Sosyal Medya

İngiltere Merkez Bankası Enflasyon Konusunda Hatasını Kabul Etti

24 Mayıs 2023

İngiltere Merkez Bankası enflasyondaki artışı tahmin edememe konusunda ‘öğrenilecek çok büyük dersler‘ olduğunu kabul etti

Baş ekonomist Huw Pill, bankanın ekonomik modellerinin enerji ve gıda fiyatlarındaki son aşırı şokları tahmin edemediğini çünkü bu tür şokların olmadığı dönemlere dayandıklarını söyledi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı, merkez bankasının enflasyonun son dönemdeki yükselişini ve kalıcılığını tahmin etmekte başarısız olmasının ardından para politikasının uygulanmasında “öğrenilecek çok büyük dersler” olduğunu kabul etti. BoE’nin Para Politikası Komitesi(PPK-MPC)‘nin diğer üyeleriyle birlikte Andrew Bailey, Salı günü Avam Kamarası Hazine seçici komitesine bankanın kendi tahmin modelinin doğru sonuçlar vermediğini ve bu durumun komitenin faiz oranlarını belirlerken eskisi kadar modele dayanmamasına neden olduğunu belirtti.

“‘Modeli’ takip etmememizin nedeni [BoE’nin enflasyon patikasına ilişkin görüşünde] asimetrik etkiler olmasıdır. . .] uzaklaşmak için bilinçli bir karar aldık,” dedi.

Başkan, enflasyonun Mart ayındaki yüzde 10,1’lik orandan BoE’nin yüzde 2’lik hedefine modelin öngördüğünden daha kademeli bir şekilde düşmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

AMA WEB SİTELERİNDE ŞU GÖRSEL DURUYOR .:)

Kaynak: https://www.bankofengland.co.uk/explainers/will-inflation-in-the-uk-keep-rising

Bailey, modelin sonuçlarını kullanmak yerine BoE’nin artık “çok büyük şoklar karşısında para politikasını nasıl işleteceğimiz” konusunda kafa yormak zorunda olduğunu söyledi. Bailey sözlerine şunları da ekledi: “Bunun üstesinden gelmeli ve enflasyonu düşürmeliyiz.” BoE’nin ana tahmin modeli büyük ölçüde enflasyonun ortaya çıktığı kadar hızlı bir şekilde düşeceğini varsayıyor. Araştırmacılar, artık  fiyatların modelin merkezi tahminlerinden daha uzun süre daha hızlı artmaya devam edeceğine inandıklarını söylüyorlar. BoE’nin merkezi tahmini enflasyonun 2025 yılında yüzde 2’nin oldukça altına düşeceği yönündeyken, PPK enflasyonun hedefin altına düşmeme ihtimalinin yüzde 50 olduğunu düşünüyor.

Bailey, BoE’nin bu ay yüzde 4,5’e yükselttiği faiz oranlarının daha da yükselip yükselmeyeceğini tartışmayı reddetti. “Size zirveye yakın olduğumuzu ya da zirvede olduğumuzu söyleyemem, ancak zirveye daha yakınız” dedi.

Baş ekonomist Huw Pill, bankanın ekonomik modellerinin enerji ve gıda fiyatlarındaki son aşırı şokları tahmin edemediğini çünkü bu tür şokların olmadığı dönemlere dayandıklarını söyledi.

Pill, PPK’nın 1970’ler ve 1980’lerdeki geçmiş yüksek enflasyon dönemlerine bakamayacağını çünkü ekonomiyi etkileyen çok sayıda başka faktörün değiştiğini de sözlerine ekledi.

bankanın ekonomik modellerinin enerji ve gıda fiyatlarındaki son aşırı şoklarla başa çıkamadığını çünkü bu tür şokların olmadığı dönemlere dayandıklarını

Kaynak: https://www.ft.com/content/b972f5e3-4f03-4986-890d-5443878424ac

Görseller: https://www.craiyon.com : Bank of England and inflation monster

Yine Yanlış Yapacaklar

Aşk DELE A2

Manuel Carrasco-Eres Çeviri

Havada Kaç Uçak Var

Madrid DELE A2

Barbarroja DELE A2

İspanyolca Şarkılar FULL

Meksikadan Amerikaya

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları