Sosyal Medya

Borsa

Vakıf Yatırım’dan Kasım hisse önerileri

Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 5 milyonu geçti. ABD’de açıklanan ve aylık bazda %0.4 artış gösteren tüketici enflasyonu yıllık bazda…

Vakıf Yatırım’dan Kasım hisse önerileri

Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 5 milyonu geçti. ABD’de açıklanan ve aylık bazda %0.4 artış gösteren tüketici enflasyonu yıllık bazda ise %5.3 olan beklentinin hafif üzerinde %5.4 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise bir önceki ay ile aynı düzeyde %4 seviyesinde oluştu. Bu enflasyon verisi ile son dönemde artan enerji maliyetleri beraber düşünüldüğünde FED üzerindeki baskının biraz daha arttığı düşünülebilir. Öte yandan son yayınlanan FED toplantı tutanaklarında varlık alımlarının azaltılmasına Kasım toplantısında başlanabileceği sinyali alındı. Piyasa fiyatlamalarına ve beklentilere bakıldığında FED’den en erken 2022 Eylül ayında faiz artırımı bekleniyor. Bu süreç içerisinde ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi %1,45-1,70 aralığında dalgalandı.

 

Yurtiçi tarafta günlük Covid-19 vakaları 23 bin civarında seyir izlemektedir. Eylül ayında aylık enflasyon %1,25, yıllık bazda %19,58 oranında arttı. İşsizlik oranı da ağustosta bir önceki aya göre değişim göstermeyerek %12,1 seviyesinde gerçekleşti. TCMB, ekonomist beklentileri ve piyasa fiyatlamalarından farklı olarak 200bp faiz indirimi yaptı ve politika faizini %16 olarak belirledi. Kararın ardından tüm TL varlıklarda dalgalanma izlendi. TCMB karar metninde yıl sonuna kadar politika faizinde değişiklik için alanın sınırlı kaldığını belirterek, faiz indirimlerinde sınırlı alan kaldığına işaret etti.

Öte yandan Türkiye, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından ‘gri liste’ye alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) “gri liste”de yaptığı güncellemeye ilişkin, “Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

Borsa İstanbul’da 3.çeyrek bilanço dönemi sürerken, son dönemde açıklanan finansalların da etkisiyle endekste yukarı yönlü ivme devam ediyor. 19 Ekim’de paylaştığımız kar beklentileri raporumuzda bankacılık, demir-çelik ve havacılık sektörleri ile Aksa Enerji, Şişe Cam, Emlak Konut GYO, Torunlar GYO ve Ford Otosan’da güçlü beklentilerimizin olduğunu belirtmiştik. Açıklanan finansallara baktığımızda belirttiğimiz sektörlerde tahminimize paralel güçlü sonuçlar gerçekleştiğini görüyoruz.

Bu bağlamda henüz sonuçlarını açıklamayan Kardemir, Türk Hava Yolları, Pegasus, Aksa Enerji gibi şirketlerin kısa vadede ön planda kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bununla

beraber bilanço döneminin sonuna yaklaştıkça endekste kar satışı ihtimalinin artacağını düşünüyoruz. Konsolide finansallar için son gönderim tarihi 19 Kasım olarak takip edilecek. GOÜ cephesinde risk primleri ortalama 3.5 baz puan artış gösterirken iç tarafta risk primi 17 baz puan artış ile 450 seviyesinde ayı tamamladı. CDS yükselmesi ve ABD tahvil getirisinin yükselmesi eurobondlara olumsuz yansıdı.

Hazine Kasım ayında toplam 11,1 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 15 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.

 

Oynaklığın yüksek olmasını beklediğimiz Kasım ayında orta riskli

fon dağılımı tercih edilebilir.

 

FÖŞ kehanette bulundu:  TL, TCMB ve FED Arasında Sıkıştı

 

Mehmet Gerz:  Model Portföyde Faizi Azaltıp Dövizli Varlık Ağırlığını Arttırıyoruz

 

Murat Berk Strateji Notu:  Squid Games

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler