Sosyal Medya

Kerim Rota Yazdı: ‘Swap piyasası’nda yeni düzenleme ne anlama geliyor?

19 Aralık 2019

Dün BDDK’nın swap piyasasına yönelik aldığı kararları ilk bakışta anlamak , piyasa oyuncuları için bile zor oldu. Mümkün olduğunca basit bir şekilde özetlemeye çalışalım.

Öncelikle dünkü düzenlemenin geçen yıl yabancı bankalara TL vermeyi kısıtlayan kararla bir ilgisinin olmadığını belirtelim. O dönemde Londra piyasasına TL vermenin TL değer kaybını körüklediği düşüncesiyle, özkaynakların %25’i ile kısıtlanmıştı.

Bu kez kısıtlanan ise, elinde halen TL bulunan ve bunu Türk bankalarına borç veren kurumların vadeleri oldu. Vade limiti ise 7 güne kadar olarak belirlendi. Demek ki, zaten Türk Lirası pozisyonu
olan yabancılar, 1 haftaya kadar olan vadelerde istedikleri hacmi artık bulamayacaklar. Dolayısıyla 1 haftaya kadar olan vadelerde Londra swap faizleri düşecek. Nitekim bu sabah %4’e kadar işlemler geçmiş.

Peki , elinde TL olan yabancı bundan sonra ne yapacak? TL tutan 2 grubun alabileceği 2 kararı aşağıda özetleyelim.

1) TL kısa vadeli faizlerin nominal yüksekliği nedeniyle “prop desk” diye adlandırılan , yani bankası adına pozisyon tutan işlemciler;

          a) Vadelerini gecelikten 1 hafta ve üstüne hızlıca geçirmeye çalışacaklardır. Bunu hızlıca yaparken sadece 1 hafta değil, 1-2 ay vadelere ilgi göstereceklerinden, 2 aya kadar olan swap faizleri de öncelikle TCMB faizlerinin altına inecektir.

          b) TL pozisyonunun vadelerini uzatmaya limiti olmayan işlemciler olabilir. Bu işlemciler ellerindeki TL’yi Dövize döneceklerdir. Bu nedenle bugün ve yarın Londra’dan bir miktar döviz talebi gelecektir.

2) TL kısa vadeli varlığı olan yatırım fonu gibi müşteriler ne yapacak?

          a) İstediği zaman Türk Lirası cinsinden hisse senedi, tahvil vb. alma esnekliğini kaybetmemek için kısa vadeli faiz ne olursa olsun, gecelik TL’de kalmaya devam edeceklerdir. Belirlenen %10’lı limit buna yetecektir.

          b) Fiyatları uygun buluyorlarsa şimdiden hisse, bono almaya başlayacaklardır. Sonuç olarak kısa vadede Dövizde sınırlı talebin yanında, swap faizlerinde 2 aya kadar ciddi düşüş göreceğiz. Bu genelgeyi bir anlamda TL ‘ye yatırım yapan yabancılara “ çok kısa vadeli ilişkimizi artık daha anlamlı bir vade ile artık nişana dönüştürelim” mesajı olarak okumak da mümkün.

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları