Sosyal Medya

Döviz

KKM’den çıkan döviz mevduatına koşuyor

Türk yatırımcıları, liranın satış baskısını durdurmak için tasarlanmış Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkmaya başladı ve birikimlerini normal dolar hesaplarına…

KKM’den çıkan döviz mevduatına koşuyor

Türk yatırımcıları, liranın satış baskısını durdurmak için tasarlanmış Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkmaya başladı ve birikimlerini normal dolar hesaplarına taşıyor. Bu durum, Merkez Bankası’nın döviz talebindeki artışı karşılamak için baskı altına girmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz hafta mevduat sahipleri, yatırımcılara liranın değer kaybı arttıkça getirisi de artan cömert faiz oranları sunulan KKM hesaplarından yaklaşık 5 milyar dolar çektiği bildirildi.

Bu değişiklik, para otoritesinin ticari bankaları müşterilerinin KKM’den çıkışını kolaylaştırmaya teşvik etmek amacıyla duyurduğu bir dizi değişiklik sonrasında geldi. KKM, 2021’deki para krizinin ardından liranın düşüşünü durdurmak için tanıtılmıştı. Ancak yetkililer, hala lira mevduatlarının KKM’ye kıyasla bankacılık sistemine olan payını artırma hedeflerinden oldukça uzakta duruyorlar.

Yaklaşık 5 milyar dolarlık çıkışın çoğunluğu, başlangıçta dolar tasarrufu olan ve geçen hafta düzenli dolar hesaplarına dönen yatırımcılardan geldi. Aynı beş günlük dönemde, küçük miktarda perakende yatırımcıların KKM programına giren lira tasarrufları, net haftalık düşüşü 5 milyar doların altına indirdi. Bu durum, Ocak ayından bu yana gerçekleşen ilk düşüş.

Merkez Bankası yorum yapmayı reddetti.

Cuma günü açıklanacak resmi veriler, geçen hafta boyunca KKM programında ne kadar para kaldığını gösterecek. Bu dönemde gerçekleşen çıkışlar, ticari bankalardan olağanüstü yüksek bir döviz talebine neden oldu ve merkez bankası bu talebi kendi rezervleri kullanarak karşıladı.

Monetar otoritenin net rezervleri, bu değişiklik nedeniyle hafif bir darbe aldı, ancak brüt döviz varlıklarındaki değişim, merkez bankası ile ticari bankalar arasında artan swap işlemleri nedeniyle önemli ölçüde minimaldi.

Geçen ay, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan merkez bankasının rezervleri kullanarak para birimini desteklemeyi bıraktığını ve monetar otoritenin hala KKM programındaki çıkışlardan kaynaklanan bankaların dolar taleplerini karşıladığını belirtti.

Başlangıçta lira için bir can simidi olarak görülen döviz korumalı mevduat aracı, 20 ay önce duyurulduğundan beri 120 milyar doların üzerinde giriş çekti ve hükümet için maliyetli bir araç haline geldi. Hem TCMB Başkanı Erkan hem de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunu para politikasındaki normalleşmenin önünde bir engel olarak görüyorlar.

Lira, bu program duyurulduğundan bu yana dolar karşısında değerinin yarısından fazlasını kaybetti.

Bloomberg

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler