Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FAO raporu: Global gıda fiyatları düştü, Türkiye’de yüzde 68,4 arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayımlanan rapora göre, global gıda fiyatları endeksi nisan ayında geçen yıla kıyasla yüzde…

FAO raporu: Global gıda fiyatları düştü, Türkiye’de yüzde 68,4 arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayımlanan rapora göre, global gıda fiyatları endeksi nisan ayında geçen yıla kıyasla yüzde 7,4 düşüş yaşadı. Ancak, Türkiye’de aynı dönemde gıda fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 68,4 oranında bir artış gösterdi.

 

Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Nisan 2024 dönemine ilişkin gıda fiyat endeksi raporunu yayımladı. Global gıda piyasalarında fiyatlar genel olarak düşüş gösterirken, Türkiye bu genel eğilimin dışında kalarak büyük bir artış yaşadı. FAO’nun endeksine göre, nisan ayında dünya genelinde gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 7,4 geriledi. Ancak Türkiye’deki gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 68,4 artarak dikkat çekti.

FAO’nun raporuna göre, gıda fiyatları Nisan ayında aylık bazda sadece yüzde 0,3 artış gösterdi. Alt endeksler bazında detaylara bakıldığında, et fiyatları yüzde 1,6, tahıl ve bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,3 artarken; süt ve ürünlerinde yüzde 0,3, şekerde ise yüzde 4,4’lük bir düşüş yaşandı.

Yıllık bazda ise, et fiyatları yüzde 0,4 ve süt ürünleri fiyatları yüzde 4,3 düştü. Tahıl fiyatları yüzde 18,3, şeker fiyatları ise yüzde 14,7 oranında azalış gösterdi. Yalnızca bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,7’lik bir artışla yıllık bazda yükseldi.

 

Türkiye global eğilimlerle ters orantılı

Türkiye’de ise durum oldukça farklı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de gıda fiyatları Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yüzde 68,5, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) yüzde 64,5 oranında artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin gıda fiyatlarındaki artışının global eğilimlerle ters orantılı olduğunu ortaya koyuyor.

 

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler