Sosyal Medya

Devlet Harcaması, Vergi Toplama ve Devlet Borçlanması Üzerine Bir Değerlendirme

16 Mayıs 2023

Devlet Harcaması, Vergi Toplama ve Devlet Borçlanması Üzerine Bir Değerlendirme

HAZİNE

{ Python Destekli Anlatım }

Herkese merhaba. Yazıya güzel bir klip ile başlama kararı verdim. Bunun nedeni,  yazıyı okurken sıkılacak ve beyninizi biraz zorlayacaksınız.:)

Hazineyle başlıyoruz. yakında Fed !

11 MAYIS GÜNÜ ABD KAMU DENGESİ

11 Mayıs gününe gidiyoruz ve ABD’nin kamu dengesini inceliyoruz. 11 Mayıs günü akşamında tüm hesaplamalar yapıldıktan sonra, hazinenin Fed’de (yükümlülük kalemi) bulunan hesabında 143 milyar dolar para kaldığı görülmektedir. Bu 12 Mayıs günü için açılış değeri olacaktır. Bu değeri unutmayın.

Hazine Hesabı 11 Mayıs kapanış

Hazine Hesabı 11 Mayıs kapanış

Peki bu hesaba gün içerisinde hangi kaynaklardan para girmekte ve ne nedenle para çıkmaktadır?

Tahmin edeceğiniz üzere; vergi toplanması ve borçlanma ile bu hesaptaki para  artmakta ve harcama yapılınca bu hesaptaki para  azalmaktadır.

Hazine hesabı kaynaklar

Hazine hesabı kaynaklar

11 mayıs sabahında hazinenin hesabında 154 milyar dolar var iken, gün içerisinde vergi ve borçlanma yoluyla bu hesaptaki para 125 milyar artmış ve harcamalar nedeniyle 136 milyar dolar azalmıştır.

Günün sonunda 154 +125-136 =143 milyar dolar kalmıştır.

12 MAYIS GÜNÜ ABD KAMU DENGESİ

11 Mayıs gününe gidiyoruz ve ABD’nin kamu dengesini inceliyoruz. 11 Mayıs günü akşamında tüm hesaplamalar yapıldıktan sonra, hazinenin Fed’de (yükümlülük kalemi) bulunan hesabında 143 milyar dolar para kaldığı  ve 12 Mayıs günün açılış değerinin bu olduğu görülmektedir.

Hazine Hesabı 12 Mayıs kapanış

Hazine Hesabı 12 Mayıs kapanış

Gün içerisinde 15 Milyar vergi ve borçlanma sayesinde para girişi yaşanmış ve 19 milyar devlet harcaması yapılmıştır. Gün sonunda 139 milyar kalmıştır.

12 Mayıs Hazine hesabı kaynaklar ve harcamalar

12 Mayıs Hazine hesabı kaynaklar ve harcamalar

Öncelikle kanun gereği ABD’de devlet harcama yapabilmek için, vergi ve borçlanma yapmalıdır. Vergi ve borçlanma olmadan Fed’de bulunan hazine hesabı sıfır(0) olacaktır. Vergi ve borçlanma sayesinde piyasadan mevduatlar çekilecek (para arzı azaltılacak ) ve harcama yapılarak tekrar mevduatlar artırılacaktır(para arzı artırılacaktır). Burada borçlananların primary dealer’lar olduğu varsayılmaktadır. Bankalar olursa mevduat azalmaz rezervler azalır. Bir sonraki yazıda mevcut yapının Fed-Hazine arasındaki transferler yoluyla da kurulabileceğini göstereceğim. Bir nevi MMT’in görüşünü aktaracağım.

12 Mayıs Mevduatlar Hazine hesabı kaynaklar ve harcamalar

12 Mayıs Mevduatlar Hazine hesabı kaynaklar ve harcamalar

Görüldüğü üzere bankacılık sistemindeki mevduatlar, vergi ve borçlanma nedeniyle  15.982 milyon dolar azalmış fakat devlet harcamaları nedeniyle 19.352 milyon dolar artmıştır. Toplamda gün(12 Mayıs için) sonunda bankacılık sisteminde  3.3 milyar dolarlık mevduat artışı gerçekleşmiştir.

Python Kodları

11 Mayıs AÇILIŞ

11 Mayıs Vergi Borçlanma

11 Mayıs Harcama

12 Mayıs Vergi Borçlanma

12 Mayıs Harcama

https://github.com/veridelisi/Para-Sims/blob/main/senaryo16.py

 

Understanding Government Balance Sheets: A Guide to Spending, Taxes, and Borrowing (With Python Codes) I

Chichén Itzá DELE A2

İspanyolca A2 Futbol

 

Gelecek yazıda bu işin Fed bağlantısına geçeceğim.

Doç.Dr. Engin Yılmaz

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları