Sosyal Medya

Döviz

Murat Yetkin: THY filoyu Eurofighter üreticisi Airbus’tan alıyor: artık olur mu olur

Airbus aynı zamanda ABD’nin Türkiye’ye satmak için siyasi koşullar öne sürdüğü F-16 savaş uçağının yerine almak istediği Eurofighter Typhoon’un ortak üreticisi olunca ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da satışa Almanya’nın engel çıkardığını söyleyince iş siyasi boyut kazanıyor.

Murat Yetkin: THY filoyu Eurofighter üreticisi Airbus’tan alıyor: artık olur mu olur

Almanya’nın milli havayolu şirketi Lufthansa’nın ABD uçak imalatçısı Boeing ile 9 milyar dolar tutarında 100 uçak, Airbus ile de 60 uçak alımı için anlaşma imzaladığı 19 Aralık’ta duyuruldu. Bundan 4 gün önce, 15 Aralık’ta da Türk Hava Yollarının (THY) şimdiye kadarki en büyük uçak alım anlaşmasını Avrupa Birliği (AB) uçak imalatçısı Airbus ile imzaladığı açıklanmıştı. Airbus ortağı Almanya’nın ABD şirketinden alırken THY’nin ihtiyaç duyduğu 355 uçağın tümünü Airbus’tan almasını tartışmak teknik bir konu; onu sorgulamak da TBMM’ye düşer. Ancak Airbus aynı zamanda ABD’nin Türkiye’ye satmak için siyasi koşullar öne sürdüğü F-16 savaş uçağının yerine almak istediği Eurofighter Typhoon’un ortak üreticisi olunca ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da satışa Almanya’nın engel çıkardığını söyleyince iş siyasi boyut kazanıyor.

Eurofighter engeli kalkar mı?

Türkiye’nin ABD F-16 satmamaya devam ederse NATO uyumlu Eurofighter Typhoon uçakları almak istediği resmen ilk kez Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde dile getirildi. Hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gazze Krizi gerginliğinde yapılan 17 Kasım Almanya gezisinden bir gün önce. Daha önce Türkiye’nin Genelkurmay Başkanı olan Güler adeta NATO’ya Türkiye’nin uçak ihtiyacını duyuruyordu. Bir yandan da Eurofighter ortak üreticilerinden İngiltere ve İspanya’nın Almanya’yı ikna etmeye çalıştığını duyuruyordu.

Eurofighter ortaklığında İtalya da var; İngiltere yüzde 33, Almanya yüzde 33, İtalya yüzde 21 ve İspanya yüzde 14 payları bulunuyor. Alman ve İspanyol programları Airbus çerçevesinde yürütülüyor.

4,5’uncu nesil Eurofighter Typhoon nispeten pahalı bir uçak; yaklaşık 90 milyon dolar birim maliyeti neredeyse 115 milyon doları geçen 5’inci nesil F-35’e yakın. 4’üncü nesil F-16’lar ise 20 milon dolara yakın. Ancak 18 bin dolarlık saatlik uçuş maliyeti 22 bin dolarlık F-16’dan da, 36 bin dolarlık F-35’ten de ucuz. Bakım maliyetlerinin de daha düşük olduğu bildiriliyor. Erdoğan’ın Almanya’da Şansölye Olaf Scholz ile İsrail-Holokost tartışması gölgesinde “Olmazsa başka alırız” demesine rağmen Güler 16 Aralık’ta gazetecilere Türkiye için F-16’lara “en iyi alternatif olarak gördükleri tek uçağın Eurofighter Typhoon” olduğunu söyledi. Bir gün önce THY Airbus ile dev bir anlaşma imzalamıştı.
Savunma, ticaret ve siyaset içiçe girmiş görünüyordu.

Siyasi durum: F-16, İsveç, Yunanistan, İsrail

ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açtığı telefonda İsveç’in NATO üyeliğini “bir an önce” beklediğini söylemişti. Erdoğan’ın onayı Meclis’ten geçirmesi halinde kendisinin de F-16 satışı üzerindeki Kongre engelini kaldırmayı vadettiğini söylediğini de 18 Aralık’ta Macaristan’dan dönerken Erdoğan açıkladı.

Erdoğan TBMM engelini -bir yandan yerel seçimler için aday pazarlığı yürüttüğü- ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ikna ederek kolaylıkla aşabilir. Ama Biden’ın Kongre engelini kolaylıkla aşacağı kuşkulu.

F-16 satışının engellenmesini Kongre’deki Yunanistan ve Ermenistan lobileri sağlıyordu. Biden’in telefonda Erdoğan’ın 7 Aralık’taki Atina ziyaretindeki dostluk söylemini olumlu etkisinden söz ettiğini biliyoruz. (Önceki Dışişleri Bakanlarından, DEVA lideri Ali Babacan, Erdoğan’ın “İt dalaşı istemiyoruz” sözlerinin Türkiye’nin Ege’deki egemenlik haklarından vaz mı geçtiğini sorguluyor.) Aynı gün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Azerbaycan ile ilişkilerini düzeltme yolundaki Ermenistan’la normalleşme mesajı verdi. Ancak bu gelişmeler olurken Türkiye, İsrail’le ilişkileri normalleştirme yolundaydı. Henüz Hamas İsrail’e saldırmamış, İsrail de Gazze’de sivil ayrımı gözetmeden katliama girişmemişti.

Rusya ve Kanada boyutları

THY-Airbus, Lufthansa-Boeing

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler