Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Hükümetin kapanması Amerika’yı vuracak mı? 4 olay ve temel senaryo

Rus ekonomi uzmanı Kholodenko Oksana ABD’deki olası hükümet kapanmasını analiz ederken geçmişteki önemli kapanmaları hatırlattı.

ANALİZ: Hükümetin kapanması Amerika’yı vuracak mı? 4 olay ve temel senaryo

Rus ekonomi uzmanı Kholodenko Oksana, Rusya’nın önde gelen piyasa analizleri internet sitelerinden olan BCS Ekspress’de “Kapanma Amerika’yı vuracak mı? 4 olay ve temel senaryo” başlığıyla kaleme aldığı makalesinde, ABD’deki olası hükümet kapanmasını analiz etti. Paraanaliz.com meseleye Rusya’dan bakış açısı getirdi. İşte söz konusu makalenin Türkçe çevirisi:

Temsilciler Meclisi’ndeki oylama başarısız oldu. Bir sonraki toplantı Salı günü planlanıyor. Yönetim ve Bütçe Ofisi’ne göre Beyaz Saray, kurumlara Cuma günü kapatmaya hazırlanmalarını söyleyecek.

ABD’de 2024 yeni mali yılı 1 Ekim’de başlıyor. 30 Eylül’e kadar Kongre ve Joe Biden yönetiminin kapanmayı önlemek için gelecek yılın bütçesi üzerinde anlaşmaya varması gerekiyor.

Size bunun ne olduğunu ve ne sıklıkta olduğunu anlatacağız.

KAPATMA NEDİR VE NEDEN TEHLİKELİDİR?

Kapatma, finansman eksikliği nedeniyle devlet kurumlarının çalışmalarının tamamen askıya alınmasıdır. Yerel olaylardan değil, özellikle “devletin kapatılmasından” bahsediyoruz.

Finansman açıkları genellikle bir sonraki mali yılın federal bütçesinin ertelenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Kapatma bütçe kanunu çıkana kadar devam edecek. Devlet bütçesinin finansmanı, “ajans talebi – başkanlık idaresi – Kongre” zincirini içeren karmaşık bir müzakere sürecidir. ABD Başkanı’nın Kongre’de önde gelen partiye ait olmaması nedeniyle durum daha da karmaşık hale gelebilir.

Kapanma sırasında birçok kamu kurumunun çalışmaları kısmen veya tamamen durdurulur. Bazıları nakit rezervleriyle çalışmaya devam eder ve fonlar bittiğinde kapanır.

Sistematik olarak önemsiz devlet kurumlarının çalışmalarını askıya alması gerekiyor. Vatandaşların kişisel güvenliğinden sorumlu kuruluşlar açık olmaya devam eder. Gazi ve işsizlik maaşı ödemeleri sürer. Sınır güvenliği gibi kamu güvenliğinden sorumlu yapıların önemli çalışanları ücretsiz çalışır ve kapatma sona erdikten sonra maaşlarını alırlar.

Uzun vadeli kapanmalar tüm ABD ekonomisini olumsuz etkiler ve durgunluğa yol açabilir. Kamu sektöründeki faaliyetteki düşüş özel sektöre de yayılıyor. Tedarikçilerin, hizmet sektörünün, bankaların gelirlerinin düşmesinden, kredi vermek için gerekli bilgilerin sınırlandırılmasından bahsediyoruz.

ABD TARİHİNDE DÖRT OLAY

Son 30 yılda dört büyük kapanma yaşandı: Başka bir deyişle hükümet çalışmayı durdurdu. Kendi başlarına finansal piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratmadılar ancak beraberinde gelen koşullar devreye girdi.

ABD’deki en büyük dört hükümet kapatması şunlardı:

  • 1995–1996. – Devlet kurumlarının çalışmaları 21 gün süreyle durduruldu. Ülke Bill Clinton tarafından yönetiliyordu, Kongre Cumhuriyetçiydi. Vergi kesintileri konusu tartışmalara neden oldu.
  • 2014 – 16 gün. Ülke Barack Obama tarafından yönetiliyordu ve Kongre bölünmüştü. Senato ve Temsilciler Meclisi arasında sağlık reformu finansmanının başlatılmasının zamanlaması konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, bütçe tasarısının kabul edilmesinde gecikmeye yol açtı. İki hafta sonra uzlaşma kabul edildi.
  • 2018 – 2 gün. Amerika başkanı Donald Trump’tı. Sorun, çocukluk döneminde gelenler için ertelenmiş Eylem göç politikasının genişletilmesi ve ABD ile Meksika arasında bir duvar inşası için fon tahsisi konusundaki anlaşmazlıklardan kaynaklandı.
  • 2019 – 35 gün (yıl başı). ABD ile Meksika arasına duvar inşası için 5,7 milyar dolar tahsis edilmesi konusunda anlaşmazlık. Bu durum ABD ekonomisine 11 milyar dolara mal oldu. Yıl sonuna doğru haber geldi. Aslında piyasa, faiz oranındaki artışa ilişkin endişelerin ortasında heyecan içindeydi. Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell’ın istifa edeceği yönünde söylentiler de vardı. Sonuç olarak Amerikan endeksleri Aralık ayında gözle görülür biçimde düştü. Kapatma , borç tavanı ve teknik temerrüt tartışmalarıyla karıştırılmamalıdır.

TÜRBÜLANS MI BEKLİYORUZ?

Uzun sürmesi pek mümkün değil. 21 Eylül Perşembe günü Temsilciler Meclisi 17 Eylül tasarısını oylayacak. Bu belgeye göre devlet finansmanı 31 Ekim’e kadar devam edecek, bu amaçla ihtiyari (zorunlu olmayan) finansmanın %7,8 oranında azaltılması gerekiyor. Bölünmüş bir Kongre, hızlı bir anlaşmaya varmayı zorlaştırır. Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu, Senato’da ise Demokratların çoğunluğu bulunuyor. Oylama sonuçları “hayır” çıkarsa müzakerelerin yeni aşamaları başlayacak.

1976’dan bu yana tüm kapanma dönemlerinde S&P 500 endeksi düşmedi, aksine her seferinde ortalama %4,4 artışla büyüdü. Dört kez kapanmanın tamamına sıfıra yakın bir seviyeden %10’a bir artış eşlik etti. 21 Aralık 2018 ile 25 Ocak 2019 arasındaki 35 günde S&P 500 %10 arttı.

Şimdi bu göstergeyi yüksek seviyede bırakan son kuruluş olan S&P’nin ABD’nin kredi notunu düşürme riski var. Diğer bir tehdit ise Fed’in 22 yılın en yüksek seviyesindeki faiz oranıyla kolaylaştırılabilecek 2024’teki durgunluktur. Bu senaryo pek olası değil. 20 Eylül’de sona eren Fed toplantısının sonuçları da bunu doğruladı.

Orta derecede olumlu (temel) senaryo: S&P 500 4300-4250 puan alanına iniyor (Perşembe günü işlem açılışında – 4360 puan). Ardından orta vadede 4600 puana yükseliş ve tarihi yüksek seviyelerin yenilenmesi.

Temel senaryo, bütçe harcamalarının ve gelirlerinin ABD GSYİH’sındaki payına ilişkin mevcut oranı ve orta vadeli tahminleri doğrulamaktadır. Kongre Bütçe Ofisine göre şu anda %24,9 ve %18,1. Gelecek yılda bakiye aynı kalabilir.

ABD PAZARINDA YENİ BİR DÜŞÜŞ DALGASI MÜMKÜN

Paraanaliz.com yukarıdaki değerlendirme yazısını takip etti. Rus ekonomi uzmanı Kholodenko Oksana yukarıdaki ABD hükümetinin olası kapanmasına dair kaleme aldığı yazısının ardından 22 Eylül’deki yeni analizinde ABD ekonomi gündemini değerlendirdi. Oksana, BCS Ekspress’de yayımlanan “ABD pazarı: Yeni bir düşüş dalgası mümkün” başlıklı yazısında ise şu ifadelere yer verdi:

ABD’de kapanışta S&P 500 endeksi %0,2 kayıp yaşadı, NASDAQ Composite ise %0,1 oranında kırmızıdaydı.

  • Amerikan hisse senedi endeksleri Cuma işlemlerinin ilk yarısında yükselişte. Perşembe günkü düşüşün ardından bir toparlanma var. Önceki gün S&P 500 %1,6 kayıp yaşadı.
  • Yatırımcılar Fed toplantısının sonuçlarını değerlendirmeye devam ediyor. Yerel olmasına rağmen başka bir sorun da kapanmadır.
  • S&P 500 destek seviyelerine doğru geriliyor. Temel senaryo orta derecede olumlu; başka bir düşüş dalgası yerel olarak mümkün.
  • Liderler: Ford (+%3,3), Microsoft (+%0,1)
  • Yabancılar: Johnson & Johnson (-%0,8), Intel (-%0,7), Tesla (-%0,2)

Fed toplantısı, orta vadede faiz artırımına yönelik yeni bir aşamanın mümkün olduğuna işaret etti. ABD Hazine tahvil getirilerinin bu yılın en yüksek seviyelerinde olması ekonomik yavaşlama ihtimaline işaret ediyor.

Kapanma Amerika’yı vuracak mı? Temsilciler Meclisi’ndeki oylama başarısızlıkla sonuçlandı. Bir sonraki toplantı Salı günü planlanıyor. Yönetim ve Bütçe Ofisi’ne göre Beyaz Saray, kurumlara Cuma günü kapatmaya hazırlanmalarını söyleyecek.

Bugünkü ekonomik veriler karışık. Sanayi PMI 47,9 puandan 48,9 puana yükseldi (tahmin: 48 puan). ABD hizmet sektörü endeksi 50,5 puandan 50,2 puana düştü (tahmin: 50,6 puan).

ABD piyasasında volatilite arttı. Orta derecede olumlu (temel) senaryo: S&P 500 4300-4250 puan alanına iniyor, endeks oraya düşüyor (Cuma işlemlerinin ilk yarısında 4342 puan). Orta vadede 4600 puana yükseliş ve tarihi yüksek seviyelerin yenilenmesi oldukça mümkün.

Kurumsal haberler. Microsoft (+%0,1) video oyunu geliştiricisi Activision Blizzard’ı satın alma anlaşmasını tamamlamak için Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi’nden izin alabilecek gibi görünüyor.

Avrupa Komisyonu, bilgisayar çipi pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı için Intel’e bir kez daha (%-0,7) para cezası verdi. Cezanın miktarı 1,06 milyar eurodan 376,36 milyon euroya düşürüldü.

Tesla (-%0,2) Hindistan’da bir Powerwall enerji depolama tesisi kurmayı planlıyor ve şu anda Hindistan hükümetiyle bunları satmak için bir proje görüşüyor.

Gelecek hafta. Emlak piyasasına dair veriler Salı günü, Çarşamba günü dayanıklı tüketim malları siparişlerine ilişkin ve Cuma günü Amerikalıların kişisel gelir ve harcamalarına ilişkin veriler sunulacak. İkinci çeyreğe ilişkin ABD GSYİH istatistikleri Perşembe günü açıklanacak; üçüncü tahmin, ikinci tahmindeki %2’ye kıyasla çeyrekte %2,2’lik bir büyüme öngörüyor.

PARA ANALİZ

İLGİLİ HABERABD’de hükümetin kapatılmasına yönelik hazırlıklar duyurulduABD’de hükümetin kapatılmasına yönelik hazırlıklar duyuruldu

İLGİLİ HABERRay Dalio’ya göre ABD borç krizi yaşayacak!Ray Dalio’ya göre ABD borç krizi yaşayacak!

İLGİLİ HABERABD’de Ukrayna’ya yeni yardım ile Pentagon bütçesi onaylandı fakat hükümetin kapanma krizi sürüyor!ABD’de Ukrayna’ya yeni yardım ile Pentagon bütçesi onaylandı fakat hükümetin kapanma krizi sürüyor!

İLGİLİ HABERABD’de hükümetin ‘kapanma’ krizi! Kapanma nedir, kimleri ve ne kadar etkileyebilir?ABD’de hükümetin ‘kapanma’ krizi! Kapanma nedir, kimleri ve ne kadar etkileyebilir?

İLGİLİ HABERCüneyt Akman, Borsa Döviz ve Konut Fiyatlarının Gideceği Yönü Açıkladı!Cüneyt Akman, Borsa Döviz ve Konut Fiyatlarının Gideceği Yönü Açıkladı!

İLGİLİ HABERBetül Gedik – FÖŞ söyleşisi:  Merkez Bankaları haftası sonrası ekonomi ve piyasalarBetül Gedik – FÖŞ söyleşisi:  Merkez Bankaları haftası sonrası ekonomi ve piyasalar

BAKMADAN GEÇME

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

Benzer Haberler