Sosyal Medya

Borsa

Borsa, döviz ve altının üstünde kazanç sağlayan ‘metaverse’ fonlarına yatırımcı ilgi gösterdi

Sanal dünyada iletişim kurmanın ve teknoloji üretmenin önemli olduğu metaverse alanı, yatırımcılar için çekici bir hale gelmeye devam ediyor. Metaverse teknolojisi ve dijital yaşam teknolojileri üreten şirketlere yatırım yapma fırsatı sunan fonlar, yılbaşından bu yana yatırımcılarına yüzde 110'a varan getiriler sağladı.

Borsa, döviz ve altının üstünde kazanç sağlayan ‘metaverse’ fonlarına yatırımcı ilgi gösterdi

Metaverse teknolojisi ve dijital yaşam teknolojileri alanında çalışan şirketlere yatırım yapma imkanı sunan fonlar, yılbaşından bu yana yüzde 53 ile yüzde 110 arasında kazandırdı. Bu sektöre olan yüksek ilgi, fonları cazip hale getirdi. Aynı dönemde altın yüzde 53 getiri sağlarken, euro ve dolar yüzde 44, BIST 100 ise yüzde 45 oranında getiri sağladı.

METAVERSE FONLARI GELENEKSEL YATIRIM ARAÇLARINI GERİDE BIRAKIYOR

Ekonomi uzmanı Zeynep Aktaş Milliyet’te “Yatırımda yeni yıldız ‘metaverse’ fonları!” başlığıyla kaleme aldığı yazısında yatırımcıların yeni rotası metaverse fonlarının kazandırdığına işaret etti. Metaverse fonları, borsa, döviz ve altının üzerinde kazanç sağladığını belirten Aktaş’a göre bu fonlar, finans dünyasında yeni bir dönemin başlangıcını temsil ediyor. Geleneksel yatırım araçları olan altın, döviz veya hisse senetlerine alternatif olarak, metaverse fonları yatırımcılara geleceğin dünyasına bir adım daha yaklaşma fırsatı sunuyor.

METAVERSE TEMALI FONLAR

Aynı yazısında fon pazarında beş metaverse temalı fon bulunduğunu kaydeden Aktaş bunları da şöyle sıraladı:

-Deniz Portföy Metaverse ve Digital Yaşam Teknolojileri Değişken Fon

-Ziraat Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fon

-TEB Portföy Metaverse Ve Dijital Teknolojiler Değişken Fon

-Ak Portföy Metaverse Ve Dijital Yaşam Teknolojileri Değişken Fon

-Garanti Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fon

Paraanaliz.com, ekonomi uzmanı Zeynep Aktaş’ın söz konusu değerlendirme yazısını şu ifadelerle özetledi:

NELERE YATIRIM YAPIYORLAR?

Söz konusu fonlar metaverse alanının yanı sıra, günlük hayatta kullanılan hızla büyüyen dijital yaşam teknolojileri alanında ürün ve çözümler sunan şirketlere kolayca yatırım yapma olanağı sağlıyor. Bu şirketlere bireysel olarak yatırım yapmak hayli zahmetli. Fakat metaverse fonları, yatırımcılara bu sektörün önde gelen şirketlerine kolayca yatırım yapma imkanı sunuyor.

YABANCI FONLARDA POPÜLER

Teknoloji yoğun yabancı fonlar da yatırımcılar arasında popüler. Sekiz yabancı teknoloji fonu, yılbaşından bu yana yüzde 70 değer kazandı. Teknoloji fonlarının getirileri yüzde 31 ile yüzde 93 arasında değişiyor.

Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu yatırımcılara yüzde 93,79 getiri sağlarken, Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Fonu yüzde 92,68 getiri sağladı.

2 EKİM’DE ENDEKS DEĞİŞİKLİKLERİ BAŞLIYOR

BIST Pay endekslerinde 01/10/2023-31/12/2023 dönemi değişiklikleri duyuruldu.

Kontrolmatik ve Oyak Çimento, BIST 30 endeksine dahil edilirken, Koza Madencilik ve TAV Havalimanları BIST 30’dan çıkarılacak.

BIST 50 endeksine eklenen hisseler arasında Çan2 Termik, Cw Enerji ve Europower Enerji yer alırken, BIST 50’den çıkarılan hisseler Aksa, Ege Endüstri ile Şok Marketler.

NEDEN ÖNEMLİ?

Borsada işlem yapan yatırımcıları kurumsal ve bireysel yatırımcılar olarak iki ana gruba ayırmak mümkün.

Kurumsal yatırımcılar, belirledikleri kurallara göre hareket ederler ve yatırım kuralları borsada işlem stratejilerini belirler. Bu nedenle, endeks değişiklikleri kurumsal yatırımcıların yatırım stratejilerini etkiler.

Bireysel yatırımcıların kurallarına bağlılığı daha esnek olabilir. Faka profesyonel yaklaşımla hareket eden bireysel yatırımcılar da belli endeks hisselerine yatırım yapar ve endekslerdeki değişiklikler bu yatırımcıların işlem stratejilerini etki edebilir.

BORSAYA YÖNELİM SÜRÜYOR

Borsa endeksi 8.039 seviyesinde. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 30’a çıkarmasının ardından, hisse senetlerindeki kâr satışlarının yerini alımlara bıraktığı görüldü. Yıllık enflasyon yüzde 58,94 seviyesinde bulunuyor ve bu nedenle borsa, fonlar, altın ve döviz, yatırımcılar için alternatif bir seçenek olarak önemini koruyor.

HALKA ARZLAR İLGİ ODAĞINDA

Halka arzlar yatırımcılar arasında popülerliğini koruyor. Eylül ayında gerçekleşen rekor katılımlı halka arzlar, yatırımcılara yüzde 50 ile yüzde 135 arasında getiri sağladı. Bu halka arzlardan bazıları şunlardır:

Ebebek Mağazacılık: 46,50 TL’den 71,45 TL’ye yükselerek yüzde 53,7 değer kazandı.

Tarkim Bitki Koruma: 107,50 TL’den halka arz edildi ve 12-22 Eylül arasında 253,20 TL’ye yükselerek yatırımcılara getiri sağladı.

Gıpta Ofis Kırtasiye: 20,90 TL’den 33,24 TL’ye yükselerek yüzde 59 değer kazandı.

Reeder Teknoloji: yüzde 21 getiri sağladı.

PARA ANALİZ

İLGİLİ HABERMetaverse fonlarının olduğu borsa nedir?Metaverse fonlarının olduğu borsa nedir?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler