Sosyal Medya

Borsa

Gelişen Piyasalara Fed ve not artırım dopingi

Deutsche Bank Pazartesi günkü notunda, "S&P'nin hafta sonu kredi notunu yükseltmesi ve Nisan enflasyon raporunda yukarı yönlü bir sürpriz olmaması, Türk varlıklarına yönelik hissiyatı daha da iyileştirmeli" dedi. “Yerel tahvillerin performansında yaz aylarında önemli bir ivmelenme bekliyoruz.”

Gelişen Piyasalara Fed ve not artırım dopingi

 

 

Gelişmekte olan ülke para birimleri, traderların bu yıl Fed’in faiz indirimlerine yönelik bahisleri ihtiyatlı bir şekilde artırması ve riskli varlıklara olan talebin yükselmesiyle 2024’ün en büyük dört günlük yükselişini sürdürdü.

Gelişmekte olan ülke para birimleri endeksi Pazartesi günü yüzde 0,2 yükselerek son dört seanstaki yükselişini yüzde 0,8’e getirdi. Şili ve Meksika’daki para birimleri yükselişe öncülük ederken, bakır fiyatlarında ralli para birimlerine destek veriyor.

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri endeksi yüzde 0,5 artışla neredeyse iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kazançlara Hindistan, Çin ve Suudi Arabistan hisseleri öncülük etti.

Monex ABD tradig masası direktörü Juan Perez, “Gelişmiş piyasalar, Federal Rezerv’in eninde sonunda gelişmekte olan piyasalardaki meslektaşlarına katılıp faiz indirimlerini başlatacağını düşünüyor”  dedi.

ABD’de ekonomik veriler bağlamında zayıf bir haftanın başlamasıyla birlikte yatırımcılar Fed yetkililerinin açıklamalarına göz dikti. Fed Richmond Başkanı Thomas Barkin, yüksek faiz oranlarının ekonomiyi daha da yavaşlatmasını ve enflasyonu %2 hedefine soğutmasını beklediğini söyledi. New Yorklu mevkidaşı John Williams, eninde sonunda faiz indirimlerinin olacağını ancak ne zaman olacağına dair kararın verilerin bütünlüğüne bağlı olacağını söyledi.

Diğer yandan İsrail şekeli, Hamas’ın Katar ve Mısır’ın ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamasının ardından dolar karşısında kayıplarını azalttı. İsrail güçlerinin sivillere Refah’ın bazı kısımlarından ayrılmalarını söylemesi üzerine para birimi günün erken saatlerinde yüzde 1,2 kadar değer kaybetti; bu, Gazze şehrine uzun süredir beklenen bir saldırının olası bir başlangıcıydı. İsrail, Hamas’ın Gazze’deki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik ateşkes teklifini kabul ettiği yönündeki açıklamasını reddetti.

Latin Amerika’da, Jose Raul Mulino’nun başkanlık seçimini kazanması ve zafer konuşmasında “özel teşebbüs yanlısı” bir hükümet vaadinde bulunmasının ardından Pazartesi günü Panama’nın devlet tahvilleri en çok kazanan oldu.

 

Derecelendirmeler İzlemede

Yatırımcılar ayrıca gelişmekte olan en büyük ekonomilerden bazılarına yönelik olumlu not hareketlerini de kıvançla karşıladı. Cuma günü geç saatlerde Türkiye’nin kredi notu, hükümetin daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüşünü gerekçe göstererek S&P Global Ratings tarafından yükseltildi.

 

Deutsche Bank Pazartesi günkü notunda, “S&P’nin hafta sonu kredi notunu yükseltmesi ve Nisan enflasyon raporunda yukarı yönlü bir sürpriz olmaması, Türk varlıklarına yönelik hissiyatı daha da iyileştirmeli” dedi. “Yerel tahvillerin performansında yaz aylarında önemli bir ivmelenme bekliyoruz.”

Kuzey Afrika ülkesinin uluslararası kurtarma paketi almasının ardından Fitch Ratings Mısır’ın kredi notu görünümünü durağandan olumluya yükseltti. Mısır’ın 2047 vadeli dolar banknotları üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde işlem gördü.

 

Nijerya’nın kredi notu görünümü de, Başkan Bola Tinubu’nun geçen yıl iktidara gelmesinden bu yana reformdaki ilerlemenin beklenenden daha hızlı olması nedeniyle Fitch tarafından olumluya yükseltildi.

 

 

Kaynak: Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler