Sosyal Medya

Erol Taşdelen: Fabrikalar bayram tatilinde 2 hafta imalatı durdurmaya hazırlanıyor

25 Haziran 2022

Piyasadaki durgunluk, başta enerji, nakliye, hammadde, işçilik olmak üzere artan maliyetler özellikle imalat sektöründe ek tedbirler almayı dayatmaya başladı.

Firmalar, Gaziantep, Çerkezköy, Kocaeli, Manisa, Kayseri, Bursa, Denizli gibi sanayinin yoğun olduğu OSB’lerde bayram tatilini de içine alacak şekilde 18-31 Temmuz arası imalata ara vermek için planlama yapmaya başladı.

Stagflasyon emareleri başladı

Durgunluk içinde enflasyon anlamına gelen “Stagflasyon” özellikle bazı sektörlerde kendini göstermeye başladı. İmalat sanayinde stoklar artarken ciro artışının adetsel değil fiyat artışlarından kaynaklandığı, maliyet hesabı yapılamasından kaynaklanan vadeli satışların durma noktasına geldiği görülüyor. Maliyetlerin artması ve bazı sektörlerdeki durgunluk nedeni ile başta Gaziantep OSB’lerdeki firmalar olmak üzere işçi çıkarmalar da başlamış durumda.

Finansal maliyetler arttı

Bankacılık sektöründe orta/uzun vadeli kredilerin durma noktasına gelmesi yıllık spot kredi fiyatlaması yapan bankaların %50’lere varan faiz maliyeti çıkarması; Rotatif/ BCH kredilerin %30’ları geçmesi firmaları zorlarken finansal giderlerinin de artmasını sağladı. 2021 sonunda 92 milyar TL’lik net kar açıklayan bankaların karlılığı 2022 ilk dört ayında 98 milyar TL’ye ulaşması ve faiz gelirlerindeki anormal artışı da firmaların bu yöndeki şikayetlerinin haksız olmadığının kanıtı oldu.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist www.bankavitrini.com

 


 

İLGİLİ HABERErol Taşdelen: Bankalar Nisan Karlılığını 8 kat artırdıErol Taşdelen: Bankalar Nisan Karlılığını 8 kat artırdı

İLGİLİ HABERErol Taşdelen: Zincir marketler fahiş fiyat uyguluyor ise niçin fahiş kar edemiyor?Erol Taşdelen: Zincir marketler fahiş fiyat uyguluyor ise niçin fahiş kar edemiyor?

İLGİLİ HABERErol Taşdelen: AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2022 ilk çeyrek CEO performaslarıErol Taşdelen: AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2022 ilk çeyrek CEO performasları

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları