Sosyal Medya

Piyasa

ABD verilerinde bu hafta dikkatler enflasyon, perakende satışlar ve işsizlik başvurularında

Bu hafta, önemli Nisan ayı enflasyon verisi ve perakende satışlara ilişkin güncelleme ekonomik takvimde öne çıkacak. İlk işsizlik başvuruları da…

ABD verilerinde bu hafta dikkatler enflasyon, perakende satışlar ve işsizlik başvurularında

Bu hafta, önemli Nisan ayı enflasyon verisi ve perakende satışlara ilişkin güncelleme ekonomik takvimde öne çıkacak. İlk işsizlik başvuruları da Mayıs ayının ilk haftasında haftalık veri setinin sürpriz bir şekilde dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından odak noktası olacak.

Beklenenden daha yüksek gelen enflasyon raporları, ekonomik verilerin ilk çeyreğine damgasını vurarak yatırımcıların 2024 yılında Federal Rezerv’in faiz indirimine gitmesi yönündeki beklentilerini azaltmalarına yol açtı.

Çarşamba günü yatırımcılar, Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) açıklanmasıyla bu eğilimin ikinci çeyrekte de devam edip etmediğine ilk kez bakacaklar. Wall Street, gıda ve enerji fiyatlarını içeren manşet TÜFE için yıllık %3,4’lük bir artış beklerken, bu oran Mart ayındaki %3,5’lik manşet rakamdan daha düşük. Fiyatların aylık bazda Mart ayındaki artışa paralel olarak %0,4 artması bekleniyor.

Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış “çekirdek” bazda ise enflasyonun yıllık bazda %3,6 artması ve Mart ayındaki %3,8’lik artışa kıyasla yavaşlaması beklenmektedir. Aylık çekirdek fiyat artışının ise bir önceki ay %0,4’ten %0,3’e gerilemesi beklenmekte.

Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasıyla birlikte, ekonomistler tüketici harcamalarındaki direncin azaldığına dair herhangi bir işaret olup olmadığını yakından izlemeye devam ediyor.

Çarşamba günü açıklanacak Nisan ayı perakende satışlar raporu ile bu eğilime ilişkin yeni bir veri yatırımcıları karşılayacak. Ekonomistler Mart ayında %0,7 oranında artan perakende satışların Nisan ayında aylık bazda %0,4 oranında artmasını bekliyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler