Sosyal Medya

Döviz

Dev Banka’dan dolar/TL’de 2024 sonu beklentisi

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Direktörü Christian Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek yılın son çeyreği itibarıyla faiz indirimlerine başlama olasılığını değerlendirirken, 2024 sonuna dair dolar kuru tahminlerini kamuoyuyla paylaştı.

Dev Banka’dan dolar/TL’de 2024 sonu beklentisi

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Direktörü Christian Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) gelecek yılın son çeyreği itibarıyla faiz indirimlerine başlama olasılığını değerlendirirken, 2024 sonuna dair dolar kuru tahminlerini kamuoyuyla paylaştı.

 

 

Wietoska, Türkiye’de alınan mali tedbirlerin ve para politikasındaki değişikliklerin Türk Lirası’nı desteklediğini belirtti. BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Wietoska, ekonomideki dengeleme sürecinin nakit akışını hızlandırdığını ve uzun süredir görülmeyen düzeyde sermaye girişlerine işaret etti. Bu durumun daha istikrarlı bir süreci tetikleyebileceğini vurguladı.

 

Wietoska, değerlendirmelerinde, “2024 sonunda dolar kuru hedefimiz 36 Türk Lirası seviyesinde olacak” ifadelerini kullandı. Ayrıca, kurda nominal bazda bir yükseliş beklentisi içerisinde olduklarını belirtirken, özellikle seçimlere yaklaşırken dolar/TL kurunun reel bazda güçlü bir performans sergileyeceğine inandıklarını dile getirdi.

 

Uzun vadeli tahvillerdeki rallinin hız kazandığına dikkat çeken Wietoska, 10 yıl vadeli tahvillerde 2024 yılı sonunda yüzde 25 getiri öngörüsünü vurguladı.

 

Bugünkü TCMB toplantısında 250 baz puanlık bir faiz artışı beklentileri olduğunu belirten Wietoska, gelecek aylarda da benzer şekilde faiz artışlarına devam edilebileceğini ifade etti. Ancak, faizlerin yüzde 42,5 seviyesinde sabit kalma riskinin olduğunu dile getirdi ve TCMB’nin vereceği mesajların son derece önemli olacağını vurguladı.

 

Enflasyonun mayıs ayında zirve yapmasını ve ardından yaz aylarında ciddi bir düşüş göstermesini beklediklerini ifade eden Wietoska, faiz indirimi beklentilerine dair şunları söyledi: “Bu düşüş, TCMB’nin 2024’te faiz indirimleri için alan açabileceği bir ortam yaratacak. Temel senaryomuz, faiz indirimlerinin 2024’ün son çeyreği itibarıyla başlayacağı yönünde, ancak yaz aylarında da faiz indirimlerine başlanabileceğini göz ardı etmiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler