Sosyal Medya

Fabrizio Casaretto Yazdı: ‘Bir telefon geldi…’

25 Ekim 2022

İki seneyi geçti, 2020 ilkbaharı yaklaşırken, Corona virüs pandemisi henüz yeni açıklanmıştı, bir sabah erken saatlerde cep telefonum çaldı… bilmediğim bir numara.

Sorun değil nasıl olsa sabah altı civarlarında kalkmaya alışığım, yani sekiz civarı çalan bir telefondan rahatsız olmam. Ama neydi acaba yememiş içmemiş sabahın köründe kimin rüyasına girmiştim acaba? Arayan kişinin ilk cümlesinin en irite olduğum başlangıç şekillerinden biri olduğunu vurgulamaktan çekinmiyorum:

“Kiminle görüşüyorum?” … cevabım her zaman aynı olmuştur; “Pardon siz aradınız, ben kiminle görüşüyorum?”. Yani ilk önce fransızların söylediği gibi, i’lerin üzerine noktayı koymak gerekir, hele o saatte arıyorsan. Daha evvelki yazımda psikolog olmadığımı açıklamıştım, ama en azından karşımdaki insana ve durumuna göre konuşma gereğini her daim düşünerek hareket etmeye çalışırım.

Hattın diğer ucundaki adam, donuk bir ses, cümle araları uzun boşluklu, sanki sürekli üzerine çıkmaya çalışan bir dominant tarz ile kim olduğunu, ne yaptığını ve niçin aradığını anlatıyor. Borsada yatırımcıymış, kendi portföyünü yönetiyormuş vs. Beni arama sebebi ise borsada hedging yapabilir miyiz sorusuna bir cevap arayışı.

O günlerde borsa dip yapmış, pandemiden dolayı kimse önünü göremiyor, ne zaman toparlayacağı belirsiz. Hemen durumu MR’dan geçirip anlamaya çalışıyorum. Bu beyefendi belli ki borsada tabiri yerindeyse ciddi bir tokat yemiş, kurtuluş yolu arıyordu. Tavırından dolayı mısır gevreği eşliğinde tanışmamız hafif elektrikli geçtiyse de ortam gayet yumuşak devam etti, karşımda reçete arayan bir hasta var, yardımcı olabilirsem ne mutlu bana. Tabii ki portföyündeki hisselere göre bir analiz yapıp bunun gayet mümkün olabileceğini ilettim.

Nasıl yapabilirizi sorup detay almaya çalıştı. Bir sihirbaz sırlarını söyler mi? Hayır. Sahne başlamadan hünerlerini sergiler mi? Hayır. Kabaca biraz genel açıklamalarımdan sonra benden detaylı bilgi alıp kullanamayacağını anlamıştı zannedersem. Zaten kaybedilen meblaları tekrar geri kazanabilir mi diye sorduğunda durumunun pek de iç açıcı olmadığını algılamıştım. Hedging kaybedilenleri geri getirmez, eldekileri korumaya ve bazı sistemlerle ek kazanç potansiyeli yaratır.

Neyse konuşmamızın sonuna gelmiştik; “Sizi hafta içinde tekrar arayacağım, bir görüşelim.”… tekrar aradı mı? Hayır.

Yaşadığım yüzlerce vakadan biri olan bunu her türlü analiz edip değerlendirebilirz. Distress durumdaki bir adamdı ama muhtemelen yüksek egosundan dolayı yardım arayışını bile dominant ve fevri gerçekleştiriyordu. Stoploss uygulamamış, halen kuyudan çıkmaya çalışıyordu. Bilgi koparıp uygulamaya çalışmak ise maalesef genele yayılmış bir tarz, zaten hedging’de bu imkansız çünkü bir uzmanla çalışmak şarttır.

Peşinden koşmadım, ne yaptınız toparladınız mı diye sormak için aramadım, isteseydi arardı zaten, toparladı diye algıladım, umarım mutludur. Eee peki piyasalar olumlu gittiğinde hedging niye yapmıyorsunuz diye sorarım?

Bu adamın aynı durumu yaşaması kuvvetle muhtemel. Herşey toparladı, hisseler değerlendi vs diye düşünüp portföyünü korumaya almamak en büyük hatası olur. Hedging bir kültür olmalı, telefon açıp acil yardım istendiği zaman iş işten geçmiş olabilir.

 

Fabrizio Casaretto

[email protected]

https://www.youtube.com/channel/UCfncpQ6iFkRMMWTeJ5fFW1w

 


İLGİLİ HABERFabrizio Casaretto: Psikopatolojik EkonomiFabrizio Casaretto: Psikopatolojik Ekonomi

İLGİLİ HABERFabrizio Casaretto: Enerjim azaldı…Fabrizio Casaretto: Enerjim azaldı…

İLGİLİ HABERFabrizio Casaretto Yazdı: İMDAT! Hedge edin koruyun beni!Fabrizio Casaretto Yazdı: İMDAT! Hedge edin koruyun beni!

İLGİLİ HABERFabrizio Casaretto: Hedging maliyetli midir?Fabrizio Casaretto: Hedging maliyetli midir?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları