Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 yılında aldığı bağışlar ve yardımlar ortaya çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), ekonomik verilerin belirlenmesindeki rolü ve bağımsızlığı son dönemde tartışma konusu oldu. 2022 yılına dair Sayıştay Denetçi Raporları, TÜİK'in ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiğini ortaya koyduğu gibi, kurumun ayakta kalmasını sağlayan önemli bir kaynağın bağışlar ve yardımlar olduğunu da gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 yılında aldığı bağışlar ve yardımlar ortaya çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), ekonomik verilerin belirlenmesindeki rolü ve bağımsızlığı son dönemde tartışma konusu oldu. 2022 yılına dair Sayıştay Denetçi Raporları, TÜİK’in ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiğini ortaya koyduğu gibi, kurumun ayakta kalmasını sağlayan önemli bir kaynağın bağışlar ve yardımlar olduğunu da gösterdi.

 

 

Rapora göre, TÜİK’in bütçe gelir gerçekleşme tablosunda önceki yıllarda yer almayan 04 Kod başlığı altında 882 milyon 661 bin lira bağış ve yardım aldığı belirtildi. Bu durum, kurumun harcamalarının önceki yıllara göre iki kat arttığını da ortaya koydu.

 

Gelir kaynakları incelendiğinde, 2021 yılında TÜİK’in gelirlerinin yüzde 73’ünü vergi gelirlerinin oluşturduğu ancak 2022’de bu oranın yüzde 95.5’e düşerek alınan bağış ve yardımların büyük bir paya sahip olduğu görüldü. Bu durum, kurumun bazı kesimlerce enflasyonu düşük göstermekle suçlanmasına ve harcamalarının artmasına karşılık gelirlerinin büyük ölçüde bağışlara dayandığına işaret etti.

 

Ancak raporda belirtilen önemli bir nokta ise bağış ve yardımların kaynağının ve amaçlarının belirtilmemesi oldu. Toplam gelirin yüzde 98.5’inin bağışlar ve özel gelirlerden oluştuğu vurgulanırken, bağışların kimler tarafından yapıldığı ve hangi amaçla kullanıldığına dair detaylar raporda yer almıyor.”

 

RAPORDAKİ İLGİLİ TABLOLAR ŞÖYLE;

ÖNCEKİ YILLARA AİT TABLOLAR

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler