Sosyal Medya

Ekonomi

Sıfır otomobile zam gelecek mi?

Türkiye, Avrupa Birliği'nin Çin menşeli elektrikli araçlar için uyguladığı sübvansiyonlara ilişkin kendi soruşturmasını başlatmasının ardından elektrikli araç ithalatına karşı sıkı önlemler aldı. Bu önlemler kapsamında oto piyasasını neler bekliyor? Zam gelecek mi?

Sıfır otomobile zam gelecek mi?

Türkiye, Avrupa Birliği’nin Çin menşeli elektrikli araçlar için uyguladığı sübvansiyonlara ilişkin kendi soruşturmasını başlatmasının ardından elektrikli araç ithalatına karşı sıkı önlemler aldı. Bu önlemler kapsamında oto piyasasını neler bekliyor? Zam gelecek mi?

 

 

Türkiye, Ticaret Bakanlığı’nın geçen ayın sonunda duyurduğu ve ‘Bazı Elektrikli Araçların İthalatına İlişkin Tebliğ’ adı altında yayımlanan düzenlemeye göre, ithal edilecek elektrikli araçlara ek yükümlülükler getirdi.

 

Bu yeni dönemde elektrikli araç satışı yapacak markaların, yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci ve servis personeli gibi belirli şartları karşılamaları gerektiği bildirildi.

 

Bloomberg tarafından paylaşılan haberde, düzenlemenin içerdiği gerekliliklerin “zorlayıcı” olarak nitelendirildiği ve genellikle Çin üretimi araçları hedef aldığı belirtildi.

 

Ancak AB ve Türkiye ile serbest ticaret anlaşması bulunan ülkeler bu düzenlemenin dışında tutulurken, ithalatçılara kurallara uyma konusunda ay sonuna kadar süre verildi. Bloomberg, birçok ithalatçı için bu sürenin “neredeyse imkânsız bir görev” olduğunu belirtti.

 

“Türkiye, yükselen Çinli araç ithalatı dalgasına karşı önlemler aldı” başlığı altında yayımlanan haberde sektör temsilcilerinin beklentilerine de yer verildi.

 

Otomotiv danışmanlık şirketi EBS’in CEO’su Erol Şahin, “Bu kurallar o kadar zor ki, bugün itibarıyla tek bir marka bile bu kurallara uymuyor” ifadelerini kullandı. Şahin, en büyük sorunun ithalatçıların kendi servis istasyonlarını kurma zorunluluğundan kaynaklandığını ve bu durumun yetkili üçüncü taraf servislerle anlaşmaları zorlaştıracağını belirtti.

 

Şahin aynı zamanda, “Eğer amaç, Togg’un daha fazla araç satmasıysa, bu kuralların yazık olacağını düşünüyorum. Togg, gelişimini iç pazarda rekabetle sürdürmeli” şeklinde görüş bildirdi.

 

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergün, Çin’in en çok satan otomobil şirketi olan BYD’nin ülke çapında yetkili servis ağı planladığını ve müşterilere hizmet sunmak için bayilerle sözleşmeler imzaladıklarını belirtti. Ergün, bu düzenlemenin planlandığı gibi uygulanması durumunda ithalatçıların aylarca sınırda beklemek zorunda kalabileceğini dile getirdi.

 

Çinli SAIC Motor Corp’un bir markası olan MG’nin distribütörlüğünü yapan Doğan Trend Otomotiv’in CEO’su Kağan Dağtekin ise müşteriyi korumayı amaçlayan düzenlemenin mantıklı olduğunu vurgulayarak, rekabet yasaları ve mevcut bayi teşkilatı için adil bir yaklaşımın gözetilmesi gerektiğini söyledi.

 

Elektrikli araçlar, Çinli markaların rekabetçi fiyatları ve yerli otomobil Togg’un popülerliğiyle beraber Elon Musk’ın Tesla şirketinin Türkiye pazarına girişiyle giderek daha fazla talep görüyor.

 

ODMD’nin verilerine göre, bu yıl kasım ayına kadar elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre neredeyse 10 kat artarak tüm binek otomobil satışlarının yüzde 7,1’ini oluşturmakta.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler