Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Janet Yellen:  Hazine Haziran’dan sonra ödeme yapamayacak

ABD’de artık gelenek haline gelen “borç uçurumu” bir kez daha piyasaların ana gündem maddesi olmaya aday. Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden…

Janet Yellen:  Hazine Haziran’dan sonra ödeme yapamayacak

ABD’de artık gelenek haline gelen “borç uçurumu” bir kez daha piyasaların ana gündem maddesi olmaya aday. Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden muhalefetteki Cumhuriyetçiler (CUM) bu kez bütçe kesintileri yapılmadan federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmemekte kararlı. Biden ise seçimlere 1.5 yıl kala CUM’a önemli bir seçim kozunu kaptırmaya niyetli değil. Önceki günlerde gayri-resmi tahminlere göre, Hazine’nin Ağustos ayına kadar en azından vadesi gelen bono ve tahvillerin geri ödemesini yapabilecek kadar hazır kaynağı olduğu tahmin ediliyordu. Yellen’in Kongre’ye yazdığı mektup, temerrüt tarihini Haziran’a çekti.

Hazine Bakanı Janet Yellen Pazartesi günü Kongre liderlerine yazdığı mektupta ABD hükümetinin parasının 1 Haziran’da tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu yazdı. Washington bir borç tavanı krizine doğru ilerliyor.

“Yeni federal vergi tahsilatlarını inceledikten sonra, en iyi tahminimiz, Kongre’nin borç limitini yükseltmemesi veya askıya almaması halinde, potansiyel olarak 1 Haziran’dan sonra  hükümetin tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edemeyeceğimizdir” diye yazdı Yellen.

 

Federal borçlanmanın yasal sınırı olan borç tavanının yükseltilmesiyle ilgili tartışmalar Washington’da daimi bir sorun haline geldi. Ancak Capitol Hill’de Biden yönetimi ile CUM arasında uzun süreli bir çekişme, hükümetin benzeri görülmemiş bir temerrüde doğru gittiğine dair korkuları artırdı.

Hazine’nin Yellen’ın mektubunu yayınlamasından kısa bir süre sonra, Beyaz Saray, Biden’ın Senato  CUM lideri McCarthy’yi 9 Mayıs’ta Beyaz Saray’da Kongre’deki diğer grup liderleriyle, bir toplantıya davet etmek için aradığını doğruladı.

Davet, CUM’un borç tavanını koşulsuz olarak kaldırmalarını talep eden ve daha önce konunun müzakereye açık olmadığı konusunda ısrar eden Beyaz Saray için stratejide bariz bir değişikliğe işaret ediyordu.

CUM’un  geçen hafta Temsilciler Meclisinde borç tavanını yükseltecek ve temerrüt riskini en az gelecek yıla kadar erteleyecek bir yasa tasarısını geçirmesinin ardından Biden, müzakere masasına oturması için artan  baskı altına girdi. CUM önceliklerinin ve harcama kesintilerinin bir listesini de içeren yasa tasarısı, Demokratların (DEM) kontrolündeki Senato’da başarısız olmaya mahkum.

Ancak artan sayıda iş dünyası lideri ve Biden’ın kendi partisinin üyeleri, Biden’ı tasarıyı diğer tarafla müzakereler için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanmaya çağırdı.

Amerika’nın en büyük şirketlerinden bazılarının patronları için lobi grubu olan Business Roundtable’ın CEO’su Joshua Bolten de iki tarafı “Meclis ve Senato’dan geçebilecek bir çözüm bulmak için bir araya gelmeye” çağırdı.

Ancak DEM liderlerinin borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda müzakerelere açık olup olmadığı belirsizliğini koruyor. Senato DEM grup başkanı Schumer’in bir sözcüsü, 9 Mayıs’taki toplantının “temerrüdü önlemek için şartsız bir yasa tasarısının geçirilmesini tartışmak” olacağını söyledi.

Yellen, temerrüde düşme tehdidinin bile piyasaları sarsabileceği ve ABD ekonomisi genelinde şok dalgaları yaratabileceği konusunda uyardı. Milletvekilleri en son 2011’de inatlaşıp, ABD “mali uçuruma” yaklaştığında, S&P ABD’nin üç A kredi notunu düşürdü.

“Borç limitinin askıya alınması veya yükseltilmesi için son dakikaya kadar beklemenin iş dünyası ve tüketici güvenine ciddi zararlar verebileceğini, vergi mükellefleri için kısa vadeli borçlanma maliyetlerini artırabileceğini ve ABD’nin kredi notunu olumsuz etkileyebileceğini geçmiş borç limiti çıkmazlarından öğrendik” diye yazdı Yellen.

PGIM CEO’su David Hunt, Milken Enstitüsü’nün Los Angeles’taki yıllık toplantısında yaptığı açıklamada, 1.2 trilyon dolarlık varlık yönetim şirketinin, resesyon risklerine karşı korunmaktansa müşterilerle borç tavanı stratejileri konusunda çalışmak için daha fazla zaman harcadığını söyledi. Temerrütü “düşük bir risk” olarak tanımlarken, şunları ekledi: “Sadece geçmişte piyasanın bu tür durumlarda sinirlerini hakim olmadığını düşünüyorum.”

 

JPMorgan’daki analistler, Hazine’nin tahminlerini tipik olarak çoğu özel tahminciden “daha muhafazakar” olarak gördüklerini ve bunun kısmen “uzun süren bir tartışmanın finansal piyasaları etkilemesinden çok önce Kongre’yi kalıcı bir çözüm bulmaya zorlamak için bir müzakere taktiğini” yansıttığını söylediler. Öte yanda, Kongre Bütçe Ofisi de Pazartesi günü Hazine’nin tahminini destekledi ve analistlerin daha erken bir temerrüt tarihi için “önemli bir risk” görüşünün altını çizdi.

 

 

Kaynak:  US government risks running out of cash as soon as June 1, Janet Yellen warns

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler