Sosyal Medya

Borsa

Küresel hisse senetleri  Moodys  uyarısı ve zayıf Çin verileriyle düştü, dolar yükseldi

Moody’s’in 10 küçük ve orta ölçekli ABD bankasının kredi notunu düşürmesi ve Çin’in Temmuz ayındaki dış ticaret verilerinin küresel ekonomik…

Küresel hisse senetleri  Moodys  uyarısı ve zayıf Çin verileriyle düştü, dolar yükseldi

Moody’s’in 10 küçük ve orta ölçekli ABD bankasının kredi notunu düşürmesi ve Çin’in Temmuz ayındaki dış ticaret verilerinin küresel ekonomik görünüme ilişkin endişeleri artırmasıyla küresel hisse senetleri sallandı ve dolar yükseldi.

Yuan, Asya borsaları ile Çin’in büyümesini temsil eden Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarının zayıflamasına paralel üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Veriler, Çin’in talebi desteklemek için taze teşvik sağlama baskısını artırdı.  Çin’in dış ticaretinde yıl başından bu yana daralma yaşanırken, bu sabah açıklanan TÜFE beklentinin üstünde çıktı, fakat hala dev ekonominin deflasyona yakın seyrettiğini gösterdi.

Moody’s ayrıca Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street ve Truist Financial dahil olmak üzere altı bankacılık devini olası not indirimleri için incelemeye aldı.

Ameriprise Financial’ın baş piyasa stratejisti Anthony Saglimbene, uzun vadede bankacılık sisteminde bir sorun görmediğini, ancak yükselen faiz oranlarının ve bölgesel bankaların ticari gayrimenkul kredilerinin banka hisseleri üzerinde kara bulut oluşturduğunu söyledi.

“Yatırımcılar bu haberlerin bir kısmını karlı pozisyonları azaltmak için kullanıyor” dedi. “Piyasalar, yatırımcıların hisse senedi fiyatlarının  temel değerlerin önüne geçip geçmediğini sorguladıkları bir dönemden geçiyor” ifadelerini kullandı.

New York Federal Rezerv Bankası üç aylık hanehalkı borç ve kredi raporunda, bir başka potansiyel bankacılık sıkıntısı olarak, kredi kartı temerrütlerinin dört çeyrek ortalamasına göre ikinci çeyrekte 11 yılın en yüksek seviyesine çıktığını söyledi.

Sonuç olarak Amerikalılar otomobil kredilerini, kredi kartlarını ve giderek artan ipotek kredilerini geri ödemekte zorlanacak.

MSCI’nin ABD ağırlıklı küresel hisse senedi endeksi göstergesi %0,6 düşüşle kapandı. Pan-Avrupa STOXX 600 Endeksi %0,23 düştü, bir tıbbi çalışmanın obezite tedavisinin kardiyovasküler bir yararı olduğunu göstermesinin ardından ilaç üreticisi Novo Nordisk’in hisseleri %17,3 yükselerek rekor seviyeye yükseldi.

İtalya, yüksek  faiz oranlardan elde edilen banka kârlarına bir defaya mahsus %40 vergi getirerek Avrupa bankacılık sektöründe şok dalgaları yarattı.

Euro bölgesi banka endeksi %3,54 düşerek Mart ayındaki mali çalkantıdan bu yana en büyük tek günlük düşüşünü kaydetti.

Hem gösterge S&P 500 hem de Nasdaq Composite’i yaşam boyu zirvelerinin %5 yakınına  yükselten beş aylık bir rallinin ardından, Ağustos’ta altı seanstan beşinde değer kaybı yaşanıyor.

Dow Jones Sanayi Ortalaması %0,45, S&P 500 %0,42 ve Nasdaq Composite %0,79 düştü.

Saglimbene, S&P 500’ün gelecek yılın kazançlarının yaklaşık 18,5 katı civarında  (F/K) işlem gördüğünü ve “eğer bir resesyondan kaçınırsak ve analistler haklıysa, o zaman bu F/K adil değerdir” dedi.

Ancak kazanç büyümesinin ikinci çeyrek için yine negatif olduğunu ve üçüncü çeyrek için sabit kalmasının beklendiğini ve bu yıl için değerlemelerin biraz abartılı olduğunu  da ekledi.

ABD para biriminin altı akran karşısında bir ölçüsü olan dolar endeksi, hayal kırıklığı yaratan Çin ticaret rakamlarının yatırımcıları daha güvenli varlıklara kaydırması  ardından %0.45 yükseldi.

Çin’in en büyük özel emlak şirketi olan Country Garden’ın 6 Ağustos’ta ödenmesi gereken iki dolar cinsinden tahvil kuponunu ödemediği haberi, emlak sektöründe ciddi stres belirtilerini artırdı.

Euro %0.43 düşerek 1.0955$ oldu. ABD ve Avrupa tahvil getirileri düştü ve geçen hafta görülen artışları tersine çevirdi. Tipik olarak Fed faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine tahvilinin getirisi %4,758’de değişmeden kalırken, 10 yıllık tahvillerin getirisi 5,4 baz puan düşerek %4,024’e geriledi.

Petrol fiyatları, ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin 2023’te GSYİH büyümesinin önceki %1,5’lik tahminden %1,9’a revize etmesiyle yükseldi. Ancak Çin’in ham ithalat ve ihracatına ilişkin aşağı yönlü veriler, rapora ilişkin iyimserliği dengeliyor. ABD ham petrol vadeli işlemleri 98 sent yükselerek varil başına 82.92 dolardan işlem görürken, Brent 83 sent yükselerek 86.17 dolardan işlem gördü.

 

Altın fiyatları, yatırımcıların Çin’den gelen zayıf ticaret verilerinin ardından dolara sığınmasıyla bir ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD altın vadeli işlemleri %0,5 düşüşle ons başına 1.959,90 dolardan işlem gördü.

 

Kaynak:  Reuters

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler