Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin Tüketici Enflasyonu Yükseliyor, Fabrika Fiyatlarındaki Düşüş Devam Ediyor

Çin’de tüketici enflasyonu Nisan ayında hızlanarak üçüncü ayda da sıfırın üzerinde seyrederken, sanayi fiyatları ekonomideki zayıf talebi vurgulayan uzun süreli…

Çin Tüketici Enflasyonu Yükseliyor, Fabrika Fiyatlarındaki Düşüş Devam Ediyor

Çin’de tüketici enflasyonu Nisan ayında hızlanarak üçüncü ayda da sıfırın üzerinde seyrederken, sanayi fiyatları ekonomideki zayıf talebi vurgulayan uzun süreli düşüşünü sürdürdü.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre tüketici fiyat endeksi bir önceki yıla göre %0,3 arttı. Bu oran Mart ayındaki %0,1’lik artış ve Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette medyan tahmin olan %0,2 ile karşılaştırıldı.

Üretici fiyat endeksi Nisan ayında bir önceki yıla göre %2,5 düşerken, fabrika çıkış fiyatları 2022 sonlarından bu yana olduğu gibi deflasyona takılı kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, endeksin Mart ayında %2,8 gerilemesinin ardından %2,3 düşüş bekliyorlardı.

Rakamlar, imalat sektöründeki yeşil filizlere ve güçlü ihracata rağmen deflasyonist baskının Çin ekonomisi için bir tehdit olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Hükümet, emlak piyasasındaki çöküş ve zayıf iş piyasası nedeniyle hane halkı harcamalarını artırmakta zorlanıyor. Düşen üretici fiyatları şirketlerin karlarını azaltıyor ve onları yatırım yapma konusunda isteksiz hale getiriyor. Çin Genel Ticaret Odası tarafından 20.000’den fazla perakendeciyle yapılan son anket, İşçi Bayramı tatili sırasında müşteri trafiğinin artmasıyla toplam satışların genişlemesine rağmen ortalama sipariş değerlerinin son dokuz ayın en yüksek seviyesinde daraldığını gösterdi.

Jones Lang LaSalle Inc. şirketinin Büyük Çin Baş Ekonomisti Bruce Pang, son verilerin “ekonomik ivme ve sosyal talebin toparlanmaya devam ettiğini” gösterdiğini söyledi. “Bununla birlikte, mal ve hizmet fiyatlarının yanı sıra yukarı ve aşağı yönlü sektörler arasında hala oldukça büyük yapısal farklılıklar var. Politika desteğinin hala artırılması ve etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor.”

Tüketici fiyatlarındaki artışın bir kısmı talepteki herhangi bir iyileşmeden ziyade idari kararlardan kaynaklanıyor olabilir. Yerel yönetimler son aylarda kamu hizmeti maliyetlerini ve tren ücretlerini artırarak fiyat endeksini yükseltebilir ancak hanehalkının diğer satın alımlar için daha az harcama gücü kalmasına neden olabilir.

Tianfeng Securities Co. tarafından hazırlanan bir rapora göre, 130’dan fazla şehir ve ilçe konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatlarına zam yaptığını duyururken, Şangay ve Guangzhou gibi birkaç şehir de su ücretlerini artırdı. Zheshang Securities tarafından yapılan bir başka çalışmada, kamu hizmeti ve demiryolu ücretlerindeki artışın üretici fiyatları enflasyonuna 25 ila 101 baz puan, TÜFE’ye ise 18 ila 72 puan arasında katkı sağlayabileceği tahmin edilmiştir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler