler küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına yol açıyor. Bunun dışında, Çarşamba akşamı açıklanacak Fed para politikası kararına ve ABD’de borç tavanının artırılıp artırılmayacağına dair belirsizlik ile ABD’de covid vaka sayısının yüksek seyri risk iştahının düşük seyretmesine neden oluyor.

Çarşamba akşamı para politikası kararını açıklayacak ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Fed Başkanı Powell’ın Ağustos sonunda Jackson Hole toplantısında verdiği mesajlar sonrasında genel beklenti bu toplantıda FOMC’nin varlık alım programını azaltma (tapering) tarihinin duyurulabileceği yönünde.

Merkez Bankası faiz kararını 23 Eylül Perşembe günü açıklayacak. Bloomberg anketine katılan 19 kurum içinde HSBC Portföy olarak sadece biz bu haftaki PPK toplantısında faiz indirimi bekliyoruz. Bununla birlikte, TL’deki negatif ayrışmanın karara dair belirsizlikten kaynaklandığını değerlendiriyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün iki yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihracı gerçekleştirecek. Hazine ayrıca 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek. Yurtdışında günün kalanında açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

 

Evergrande, TCMB ve piyasalar

 

Çin’de emlak şirketi Evergrande’nin tahvil faizi geri ödemesi yaklaşırken geri ödememe riskine dair endişeler küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına yol açıyor. Bunun dışında, Çarşamba akşamı açıklanacak Fed para politikası kararına ve ABD’de borç tavanının artırılıp artırılmayacağına dair belirsizlik ile ABD’de covid vaka sayısının yüksek seyri risk iştahının düşük seyretmesine neden oluyor.

S&P 500 endeksi Cuma günü bu endişelerle %0.9 düştü. Dolar ise küresel risk alma iştahının düşmesiyle küresel çapta değer kazanıyor. Doların Euro dahil altı gelişmiş piyasa para birimi karşısında değerini ölçen Dolar endeksi (DXY) Cuma günü %0.3 yükseldi. Euro/dolar paritesi haftanın son gününde %0.4 düşerek 1.1725’e geriledi. ABD 10-yıllık tahvil faizi yarınki Fed kararı öncesinde Cuma günü 2 baz puan artışla %1.36’ya çıktı.

Küresel piyasalarda haftanın son gününde görülen endişeler bugün de devam ederken S&P 500 vadeli endeks kontratı %0.9’a yakın değer kaybediyor. Dolarda küresel değer kazancı devam ederken ons altın 1752 dolar civarına gerilemiş durumda.

Çarşamba akşamı 21:00’de para politikası kararını açıklayacak ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Diğer yandan, Fed Başkanı Powell’ın Ağustos sonunda Jackson Hole toplantısında verdiği mesajlar sonrasında genel beklenti bu toplantıda FOMC’nin varlık alım programını azaltma (tapering) tarihinin duyurulabileceği yönünde.

Fed faiz kararı dışında bu hafta açıklanacak ABD ve Euro Bölgesi Eylül öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri ekonomik aktivitenin delta varyanttan ne ölçüde etkilendiğine dair ipuçları sağlayacak.

Dolar geçen hafta gelişmekte olan piyasa para birimleri karşısında genel olarak değer kazanırken TL en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Dolar/TL Cuma günü %1.3, geçen haftanın tamamında ise %2 yükselerek haftayı 8.64 civarında bitirdi. Diğer yandan, TL, geçen hafta yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz sepeti karşısında %1.5 değer kaybetti.

Bloomberg anketine katılan 19 kurum içinde HSBC Portföy olarak sadece biz bu haftaki PPK toplantısında faiz indirimi bekliyoruz. Bununla birlikte, TL’deki negatif ayrışmanın karara dair belirsizlikten kaynaklandığını değerlendiriyoruz.

Küresel risk alma iştahında düşüşün yurtiçi finansal piyasalara döviz girişini durdurması ve yurtiçi yerleşiklerin aynı anda döviz talebi TL’nin değer kaybetmesine neden oluyor. Doların küresel olarak değer kazandığı bu sabah dolar/TL 8.7150 civarında işlem görüyor.

Merkez Bankası faiz kararını 23 Eylül Perşembe günü açıklayacak. Piyasa beklentisi Para Politikası Kurulu’nun politika faizini %19.00 seviyesinde koruyacağı yönünde. HSBC Portföy Yönetimi olarak, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz iki haftada çekirdek enflasyona ve beklenen enflasyona odaklanacağını ifade etmesi nedeniyle politika faizinde 50 baz puan indirim bekliyoruz.

Ağustos itibariyle 12-aylık çekirdek enflasyon (C-endeksi) %16.8 seviyesinde. Merkez Bankası Başkanı önceki hafta Türkiye Almanya Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmanın soru-cevap bölümünde “Dışarısı da daha çok çekirdek enflasyondaki artışı ve beklenen enflasyondaki artışı izliyor. Dolayısıyla bizim de para politikamız, politika yönümüz bu yönde. Dünyayla birlikte beklenen enflasyondaki ve çekirdek enflasyondaki gelişmeleri takip ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Piyasanın beklemediği bir faiz indirimi gelmesi durumunda dolar/TL’nin Haziran ayında görülen tarihi rekor seviyesi olan 8.80 seviyesini test edebileceğini değerlendiriyoruz.

 

TL’de değer kaybının, eğer devam etmesi durumunda, TL cinsi devlet tahvili piyasasını da olumsuz etkilemeye başlayabileceğini değerlendiriyoruz. Geçen hafta ortalama gelişmekte olan piyasa 5-yıllık CDS’i 3 baz puan yükselerek 155 baz puana çıkarken Türkiye’nin CDS’i 24 baz puan artışla 388 baz puana yükseldi. TL’de değer kaybının CDS’e daha fazla yükseliş olarak yansıma ihtimali Eurobond’larda da satış görülebileceğine işaret ediyor.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketine göre katılımcıların yılsonu enflasyon beklentisi %16.30’dan %16.74’e yükseldi. HSBC Portföy Yönetimi olarak yılsonu enflasyon tahminimiz %17 seviyesinde bulunuyor. 12-ay sonrası için enflasyon beklentisi (%12.48  %12.94) ve 24-ay sonrası için enflasyon beklentisi de (%10.52  %10.71) yükseldi. Ankete göre yılsonunda politika faizinin şimdikinin 100 baz puan altında %18’de olması bekleniyor. Bu yıl için cari açık beklentisi 23.5 milyar dolardan 22.4 milyar dolara gerilerken, yılsonu dolar/TL kuru beklentisi 8.94’ten 8.92’ye düştü.

İngiltere’de Türkiye’ye seyahat edeceklerin ülkeye dönüşten sonra 10 gün otelde karantinada kalmasını gerektiren kırmızı listeden Türkiye’yi çıkarttı. Uygulama 22 Eylül’den itibaren geçerli olacak. Kararı, Türkiye’nin turizm geliri açısından olumlu değerlendirirken turizm sezonunun sonuna yaklaşılması gelirler üzerindeki etkiyi sınırlayacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün iki yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihracı gerçekleştirecek. Hazine ayrıca 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek. Yurtdışında günün kalanında bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

 

Yazar:  Ekonomist İbrahim aksoy

 

Atilla Yeşilada: Eylül “Altınlanma Zamanı”mı?

 

Akbank Ekonomik Araştırmalar: Global risk iştahı dalgalı seyrini koruyor…

 

YORUM: Doların Gerçek Değeri 5,25 olabilir mi?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler