Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF Başkanı: “Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasına hazırlıklı olmalıyız”

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, çekirdek enflasyondaki düşüşün hala geride kaldığını ve faiz oranlarının uzun süre yüksek kalabileceğini, hatta 2024'e ve belki 2025'e kadar bu durumun devam edebileceğini belirtti.

IMF Başkanı: “Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasına hazırlıklı olmalıyız”

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, çekirdek enflasyondaki düşüşün hala geride kaldığını ve faiz oranlarının uzun süre yüksek kalabileceğini, hatta 2024’e ve belki 2025’e kadar bu durumun devam edebileceğini belirtti.

 

 

Georgieva, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bu yıl küresel ekonominin direncinin şaşırtıcı derecede olduğunu, ancak ardı ardına gelen salgın ve savaş şoklarının toparlanma sürecini yavaş ve düzensiz hale getirdiğini dile getirdi. Hem 2023 hem de 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminlerinin %3 civarında olduğunu belirten Georgieva, orta vadeli büyüme beklentilerinin biraz zayıf kaldığına dikkat çekti.

 

Georgieva, küresel ekonomik büyümenin geçen yılki tahminlerden biraz daha iyi olduğunu, ancak son 30 yıldaki %3.8’lik büyüme trendinin altında kaldığını belirtti.

 

ABD’nin Kovid-19 öncesi seviyelere ulaşan tek büyük ekonomi olduğunu vurgulayan Georgieva, yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin ise salgın öncesi büyüme seviyelerinin %4 ila %8 arasında geride kaldığını aktardı.

 

Georgieva, enflasyonun yavaşladığına dikkat çekerek, manşet enflasyonun geçen yıl %9’un üzerindeyken 2024’te %4.8’e düşmesini beklediklerini ifade etti. Ancak çekirdek enflasyonun hala geride kaldığını ve bu durumun faiz oranlarının uzun süre yüksek kalmasını gerektirebileceğini belirtti, bu durumun muhtemelen 2024’e ve belki de 2025’e kadar devam edebileceğini söyledi.

 

Georgieva, enflasyon hedeflerinin altında seyreden bölgelerde merkez bankalarının dikkatli olması gerektiğini ve gelecek planlarını verilere dayalı olarak açıklamalarının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, finans otoriteleri için önümüzdeki dönemin zorlu olacağını ifade etti.

 

IMF Başkanı, ABD’deki büyümenin üçüncü çeyrekte beklentileri aştığını, enflasyonun hala düştüğünü ve iş gücü piyasalarının güçlü olduğunu belirtirken, Çin’e ilişkin büyüme tahminlerinin geçen hafta revize edildiğini hatırlattı.

 

Georgieva, dünya ekonomisinin ABD ve Çin gibi iki büyük “motoru” için iyi olanın genellikle dünya için de iyi olduğunu belirtti.

 

Ayrıca, İsrail-Filistin çatışmalarına da değinen Georgieva, ekonomik açıdan bu çatışmanın merkezinde bulunan ülkeler için “yıkıcı” olduğunu aktardı. Durumun komşu ülkeler Lübnan, Ürdün ve Mısır için de çok riskli olduğunu vurgulayarak, enerji fiyatlarında görülen artışın çatışma uzadıkça riskinin ve jeopolitik ayrışmanın daha da yükseleceği uyarısında bulundu.

 

Georgieva, iklim değişikliğinin gelecekteki belirsizlikleri artırdığına işaret ederek, daha sağlam makroekonomik temeller ve iş gücü verimliliğini artıracak yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca yapay zeka gibi yeni teknolojilerin fırsatlarını güvenli bir şekilde kullanmanın ve aynı zamanda risklerini yönetmenin önemine dikkat çekti. Georgieva, yapay zekanın iş gücü verimliliğini artırabileceğini ancak aynı zamanda iş gücü piyasasında dönüşüme yol açabileceğini ve sosyal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler