Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasaların gözü bugünkü Fed toplantısında

IMF dün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunun Ocak ayı güncellenmesinde önceki raporlarına kıyasla 2024 yılına ilişkin daha iyimser bir tablo…

Piyasaların gözü bugünkü Fed toplantısında

IMF dün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunun Ocak ayı güncellenmesinde önceki raporlarına kıyasla 2024 yılına ilişkin daha iyimser bir tablo çizdi.

“Zayıf enflasyon ve istikrarlı büyüme yumuşak inişi mümkün kılıyor” başlığı ile yayımlanan raporda, dünya genelinde resesyon ihtimalinin azaldığı ve küresel risklerin dengelendiği ifade edildi. Bu çerçevede Kuruluş, Ekim ayında %2,9 oranında açıkladığı 2024 yılı küresel büyüme tahminini %3,1 olarak yukarı yönlü revize ederken, 2025 yılı tahminini değiştirmeyerek %3,2 düzeyinde tuttu. IMF, 2024 yılına ilişkin ABD ve Çin için büyüme tahminlerini sırasıyla %1,5’ten %2,0’ye ve %4,2’den %4,6’ya yükseltti. Euro Alanı için tahminini ise zayıf tüketim harcamaları ile yüksek enerji ve borçlanma maliyetleri nedeniyle %1,2’den %0,9’a indirdi.

Kuruluş Türkiye’ye ilişkin 2024 yılı büyüme tahminini de Ekim ayı projeksiyonuna göre 0,1 puan artırarak %3,1 düzeyine yükseltirken, 2025 yılı öngörüsünü %3,2 seviyesinde tuttu. Dün ABD’de açıklanan verilere göre, tüketici güven endeksi Ocak’ta bir önceki aya kıyasla 6,8 puan artış kaydederek 114,8 seviyesine yükseldi. Böylece endeks, enflasyondaki düşüş eğilimi ve Fed’in faiz indirimlerine başlayacağı beklentisinin güçlenmesi nedeniyle Aralık 2021’den bu yana en yüksek değerini aldı.

Alt endeksler incelendiğinde, işgücü piyasasına ilişkin görünümü yansıtan göstergeler ile mevcut durum ve gelecek altı aya ilişkin beklentilerin iyimser bir tablo çizdiği gözlendi. Euro Alanı ekonomisi 2023’ün son çeyreğinde daralma beklentilerine karşılık çeyreklik bazda büyüme kaydetmezken, GSYH’deki yıllık değişim %0,1 ile beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Açıklanan veriler bölge ekonomisinin resesyonun eşiğinden döndüğünü ve yüksek faiz, zayıf seyreden küresel talep ile yükselen enerji maliyetleri nedeniyle ekonomik aktivitenin baskı altında kaldığını gösterdi. Bölgede Ocak ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi de -16,1 ile öncü veriyi teyit etti.

Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre, Ocak ayına ilişkin NBS imalat PMI 49,2 ile piyasa beklentileri paralelinde gerçekleşmesine karşılık eşik değerin altındaki seyrini sürdürürken, hizmetler PMI aylık bazda 0,3 puan artış kaydederek 50,7 düzeyine yükseldi. Böylece, bileşik endeks Ocak’ta 50,9 ile son 4 ayın en yüksek değerini aldı. Ülkede ekonomik aktivitenin deflasyonist baskılar nedeniyle zayıf seyretmesi, Çin Merkez Bankası’nın iç talebi canlandırmak için yılın ilk yarısında faiz indirimlerine gideceği beklentisini güçlendirdi. Söz konusu verilerin etkisiyle bu sabah Asya borsalarında satıcılı bir seyir izleniyor. TÜİK verilerine göre, yurt içinde ekonomik güven endeksi Ocak ayında aylık bazda 3,0 puan artarak 99,4 düzeyine yükseldi. Böylece endeks son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşsa da eşik değerin altındaki seyrini sürdürdü.

Alt endeksler bazında incelendiğinde tüketici güveninin yanı sıra hizmet ve inşaat sektörlerinde güven seviyeleri yükseliş kaydederken, perakende ticaret sektöründe güvenin aylık bazda %1,0 gerilediği görüldü. BIST-100 endeksi dün günü %0,03 artışla 8.474 seviyesinde tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 7 baz puan artışla günü 325 baz puan düzeyinde kapattı. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin faiz oranları sırasıyla %43,51 ve %26,71 olurken, Türk lirası USD ve EUR karşısında bir miktar değer kaybetti.

Bugün piyasalarda Fed toplantısı yakından takip edilecek. Reuters anketine göre piyasa beklentisi Fed’in politika faizini değiştirmeyeceği yönünde. Yurt içinde Aralık ayı dış ticaret verisi ile yabancı ziyaretçi sayısı ve 2023 yılının son çeyreğine ilişkin turizm geliri istatistikleri açıklanacak.

 

 

 

ekonomi.isbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler