Sosyal Medya

Cüneyt Akman, Borsa Döviz ve Konut Fiyatlarının Gideceği Yönü Açıkladı!

23 Eylül 2023

Cüneyt Akman kendi Youtube kanalından yaptığı paylaşımda konut fiyatları, borsa, yeni ekonomi modeli ve döviz fiyatlarına dair analizlerini paylaştı.

Ekonomist Dr. Cüneyt Akman kendi YouTube kanalından önümüzdeki dönemler için bomba açıklamalarda bulundu.

 

Akman’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;

“Sayın Mehmet Şimşek belirli bir güven tazeleme moduyla Gaye Erkan ile birlikte yeni ortodoks ekonomi modelini  icra ediyor ama amaç yurt dışından sıcak para getirmek. Bu modelin sürmesi için döviz kurunun çok fazla hareket etmemesi lazım ve faiz artışlarının böyle son derece küçük adımlarla yükselmemesi lazım.

Başlangıçta bu hatayı yaptılar. Tedbir olarak enflasyonu düşüreceğiz, faizleri yükselteceğiz diyerek bunu sürdürdüler. Bunun ne kadar yanlış olduğunu ben söylemiştim. Nitekim onlar da fark ettiler ki öyle 250’lik adımlarla bu iş olmayacağını anladılar. Faizler sürekli küçük küçük adımlarla yükselir ve bunun uzun zamana yayılacağı düşünülürse bunun sonucu olarak tahvil fiyatları sürekli düşer.

İLGİLİ HABERMetaverse fonlarının olduğu borsa nedir?Metaverse fonlarının olduğu borsa nedir?

Şimdi siz bir yabancı yatırımcı olsanız ve Türkiye’ye para sokmayı düşünseniz ve bunu da Türk tahvilleri üzerinden yapacağınızı düşünseniz tahvillerin fiyatının yarın daha da düşeceğini düşünürsek beklersiniz ve oradan alırsınız.

Yabancılar dolar bozduracaklar gelip Türkiye’de TL ile tahvil alacaklar sonra tekrar dolara çevirecekler. Eğer döviz kurunun yukarıya hızlı gideceğini düşünürlerse o zaman faizden kazanacak dövizden kaybedecek veya bu artık kolayca hesaplanamayacak bir duruma gelecek. Bunun için bir şekilde döviz kurunun da belki artarak ama yavaş bir şekilde artarak seyretmesi gerekiyor

“YOK DESELER DE ÖRTÜLÜ DÖVİZ KURU HEDEFLERİ VAR”

Hem faiz artırıyorlar hem de eskisi gibi arka kapıdan döviz satıyorlar. Siz her ne kadar ‘benim döviz kuru hedefim yoktur’ deseniz de aslında örtülü bir hedefiniz var.  Döviz kurunun yavaş hatta enflasyonun biraz altında gitmesini sağlamak.  O da başlangıçta döviz satışlarıyla oluyor.

Sonra yurt dışından sıcak para girmeye başladığı zaman tahviller ve borsa üzerinden daha fazla girmeye başladığı zaman Türkiye’deki döviz piyasaları dar olduğu için zaten otomatik olarak orada dövizi olması gerekenlerin altında tutar. Bu Türkiye için zararlıdır. Bu çözüm değil.

“FAİZ KUR MAKASI ÇİLLER ZAMANINA DAYANIYOR”

Bu olayın geçmişi eskilere dayanıyor. Türkiye’nin belki de 80’lerde başlayan aslında Tansu Çiller’in ilk zamanlarında ve 90’larda hızlı giden meşhur faiz kur makasıdır ve onun üzerinden yapılan manipülasyonlardır.  Yurt dışından
sıcak parayı buraya çekme operasyonlarıdır ve bunların sonu her zaman krizle biter.

“SONUÇ HEP AYNI: EKONOMİK KRİZ!”

Biz hep kısa dönem akut sorunlarla karşılaştığımız için akut meseleleri ani meseleleri çözmeye çalışıyoruz. İşte o da dön dolaş faiz kur makası üzerinde cambazlıklara geliyor. Sonra da her zaman cambazın ipten düşmesiyle yani bir ekonomik krizle bitiyor.

KONUT FİYATLARINDA BEKLENTİ NE YÖNDE?

Konut fiyatları dünyada da kısmen düşüyor. Türkiye’de de belli bir noktaya geldi fakat bir ülkede enflasyon yüksek, faizler de onun altında ise konut fiyatları yükselir.  Daha doğrusu bütün varlık fiyatları yükselir. Uzun vadeli kredilere dayanan konut bilhassa yükselir.

Konut fiyatlarının belli bir durgunluk içine gireceği ama kredilerin de kesildiğini düşünün. Ülkede büyümeyi hala sürdürmek isteyen bir yönetim var. Önümüzde bir seçim var.  Kısa ve orta dönemde konut fiyatlarının böyle aniden dibi bulacağını falan zannetmiyorum. Çünkü bu politikalarla ocak ayına kadar gider. Ocaktan sonra Türkiye’de ne kredi kısılmasını görürsünüz ne de faizlerin alabildiğine yükseldiğini görürsünüz hiçbir şey görmezsiniz! Dolar kurunun da kısmi olarak serbest bırakılması da buna dahildir.  Tekrar Nebati benzeri bir faizlerin bütün ekonominin siyaset ve seçimlerin kazanılması için kullanıldığını görürsünüz.

3 veya 4 ayımız böyle geçecek. O yüzden konut fiyatlarında da borsada da ben yükselişlerin veya hareketlerin devam edeceğini düşünüyorum. Seçime kadar da borsanın 9.000’i zorlayacağını belki geçeceğine düşünüyorum.

DOLAR 30’U GEÇER Mİ?

Döviz kuru ise seçime kadar kontrollü gidecek. 27’nin üstüne çıkacak, 30’u belki zorlar ama öyle 30-35 gibi  hızlı bir yükseliş olmayacak.

Not: Burada yer alan yorumlar Cüneyt Akman’ın kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Nilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. 

PARA ANALİZ

İLGİLİ HABERBorsa, döviz ve altının üstünde kazanç sağlayan 'metaverse' fonlarına yatırımcı ilgi gösterdiBorsa, döviz ve altının üstünde kazanç sağlayan ‘metaverse’ fonlarına yatırımcı ilgi gösterdi

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları