Sosyal Medya

Döviz

SABAH Raporu: FED faiz indirim planına sadık kaldı; piyasalarda ‘bahar’ havası

TCMB toplantısı öncesinde dün piyasa tansiyonunun yüksek seyrettiğini, interbank ile Kapalıçarşı arasında kur makasının (32,40 - 33,20) neredeyse %3 civarında olmasını huzursuzluğun açık bir göstergesi olarak okuyoruz

SABAH Raporu: FED faiz indirim planına sadık kaldı; piyasalarda ‘bahar’ havası

Dün akşam sonuçlanan olağan FED FOMC toplantısında beklenildiği üzere politika faizi %5,25-5,50 bandında sabit bırakılırken, Başkanı Powell, enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesinin, ABD’de fiyat baskılarının yavaşça azalmaya devam etme “hikâyesini” değiştirmediğini belirterek bu yıl üç faiz indirimi yapma planına sadık kaldı; sağlam ekonomik büyümenin de devam edeceğini onayladı.

 

Toplantı ile birlikte yayınlanan yeni dört aylık ekonomik projeksiyonlara göre, FED yetkilileri ekonominin bu yıl %2,1 büyüyeceğini öngörerek -ABD ekonomisinin uzun vadeli potansiyelinin üstünde- Aralık verisinin de %1,4 olduğunu not edelim, aynı zamanda, işsizlik oranının da 2024 sonuna kadar mevcut %3,9 seviyesinden neredeyse değişmeyerek %4,0 seviyesine yükseleceğini projekte etti. Çekirdek enflasyonun ise sene sonuna kadar daha yavaş bir şekilde %2,6 seviyesine gerileyeceğini belirtti.

Başkan Powell, politikayı değiştirmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu tekrar ederek, ekonominin ve iş piyasasının büyümeye devam ederken para politikasını hızlı bir şekilde gevşetme konusunda aceleci olmadıklarını belirtti. Yine de, pandemi sonrasında enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesini test etmesi ardından hâlen daha ekonomiyi soğutmadan ‘yumuşak iniş’ senaryosu masa üzerinde durduğunu not edelim. Geceye kanaatimce damga vuran en önemli gelişme ise bilanço küçültülmesinde (QT – Quantitative Tightening) çok yakın zamanda frene basılacağının sinyali idi.

Bilanço daraltmak ne demek biraz konuşalım

Mart 2022’de 9 trilyon dolar seviyesine yükselen FED’in bilanço büyüklüğünün 1 yıl ardından sonra 7,6 trilyon dolar seviyesine gerilediğini ilk olarak belirtelim. FED’in pandemi döneminde QE (Quantitative Easing) ya da niceliksel gevşeme ile piyasalara saçtığı trilyonlarca paranın yegane amacı piyasa faizlerinin düşük, likiditenin bol, kredi kanallarının da açık kalarak işletmelerin ayakta kalması idi. Lâkin tahmin edeceğiniz üzere trilyonlarca dolar ucuz ve uzun vadeli para sermaye piyasalarına akın ederek sanal bir mutluluk da yaratmıştı. Bol para varlık fiyatlarını da şişirince ve arkasından enflasyon da gelince, FED bilançosunu daraltmaya başlamış, bol para dönemi sıkı para dönemine evrilince ve faizler hâliyle süratle artınca, sermaye piyasalarında büyük bir moral bozukluğu yaşanmıştı. Bu süreçte, Bitcoin’in 69 bin dolar zirve seviyesinden nasıl 15bin dolar seviyesine geldiğini hatırlayın!

Dönelim şimdi akşam piyasa reaksiyonuna…

FED’in bilanço daraltmasında frene basacağı ve berbaerinde Şubat ayında kıpırdayan enflasyona rağmen ana hikâyenin değişmediğini söyleyerek faiz indirim projeksiyonunu (bu yıl 3 kez faiz indirimi) endişe edilenin aksine değiştirmemesi sonrasında Amerikan hisse senedi endeksleri yeni zirvelere yelken açtı. ABD ekonomisinin büyümeye devam edeceği senaryosuna paralel ABD hisse senetlerinde zirve seviyelerde olsak da yükseliş isteğinin devam edeceğini düşünüyoruz.

ABD 10 yıllık tahvil getirisinin hafif de olsa %4,25 seviyesine gerilmesi ile altının ons fiyatı 2,220 dolar seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı. Teknik mânâda 2,550 dolar hedefimizi koruyoruz. Bitcoin dün 60,700 dolar seviyesine kadar gerileyerek yükseliş trend çizgisini test etmek suretiyle destek bularak bu sabah 67bin dolar seviyesine toparladı. Kalbi sağlam olanlar Bitcoin’i takip etmeye devam edebilir. FED sonrası yeşeren iyimser beklentilere paralel Bitcoin’de riskleri yukarı yönlü görüyoruz.

Başkan Powell’ın piyasaların yüzünü güldüren, kredibilite ve öngörüyü sonuna kadar ortaya koyan -dün akşam zevkle dinledim- basın toplantısı ardından doların değer kaybetmesi ile EURUSD paritesi 1,0835 seviyesinden hızla 1,0935 seviyesine yükseldi. Havanın dolar aleyhine devam etmesi durumunda, EURUSD paritesinde ilk etapta 1,0980 sonrasında ise 1,1140 seviyelerini konuşacağız.

FED sonrası gözler bugün TCMB’nin olağan PPK toplantısına çevrildi

Toplantı sonucu KKTC saati ile 13:00, TSİ14:00’te açıklanacak. Her ne kadar anketlere göre politika faizinin %45 seviyesinde sabit tutulması beklense de, son 1 haftadır yaşanan gelişmeler sonrasında faiz artırım ihtimalinin de azımsanmayacak kadar yükseldiğini not edelim. Bu minvalde, politika faizinin 250 baz puan artırımla %47,50 seviyesine yükseltilme ihtiyacını göz ardı etmiyoruz. Elbette, kararın kendisi kadar, karar metnine serpiştirilecek ibarelerin ya da TCMB’nin politika duruşunun önemli olacağını düşünüyoruz.

TCMB toplantısı öncesinde dün piyasa tansiyonunun yüksek seyrettiğini, interbank ile Kapalıçarşı arasında kur makasının (32,40 – 33,20) neredeyse %3 civarında olmasını huzursuzluğun açık bir göstergesi olarak okuyoruz

CDS risk primi 340 baz puan seviyesine yükselirken -kontrat değişimi nedeniyle vade günü sayısının artması fiyata yansıdı- gram altın, ons altın ve USDTRY kurunun birlikte yükselişi ile 2,300 TL ile rekorunu bir adım daha yukarıya taşıdı.

ABD borsalarının geceyi yeni rekorlar kırarak tamamlaması ardından bu sabah Asya borsalarında da yeşil rengin hâkim olduğunu görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası tüm zamanların en yüksek seviyesini test ederken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %2’ye yakın yükseldi. FED’in Haziran ayında faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler de arttı. Vadeli işlemlere bu sabah Haziran faiz indirimine %66 ihtimal tanıdığını not edelim.

Her ne kadar TCMB toplantısı günün en önemli gelişmesi olsa da, bugün dünya genelinde açıklanacak ve büyümenin öncü göstergesi olarak takip edilen PMI verileri de büyük bir önem sahip olduğunun altını çizelim

Dün İngiltere’de açıklanan ve %3,4 seviyesine gerileyen enflasyon ardından İngiltere Merkez Bankası toplantısı da önemle takip edilecektir. Her Perşembe olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenlerini de irdeleyeceğiz.

 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)

Grup Müdürü, Hazine Bölümü, Kıbrıs İktisat Bankası

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler