Sosyal Medya

Ekonomi

Caixin PMI, Çin’in hizmet faaliyetinin Nisan ayında hafifledi ancak halen sağlam

Çin’in hizmet faaliyetindeki genişleme, artan maliyetler nedeniyle biraz yavaşladı, ancak yeni siparişlerdeki büyüme hızlandı ve iş duyarlılığı, sürdürülebilir bir ekonomik…

Caixin PMI, Çin’in hizmet faaliyetinin Nisan ayında hafifledi ancak halen sağlam

Çin’in hizmet faaliyetindeki genişleme, artan maliyetler nedeniyle biraz yavaşladı, ancak yeni siparişlerdeki büyüme hızlandı ve iş duyarlılığı, sürdürülebilir bir ekonomik toparlanma umutlarını artırarak sağlam bir şekilde yükseldi.

Caixin/S&P Global hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayındaki 52,7’den 52,5’e geriledi ve üst üste 16. ayda genişleme bölgesinde kaldı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü, ancak yine de uzun süreli emlak çöküşü ve cansız iç talep dahil olmak üzere bir dizi zorlukla karşı karşıya.

Caixin Insight Group Kıdemli Ekonomisti Wang Zhe, “Yıla güçlü başlangıç, birkaç ay üst üste genişleme bölgesinde kalan Caixin imalat ve hizmet PMI’ları ile tutarlı” dedi.

Genel olarak yeni işler geçen yılın Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, daha iyi denizaşırı talep ve turizm faaliyetlerindeki büyüme, yeni ihracat siparişlerindeki büyümenin on ayın en hızlı hızına ulaşmasına yardımcı oldu.

Bu da, önümüzdeki 12 ayda Çinli hizmet sağlayıcılar arasındaki iş güveninin bu yılın en yüksek seviyesine yükselmesine yardımcı oldu.

Şirketler, malzeme, işçilik ve enerji için girdi fiyatlarındaki artışlarla bir miktar maliyet baskısıyla karşı karşıya kalmaya devam etti, ancak artış uzun vadeli anket ortalamasının altında kaldı. Bu, firmaların müşterilerinden alınan fiyatları artırmasına neden olurken, ayrılışların yarattığı boş pozisyonları doldurma konusunda isteksiz kaldılar.

Wang, “Daha önceki politikaların etkili ve hızlı bir şekilde uygulanmasını sağlamak, mevcut ekonomik toparlanma ivmesini korumak ve nihayetinde genel piyasa beklentilerini iyileştirmek için tutarlı çabalar gösterilmelidir” dedi.

Ekonomistler, Caixin anketinin, geçen ay hizmet sektörü faaliyetinde keskin bir yavaşlama gösteren çok daha geniş resmi PMI’dan ziyade daha küçük, ihracata dayalı firmalara doğru eğildiğini söylüyor.

Caixin/S&P’nin hem hizmet hem de imalat sektörlerini izleyen bileşik PMI, Mart ayındaki 52,7’den geçen ay 52,8’e yükselerek 2023’te Mayıs ayından bu yana en hızlı tempoya işaret etti.

Çin ekonomisi, esas olarak uzun süreli bir emlak sektörü krizinden kaynaklanan güven ve talep üzerindeki dalgalanma etkileri nedeniyle, COVID sonrası sağlam bir canlanma sağlamak için mücadele etti.

İlk çeyrek GSYİH raporundaki güç cepleri, yılın geri kalanında istikrarlı bir toparlanma umutlarını artırırken, ekonomistler arasındaki genel fikir birliği, güçlü bir canlanmanın bir şekilde uzakta olduğu yönünde.

Yatırımcılar ve analistler, Çin’in yapısal reform çabalarının, daha güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmayı teşvik etmek için daha fazla teşvik önlemiyle el ele gitmesi gerektiğini söylüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler