Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’nin başı borçla dertte

"Önümüzdeki beş yıl içinde kamu borcunun  net faiz ödemelerinin savunma harcamalarını aşması bekleniyor."

ABD’nin başı borçla dertte

ABD’nin borç dağı her geçen gün artıyor ve Capital Group’a göre hükümet yakında savunma harcamalarından daha fazlasını faiz ödemelerine sarfedecek.

Varlık yönetim şirketinin ekonomisti Darrell Spence, Ekim ayındaki bir araştırma notunda, “ABD borç dinamikleri dikkat gerektiren bir şekilde gelişiyor” dedi. “Önümüzdeki beş yıl içinde kamu borcunun  net faiz ödemelerinin savunma harcamalarını aşması bekleniyor.”

Spence, dünyanın en büyük ekonomisinin borç yığınının partilerden bağımsız bir iç denetim  kurumu olan Kongre Bütçe Ofisi’nin beklediği oranda artması durumunda hükümetin net faiz ödemelerinin 2033 yılına kadar 500 milyar doların altından 5 yılda 1,4 trilyon dolara çıkabileceğini ekledi.

Faiz ödemelerinin yakında savunma harcamalarını geçebileceği fikri politika yapıcılar için bir endişe kaynağı olabilir; Başkan Joe Biden Pazartesi günü Kongre’den hem İsrail’i hem de Ukrayna’yı desteklemek için 100 milyar doların üzerinde fon talep etme sözü verdi.

Federal hükümetin kontrolden çıkan borçlanması  bu yıl Wall Street için büyük bir endişe kaynağı haline geldi; milletvekilleri Mayıs ayında hükümetin borçlanma limitini artırmak için son saatte anlaşmaya vardı ve pazarlık sürecinde devlet tahvilleri piyasası tarihindeki en kötü bozgunlardan birini yaşadı.

 

ABD hükümetinin yükümlülükleri 18 Eylül’de göz yaşartıcı derecede 33 trilyon doları aştı; bir ay sonra bu rakam 33,64 trilyon dolara yükseldi, bu da günlük ortalama 20 milyar dolarlık bir artışa işaret ediyordu.

Spence’e göre Amerika’nın borçları ekonomik sıkıntı yaratabilecek seviyelere yaklaşıyor. Tipik olarak, bir ülkenin borç seviyeleri, “ekonomik büyüme oranından daha yüksek faiz oranlarına sahipse, ekonominin her yıl ürettiği gelirde artış, faiz ödemelerinin altında kalırsa ve borç her yıl büyümeye başladıysa” bir sorun haline gelir.

“ABD şimdiye kadar bu eşiğe ulaşmaktan çok uzaktı, ama artık yumurta kapıdan” diye ekledi.

 

Spence, balonlaşan borç yığınının hükümeti vergileri artırmaya, tahvil satışlarını artırmaya ve Fed’i daha yüksek faiz oranlarında para politikası icra etmeye zorlayabileceği konusunda uyardı.

“Hükümet harcamalarının borç servisine yönlendirilmesi gerekeceği göz önüne alındığında, ekonomik büyümenin daha yavaş olması da beklenebilir” diye ekledi. “GSYİH büyümesi ile piyasa getirileri arasındaki uzun vadeli güçlü korelasyon göz önüne alındığında, yatırımcılar için bu, zamanla borsa getirilerinin azalmasına yol açabilir.”

 

 

Kaynak:  Business Insider

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler