Sosyal Medya

FTT Token Neler Oluyor (Güncel)

10 Kasım 2022

FTT Token Neler Oluyor

Aktörler:

Sam Bankman-Fried : FTX Borsasının kurucusu.

Alameda Research : Sam Bankman Fried’ın kurduğu trading firması

CZ: Binance’ın sahibi

Ne oldu?

2 Kasım 2022 günü Coindesk sitesinde şu haber çıktı. Haberde Alameda research firmasının kamuya sızan finansal tablolarında 14 milyar dolarlık varlık bilançosunun 8 milyar dolarının FTX token’ından oluştuğu iddia ediliyordu.

FTX Token

FTX Token

Ben FTT bilançosunu ve Alameda bilançosunu kısaca özetlemeye çalıştım. FTT yarattığı FTX Token lar karşılığında varlıklarına mevduat yazdı. Gelen mevduatların bir kısmı hiç bozulmadı ve nakit(mevduat) şeklinde tutuldu. Geri kalan kısın tahvil ve diğer yatırım araçlarına yönelendirildi. Vatandaşın yatırdığı para bilançoda durmadı. Coppola hanımın şu yazısı okunabilir. Sonuçta yaptıkları yatırımların sonucunda yükümlülükler sabit kalırken (FTX Token 22$), varlık yapısı bozulmaya başladı. Kısaca yatırımlarından zarar ettiler.

Alamedaya gelince, burada yaratılan FTX token’ın 175 milyon adeti doğrudan ALAMEDA’nın varlıklarında görünüyor. Kriz öncesinde FTX 22$  iken FTX tokenların değeri yaklaşık 4 milyar dolar olarak gözüküyor. Alameda nın bir trading şirketi olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Financial Times‘ın yeni haberiyle işin alameda ile sınırlı olmadığı anlaşıldı.

Lehman Brtohers’ı geride bırakan bir yapı kurulmuş.

 

ETHERSCAN İLE BAKALIM

Görüldüğü üzere, FTX token’ı Alameda şirketine karşılıksız verilmiş ve bilançonun neredeyse yarısını bu token oluşturuyor. Etherscan üzerinden token’ın kontratına ulaştım.Şurada

Max Total Supply: 328,895,112 olarak görülüyor. Hemen bu Token’ın dağılımına bakalım. FTX Kripto Borsası bu token’ın %13ünü tutarken,  FTX Deployer adresi %59’unu tutuyor.

Kaynak:

FTX Deployer adresinde kim var peki ? Beklediğimiz üzere Alameda.

Kaynak:
Haberden 4 gün sonra Binance’ın elindeki bir kısım FTX ‘i satmasıyla olaylar başladı.

 

CZ’nin bu twiti üzerine  şu satış üzerine FTX neredeyse dibi gördü. (16 milyon token Binance 8 hesabından düşmüş)

 

Fakat aynı CZ, Binance 14 adresi üzerinden aynı gün  14 milyon FTX token’ı almış gözüküyor. Enteresan işler dönmüş gibi.

SOLANA NEDEN SOLDUN ?

Coindesk yazısında, borsanın sol sahipliği de bir yere sıkıştırılmış olduğundan, sol’da ciddi darbe yedi.

Copolla hoca yazı

İspanyolcaHazme una pregunta ne demekHazme una pregunta ne demek

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları