Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İtalya bankaların yüksek karlarına yüzde 40 ek vergi getirecek

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, ülkedeki bankaların aşırı kazançlarına karşı ek vergi uygulanmasına onay verildiğini açıkladı. Bankaların bu yılın ilk…

İtalya bankaların yüksek karlarına yüzde 40 ek vergi getirecek

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, ülkedeki bankaların aşırı kazançlarına karşı ek vergi uygulanmasına onay verildiğini açıkladı.

Bankaların bu yılın ilk yarısındaki karlarının milyarlarca avroyu bulduğuna işaret eden Salvini, yüksek faiz oranları nedeniyle hane ve işletmelerin borçlanma maliyetinin iki kat arttığını, mevduat sahiplerine verilen faizin ise bu ölçüde artmadığını anlattı.

Salvini, bankaların krediler ile mevduatlara uyguladıkları faiz oranları arasında büyük bir fark olduğunu vurguladı.

Bir defaya mahsus ek vergilendirme kapsamında İtalya, bankaların kredi verme ile mevduat faizi arasındaki farktan elde ettikleri gelirleri yüzde 40 oranında vergilendirecek. Yüzde 40’lık vergi, 2022 yılında kaydedilen net faiz gelirinin 2021 mali yılı rakamını en az yüzde 3 oranında aşması halinde uygulanacak. 2023’te 2022’ye kıyasla elde edilen karlar için verginin alınacağı eşik bu şekilde yüzde 6’ya yükseliyor.

Bu vergi ile İtalyan bankalarından 3 milyar avro kadar ek vergi toplanması bekleniyor.

Benzer vergiler daha önce bankaların yüksek faiz oranlarından faydalandığı İspanya ve Macaristan gibi ülkelerde de uygulamaya konulmuştu.

İtalya’da bankalar geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk yarısında rekor seviyelerde kar açıklamıştı.

Daha önce İspanya ve Macaristan’da bankacılık sektörüne aşırı kazançları nedeniyle ek vergi getirilmişti.

İtalya’nın Yeni Vergisi, Bankaların Piyasa Değerinden 10 Milyar Doları Sildi

Ek vergi açıklamasının ardından İtalyan bankalarının hisseleri hızla düştü.

Citigroup Inc. analistleri, verginin 2023 yılındaki banka net gelirinin yaklaşık %19’u ve 2023 yılına ait maddi değerinin yaklaşık %3’üne denk geldiğini hesaplıyor. Bloomberg Intelligence analistleri ise İtalyan bankalarının 2023 yılı net gelirinin yaklaşık %10 düşebileceğini belirtiyor.

Bank Julius Baer’den hisse stratejisti Leonardo Pellandini, “Finans sektörü İtalyan hisse senedi piyasasında %30’dan fazla ağırlığa sahip, bu da yeni onaylanan vergiye karşı savunmasız kılınıyor. Bununla birlikte, bankalar daha yüksek faiz oranlarından kaynaklanan net faiz marjları artışı sayesinde güçlü bir yıl geçirdi, bu yüzden sağlıklı bir konsolidasyon zamanı geldi” diyor.

Banque Syz’in Baş Yatırım Sorumlusu Charles-Henry Monchau ise haberin “sektöre yönelik duruşumuzu yeniden değerlendirmemize neden olduğunu” belirtti.

“Sermaye güçlendirilmesi, daha iyi getiriler ve dağıtım planlarının olumlu etkileri halen geçerli olmaya devam ederken, vergiye ilişkin belirsizlikler ve kazançlara olası etkileri, Avrupa bankalarının beklentilerini değerlendirirken dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurulması gereken yeni değişkenleri ortaya koyuyor” dedi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler