Sosyal Medya

Borsa

Mehmet Gerz:  Model Portföyde Faizi Azaltıp Dövizli Varlık Ağırlığını Arttırıyoruz

Ekim ayında piyasalar TCMB’de gerçekleşen görevden almalar ve yükselen enflasyona rağmen %2 faiz indirimi ve büyükelçi krizini üst üste yaşayınca,…

Mehmet Gerz:  Model Portföyde Faizi Azaltıp Dövizli Varlık Ağırlığını Arttırıyoruz

Ekim ayında piyasalar TCMB’de gerçekleşen görevden almalar ve yükselen enflasyona rağmen %2 faiz indirimi ve büyükelçi krizini üst üste yaşayınca, ABD$/TL kuru %8 arttı. İki yıllık tahvil faizleri %18,2’den %18,4’e yükseldi. ABD$ bazında ve F/K bazında çok ucuzlayan Borsa İstanbul ise Ekim ayında %8,2 değer kazanarak makro çalkantıya direndi.

 

Enflasyon hedeflemesi konusunda kredibilitesi son derece azalan TCMB 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %14,1’den %18,4’e; 2022 enflasyon tahmini ise %7,8’den %11,8’e yükseltti. TÜFE’ye endeksli devlet tahvillerinin ima ettiği iki yıllık ortalama enflasyon beklentisi ise %15,3 civarında bulunuyor. Kurumsal yapı ve iletişiminde önemli değişiklik olan TCMB’nin ana hedefinin enflasyondan cari açığı kapatmaya kayması uzun vadede olumlu olabilir ancak kısa ve orta vadede ciddi bir yönetişim sorunu yaratmaktadır.

 

Dünyadaki en büyük 50 borsa arasında en ucuz borsa haline gelen Borsa İstanbul ortalama 5 Fiyat/Kazanç oranı ile işlem görürken, benzer gelişmekte olan ülke borsaları ortalama 12, gelişmiş ülke borsaları ise 18 F/K oranı ile işlem görmektedir. Makro ekonomik risklere rağmen 3. Çeyrek şirket karlarının da geçen çeyrekler gibi güçlü gelmesi borsaya kısmen destek olmaktadır.

 

Küresel piyasalardaki olumlu ortama yeterince iştirak edemeyen Türkiye piyasaları yılın son iki ayında FED’in varlık alımlarını azaltma kararına karşı oldukça hassas bir konumdadır. Döviz kurlarının istikrar kazanmasına karşı rezerv ve faiz araçlarını kullanamayan TCMB’nin siyasi etki altında faizleri az da olsa bir kez daha indirme niyeti son açıklamasına yansıdı. Bu nedenle döviz kurlarında kısa vadede istikrar sağlanması zor olabilir.

 

Dünyanın en ucuz borsası haline gelen Türk hisse senetlerinde %45 varlık dağılımını korurken; TCMB’nin reel faizleri negatife düşürmesi nedeniyle %30 olan faiz ağırlığımızı %25’ye düşürüp, dövizli varlık ağırlığımızı %25’ten %30’e yükseltiyoruz. Dövizli varlıklara vergi avantajlı Türk (döviz) Eurobond fonları, altın ve küresel gelişmelere göre seçtiğimiz global tematik fonları dahil ediyoruz.

 

Risk iştahının artış gösterdiği Ekim ayında Ata Portföy fonlarımız da pozitif performans gösterdi. Ata Portföy 1. Değişken Fonu (AED) aylık bazda %5,7 değer kazanırken yıllık getirisini %19 seviyesine yükseldi. Eurobond ağırlıklı Ata Portföy 4. Serbest Fon (ANZ veya UANZ) ise TL bazında %5,7 yükselirken yılbaşından beri 10 aylık performansı %31,2 (Dolar bazında %2,8) olarak gerçekleşti. Güçlü piyasa performansı ile birlikte Ata Portföy 2. Hisse Senedi Fonu (AAV) %7,8 değer kazanırken Ata Portföy Analiz Hisse Senedi Fonu (TLZ) ise %7,2 değer kazandı. Korumalı hisse stratejisi uyguladığımız Ata Portföy Fon Sepeti Serbest Fon’un (AAS) 2021 ilk 10 ay getirisi ise %13,5 seviyesine yükseldi.

 

Mehmet Gerz, Ata Portföy Yönetimi  CEO

 

 

FÖŞ anlattı:  Dolarda diplomasi devri

Bankacılık sektörünün karı Eylül’de 56 milyar 981 milyon TL

 

Murat Berk Strateji Notu:  Squid Games

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler