Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ’30 gemilik söylenti…’

7 Mart 2022

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ekonomiye yönelik analizlerinde kontrolü tamamen kaçırdı. Dünyada Ukrayna temelli sorunların büyüdüğü yağ krizinin yaşandığı süreçte, gözle görünen olayları bile söylenti olarak nitelendirdi.

Üretim problemleri yaşayan, üzerine ithalatla ilgili açmazların da ortaya çıktığı ülkemizde kuyrukların oluşumu çok net ortada. Bu konuda yapılan haberleri bir kenara bırakalım, insanların ya fiyatlar nedeniyle yağ alamadığı ya da almak için kuyruk beklediği bir söylenti değil, gözle görünen bir gerçek.

Hatta bir reklama göre 36 ay vadeyle bin 98 TL’ye yağ satıldığı iddia edilen bir ülkede, ülkenin ekonomisini yöneten Bakan meseleyi bir söylentiden ibaret görüyorsa, zaten o ülkede ekonomiye dair başkaca bir soruna ihtiyaç yoktur.

Üstelik meseleyi sadece söylenti olarak nitelendirmiyor. Hepimizin gözünün önünde yaşanan bir gerçeği söylenti diye belirtip, bunu çıkaranları da ülkeye ihanet etmekle suçluyor. Söylemlere baktığınızda insanın aklına ‘kopyalar aslını yaşatır’ ifadesi geliyor. Açıkçası Bakan Nebati, Albayrak’ı aratmaz oldu.

Peki o zaman Hazine ve Maliye Bakanı’na çok net bir soru sormak istiyorum. Bir an için kabul edelim ki bizim gördüklerimiz hayalden ibaret. Hatta Bakan’ın ifade ettiği gibi bunlar birer söylenti ve söylentiyi yayanlar da ihanet içerisindeler.

Sual şu: Olmayan, söylentiden ibaret bir konu hakkında, ülkenin en yetkili ismi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebini nereye koyacağız? Milli Gazete’de çıkan ve yalanlanmayan habere göre Putin – Erdoğan görüşmesinden kamuoyuna yansıyan bilgi ne?

Haberi temel aldığınızda iddia o ki: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’den Azak Denizi’nde bekletilen 30 ayçiçek yağı gemisinin bırakılmasını talep etti.” Yine haberin içindeki bilgiye göre Putin’in de bu isteği kabul ettiği vurgulanıyor.

Madem ortada bir sorun yok ve her şey bir sanal algıdan ve söylentiden ibaret, Cumhurbaşkanı meseleyi sorun kabul edip Putin’e bunu neden söyledi? Şimdi bu durumda hangisi gerçeği yansıtıyor?

Bakan Nebati’nin gözümüzün önünde yaşanan bir gerçeği söylenti olarak yalanlamasını mı esas alacağız; yoksa Cumhurbaşkanı’nın Putin’den gemileri serbest bırakması talebini mi dikkate alacağız?

Bu ülkede hem fiyatlar artıyor, hem insanlar geçinemiyor. Akaryakıt istasyonlarından ekmek satış noktalarına kadar her yerde kuyruklar oluşuyor. Ekonominin başındaki isim bunlara yönelik açıklama yapacağına ‘siz yanlış görüyorsunuz’ imasında bulunuyor.

Ama eş zamanlı açıklanan Türkiye Raporu Mart 2022 anketi hangi tespiti paylaşıyor? “Yurttaşlara ‘gelirlerinin giderlerini karşılayıp karşılayamadığının’ sorulduğu ankette, ‘Karşılamadı’ diyenlerin oranı yüzde 60, ‘Ucu ucuna karşıladı’ yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 27 oldu. Anket genelinde geçinemediğini belirtenlerin oranı yüzde 87 olarak belirlendi.” Sokağa bakarsanız tespit doğru. Peki Bakan’a göre durum ne? Kesin söylentidir.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Enflasyon hedefi ve ekonomik şaşılık...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Enflasyon hedefi ve ekonomik şaşılık…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Çin, Rusya’ya kapı açtı...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Çin, Rusya’ya kapı açtı…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Kişi başı gelirde kur oyunu...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Kişi başı gelirde kur oyunu…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları