Sosyal Medya

Borsa

Tufan Cömert’ten yıl sonu dolar kuru ve Borsa tahmini

Yabanci girislerinin secim sonrasi daha anlamli olacagini, bunun da endeksi neredeyse tum araci kurumlarin hedefi olan 11-12 bin araligina tasiyacagini dusunuyorum. Fakat bazi sirketlere, bazi sirket patronlarina bakiyorum da bu surecte cok canlar yanacak.

Tufan Cömert’ten yıl sonu dolar kuru ve Borsa tahmini

Bir suredir Turk piyasalari ile ilgili bir sey yazmiyordum. Bu hafta bir grup yatirimci ile toplandiktan sonra, buralarda anlattiklarimi derleyip dusuncelerimi ozetlemek istedim. Yabancinin gorusu, Misir, Trump senaryolari vs bilahare gelecek.

2024’ün ilk 2 aylık enflasyonu %11, yıl sonu enflasyonunun TCMB’nin tahmini olan %36 civarında olması artik zor. TCMB, son açıklamasına göre, faizleri artırmak istemiyor, ancak bu Şubat verisinden önceydi. Sistemdeki TL likiditesini sıkılaştırmaya yönelik bazı adımlar atsalar da bu enflasyonla mücadelede yeterli olmayabilir. Yıl sonu enflasyonunu %47 civarında görüyorum, fakat seçimden sonra çok sayıda fiyat ayarlaması olacağı için daha yuksek bir rakam olasi.

TCMB politika faizini mevcut seviyelerde tutsa ve makro ihtiyati tedbirleri uygulamaya devam etse bile enflasyonun 2025 yılı tahmininin altına düşme ihtimali atalet nedeniyle zayif.

 

TL’nin nominal olarak değer kaybedip reel olarak değerleneceği yonlendirmesine gore, basit bir hesaplama bize yıl sonu USDTRY kurunun 42’ye yakın veya biraz altında olabileceğini gösteriyor (yani şu anki seviye x Mart-Aralik donemi beklenen kümülatif enflasyon). Önümüzdeki aylarda enflasyonun tahminlerin üzerinde artması durumunda kur da buna yakin bir hizla artabilir.

Ote yandan TL’nin reel anlamda değer kazanması TCMB için bir gereklilik, çünkü çekirdek enflasyona geçiş hala çok yüksek (TCMB’ye göre %25 civari, bazı çalışmalara göre çok daha yüksek). TL’nin ciddi oranda değer kaybetmesine izin verilmesi doğrudan enflasyona yansıyacaktır. TCMB politikalarının daha iyi işlemesi ve döviz ikamesinin azalması açısından KKM’de tutulan 75 milyar dolar civarındaki tutarın azaltılması da önemli.

 

Şu anda cari acik tarafinda bir sorun yok, bankalar ve reel sektör için borç çevirme oranları yüzde 100 civarında. Türkiye, 8 kat fazla talep gören 10 yıllık USD ihracında da gördüğümüz gibi son dönemde yurt dışından rahatlıkla borçlanmayı başarıyor.

 

Butcede harcamalar hızla artıyor ancak bunun temel nedeni faiz ödemeleri. Ocak 2023’te tek haneli oranlar oldugunu animsayalim. Seçimden sonra hükümet herhangi bir fiyat ayarlaması yapmasa bile bütçenin orta vadeli programda belirlenen sınırlar dahilinde kalması kuvvetle muhtemel.

 

Piyasalara bakıldığında, ekstra sıkılaştırma tedbirleri ve Nisan ayından sonra olası faiz artırımı, TL cinsi tahvil verim eğrisinin kısa ucunu sıkıntılı hale getiriyor. Uzun vadeler daha iyi fırsatlar sunabilir, ancak bu enflasyon gorunumu dusunuldugunde burada da net bir hareket gormemiz zor.

Türk Eurobond’larının hâlâ potansiyel sunabileceği alan var. 2013-2018 döneminde (Türkiye büyümeyi desteklemek için enflasyona bakmaksızın faiz indirimine başlamadan hemen önce) TR-ABD 10 yıllık tahvil spreadleri 200-250 baz puan aralığında seyrederken, CDS neredeyse aynı spreadlerle işlem görüyordu. Ekonomi ekibinin mevcut ortodoks politikalardan taviz vermemesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun 2024’te B’den BB’ye yükseltilmesi ihtimali var, bu da spreadlerin ve CDS’nin dusmesine neden olabilir.

 

Mevcut ekonomi ekibinin geleceğinin veya mevcut politikaların devamının seçim sonuçlarından tamamen bağımsız olduğunu düşünüyorum. Türkiye son 5 yılda başka yöntemler denedi ve bu da ülkeyi neredeyse odemeler dengesi krizine sürükledi. Genel kabul gormus politikalardan bu noktadan sonra uzaklaşmak çok maliyetli ve onarılması çok zor olacaktır.

 

IMF anlaşmasına şu anda gerek yok, seçimden hemen sonra da gerek olmayacak. 2024 bir geçiş yılı. Sonuclar alinmadan IMF anlasmasinin tartisilmasi bence anlamli degil .

 

Seçimden sonra daha liberal bir piyasa görmeyi bekliyorum, yani swap limitleri gevşetilecek, TL’nin daha serbest dalgalanmasına izin verilecek (girişlere bağlı olarak).

 

Borsa (ozellikle sona yazdim😊) icin faizin uzun sure yuksek kalacak olmasi sikinti. Mesele alternatif yatirim araclarindan ziyade bunun kredi faizlerini de can yakici seviyede tutacak olmasi. Yabanci girislerinin secim sonrasi daha anlamli olacagini, bunun da endeksi neredeyse tum araci kurumlarin hedefi olan 11-12 bin araligina tasiyacagini dusunuyorum. Fakat bazi sirketlere, bazi sirket patronlarina bakiyorum da bu surecte cok canlar yanacak.

 

Tufan Cömert, BBVA Londra MENA, Türkiye Strateji Direktörü

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler