Sosyal Medya

FÖŞ yazdı: Zamlarla tavlayıp, krizle avlamak

28 Mart 2023

Mübarek Ramazan başlamadan önce, votkayla “önden yüklemeli” perhiz programı uyguluyordum, bir yandan da kafamda bir şüphe, bir şey unuttum, ama neyi unuttum?  Oruca başlayınca beynim açıldı, dehşet içinde hatırladığım, 65 yıllık hayatımda beni mahveden onlarca hata yanında, cumhurbaşkanlığı için adaylık başvurusunu unuttum.  100.000 oyu bir kaç dakikada toplayıp, sonra TC’nin 13 Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile sağlam bir makam pazarlığına girecektim.   37 birinci derece yakınım ve dostumun en az 5 maaş ödeyen işlere yerleştirilmesi ve  Aileden Sorunlu Devlet Bakanlığı yanında, bir de seçimlerin her sene tekrarlanması için bastırırdım.

Çünkü, bu hükümetin fakir-fukarayı düşündüğü yok, ancak seçim öncesi zam alıp biraz et yüzü görebiliyoruz. Ailem Ramazan için pastırma istemedi, çünkü 4 eşimden olan hepsi 7 yaşının altında 16 çocuğumun hiç biri pastırmayla tanışmadı. Bazen YouTube videolarım iyi trafik yaptığında “dökme sosis” alıyorum. Sevgili Reisim Erdoğan sağolsun, 16 çocuğum da dünyayı veba gibi saran obesite illetinden uzak. Ha, zeka yaşları 0-1 arasında değişiyor, hiç biri 3 adımdan fazla yürüyemiyor, ama olsun. Her sene seçim olursa kısa zamanda protein ve vitamin takviyesiyle büyütür, TikTok’ta twerk atacak zekaya eriştiririm ben onları.

Demin BloombergHT’de okudum; seçim vesilesiyle emekli ve gazilerimize yapılacak zammın maliyeti TL150 milyarcık.  Yani bu sene için beklediğimiz $1.1 trilyon GSYİH’nin  %0.6’sı kadar. Tabii, zamlar bununla da kalmaz. Seçimden önce bir asgari ücret zammı, EYT emekli maaşları ödenmeden bir zam daha, arkasından da düşük maaşlı emeklilere yapılan kıyağın tüm baremlere uygulanmasını beklerim. Çok takdir ettiğim bir yazar olan Çiğdem Toker’in geçen hafta yazdığı makaleden hepsi  “bizim kabileden” olmak üzere deprem bölgesinde konut inşa edecek müteahhitlere TL65 milyarlık ihale bahşedildiğini öğrendim.  Özetle, herhalde seçmen avına GSYIH’ni %2’si kadar bir yem koyarız.

Değerli gazi, emekli, EYT’li kardeşlerim, ablalarım, abilerim; zammı alır almaz, hemen harcayın. Artık bulunmaz ya,  yeni maaş bordronuzla bankanın kapısına dayanıp ihtiyaç vs kredi olarak  ne bulursanız, kapın! Anında pazara gidip zaruri gıda, hijyen (votka, viski, rom) ve ilaç stoklayın. Çünkü, sizi seçimde tavlamak için dağıtılan zamlar, Sevgili Erdoğan’ım iktidarda kalırsa, krizle avlayacak bizi.

 

 

Bu makaleyi okuyanların  %99’nun “Semerburgaz’ın şişmanı, işçinin-emeklinin düşmanı” diye düşüneceğini de biliyorum.  Zaten böyle kara ekonomik cehalet olmasa, Sevgili Reis’im bunca sene iktidarda kalamazdı. Eğer toplumumuzda biraz matematik bilen olsa, Saray’ın vaadettiği, 500 bin ilk evim, 300 bin deprem, 100 bin ilk işyerim hedefini tutturmak için dışardan 50 bin civarında kalifiye işçi, milyonlarca ton çimento ve demir, iş makinası ithal etmemiz gerekeceğini, bunun da ödemeler dengesi krizine yol açacağını anlardı.

Niye zamlar ekonomik buhrana yol açacak? Derdimi anlatmadan önce Yüce Odin’e iki öküz kurban ederek, beni Valhalla’ya çağırmadan önce bir daha böyle bir makale yazdırmaması için gece-gündüz dua edeceğim. Çünkü, 1986 yılında Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara kampüsünde maaşlı olarak başladığım ekonomist mesleğinde geçirdiğim 40 yıldan sonra bir topluma en basit arz-talep gerçeklerini yazarak hayatımı kazanmak zorunda kalmanın derin utancı içindeyim. Eyyy, Chat GBP, geldiysen 3 kez prompterımı oynat, işleri sana devredip inzivaya çekileyim.

Çok kısa tutacağım, çünkü bütün sosyal medya kullanıcıları gibi, yazarınızın da, sizin de dikkat aralığınız 15 – 30 saniye arasında.

  • Bunca harcama vergi toplamak ya da dış borçlanma yoluyla değil, TCMB’nin para basmasıyla finanse edilecek.
  • Yani, iç talep yarıştan önce popodan testesteron iğnesi zerk edilmiş atlet gibi depara kalkacak.
  • Türkiye’de bu iç talep artışını karşılayacak ölçüde esnek bir arz eğrisi yok.
  • Eğer talep artar, arz buna tam karşılık veremezse, talep artışı üretim miktarından çok fiyatları etkiler.
  • Yani enflasyon patlar, ulan, enflasyon patlar!
  • Türkiye’de üretilen her birim mal ve hizmetin ortalama ithal girdi içeriği %40 civarındadır.
  • Eğer iç talebi Fast ve Furious filmlerinde kullanılan spor otoların lastikleri misali davul gibi şişirirseniz, ithalat talebi de artar.
  • Ek olarak, iç piyasada kar marjları ihracat pazarına nazaran daha ballı hale geldiği ve TCMB döviz kurunu hiç bir şirketin ihracattan kar edemediği bir düzeyde belirlediği için, ihracat da azalır.
  • İthalat artarken, ihracat sabit kalır ya da azalırsa, ceteris paribus (Aman, Bank Paribus’la karıştırmayalım), dış ticaret açığı artar.
  • Dış ticaret açığı ile cari açık arasındaki.. Boşver, anlatsam da anlamazsın, si.tir et!
  • Dış ticaret açığını finanse edecek dış finansman yoktur, sadece TCMB rezervleri vardır.
  • Bir kaç ay içinde TCMB rezervinin eridiğini, kurun da kontrolden çıktığını görürüz.
  • Hiperlatif enflasyonun üstüne orta kıvamda bir de devaluasyon eklendiğinde, aldığınız zamlar elinizden uçar gider.
  • Yetmedi, bir de üstüne para ödersiniz, çünkü KKM hesaplarına ödenecek Hazine payı da artar, seçimden sonra vergileriniz de.

Sizi bilmem ama ben oyumu yine Reis’e vereceğim. Bir 5 yıl daha iktidarda kalırsa, 4 nikahlı karımın yanına, birkaç kapatma, odalık ve cariye de alırım.  Kız çocuklarımı okula göndermeyerek acaip tasarruf ederim. Artık Hazine  harcamalarını TCMB finanse edeceğine göre, vergi de ödemem. Döviz kuru da patlamaz, size yalan söyledim. Çünkü, seçimden sonra “döviz karneye bağlanacak”. Yani, döviz hesaplarına el konacak. Nasıl okulları kapatarak eğitim sorununu çözdüysek, tüm dövize el koyarak da kur istikrarsızlığı sorununu çözeceğiz.

 

FÖŞ, Semerburgaz’ın Şişmanı

 

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları