Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Kişi başı gelirde kur oyunu…’

1 Mart 2022

2021 yılının büyümesi yüzde 11 olarak geldi. Bir süredir ortalarda görünmeyen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati de ortaya çıktı. Ama sosyal medya üzerinden… “2021 yılında verisi açıklanan G-20, OECD ve AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme sağlayan ülke olduk” dedi.

Ülkede geçim derdinden fiyasko haline gelen bankacılık ürünü açılımlarına kadar bir dizi rezalet yaşanıyor; enerji fiyatları artarken insanlar yeni zamlarla birlikte iyice köşeye sıkışıyor Bakan ortada yok.

Ama hep derim ya bunlar rakam ekonomisinin peşine düşmüş diye, beni yanıltmadı görece bir iyi rakam yakalayınca soru da almamak için twitter üzerinden açıklama yaptı. Yüzde 11 büyüdün de ne oldu? Herkesten çok büyüdün de eline ne geçti?

Öncelikle bir AB ülkesinin yüzde 3 büyümesi ile senin yüzde 11 büyümen arasında dağlar kadar hacim farkı var. İkincisi bu büyümenin 2020 yılının sıkıntılı sürecine karşılık baz etkisiyle elde edilmiş bir rakamdan başka bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz.

Üçüncüsü büyümenin kalkınma getirmediği, hayat pahalılığından, artan maliyetlerin tüketici ve üretici nezdinde yarattığı sıkıntıdan, finansman açmazları içerisinde elde ne var ne yok satılmasından, rakamlara inat işsizliğin çoğalmasından belli.

İnsanları işsiz saymayarak, enflasyonu yok kabul ederek, sorunları hiçbir inandırıcılığı kalmamış rakamların gölgesine saklayarak aradan sıyrılamazsınız. Türkiye ekonomisi Ukrayna problemine kadar zaten büyük açmazlar yaşıyordu; bir de üzerine şimdi jeopolitik maliyetler geldi.

Enflasyonu düşüreceğini iddia eden Bakan bundan bahsetmiyor ama düşmüş bir rakamın arkasına, refah yaratmayan bir oyunun içerisinde yaptığı açıklamayla içimizin ferahlamasını istiyor. Oysa akşam evine ekmek götüremeyen insanların karnını rakam doyurmuyor.

Gerçek olan şu ki, yılın ikinci ayında yüksek yapıldığı söylenen asgari ücret farkına rağmen, ücretler açlık sınırının 300 TL gerisinde kaldı. 140 TL’lik ev tipi ocak tüpü, 253,5 TL olduysa, hatta gün be gün zamlanacağı söyleniyorsa, sizin elde ettiğiniz büyüme rakamı ancak duvara reklam olur. Bakan önce bunun açıklamasını yapsın.

Bunu yapmıyor mu; o zaman açıklama yaptığı büyüme rakamının alt başlığı olan kişi başına gelir ile ilgili bizi bilgilendirsin. Çünkü TÜİK’e göre kişi başına düşen milli gelir TL bazında 85 bin 672, dolar bazında da 9 bin 539 oldu.

Tam 3 bin dolarlık bir Ali Cengiz oyunu var. Zira TÜİK’in TL bazındaki kişi başı gelirini dikkate alıyorsak, bugünkü kurdan karşılığı (13,80) 6 bin 208 dolar eder. 2021 yılının son günü olan 31 Aralık 2021 kurunu esas alırsak da (13,11) kişi başına gelirimiz 6 bin 534 dolara karşılık gelir.

Nereden çıkarttınız 9 bin 539 doları? Kuru 8,98’den hesaplamışlar, aradaki 4 TL’lik farkı yok kabul etmişler ve bizi utanmadan 10 bin doların sınırında gösteriyorlar. Bakan Nebati önce bu kur oyununu anlatsın. Artık geçinemediğini kabul etmediğiniz, işsiz saymadığınız insanların bir de akıllarıyla mı alay etmeye başladınız? Nerede bu 3 bin dolar?

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Tasarım, tarih, katma değer üçgeni...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Tasarım, tarih, katma değer üçgeni…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Vatandaş kimi şikayet edecek?Çetin Ünsalan Yazdı: Vatandaş kimi şikayet edecek?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Ekonomide prangalı yorumun gerçekleri...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ekonomide prangalı yorumun gerçekleri…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları