Sosyal Medya

De-Fi Dersleri IX- Tornado Cash Nedir ve Nasıl Çalışır

23 Ağustos 2022

Tornado Cash Nedir ve Nasıl Çalışır?

Tornado Cash Nedir ?

Tornado Cash Nasıl Çalışır ?

Tornado Cash’i Kim Kurdu ?

Tornado Cash’in Tokenı Var mıdır ?

ABD Neden Tornado Cash’e Müdahale Etti?

Blockchain teknolojisinin temelinde dağıtık/dağınık defter teknolojisi yatmaktadır. Bu teknoloji sayesinde blockchain üzerinde yapılan tüm işlemler hem kullanıcılara hem de 3 .kişilere doğrudan açıktır.

Blockchain ağı (private blockchain harici) üzerindeki tüm işlemler kimseden izin almadan izlenebilir. Şu şekilde düşünebilirsiniz, Türkiyede bir bankanın günlük işlem trafiğini kimse size göstermez.

İlgili bankanın müfettişleri(belli sınırlar dahilinde) ve belirli banka birimleri haricinde bu işlemleri görmeye kimsenin yetkisi yoktur. Bu Bankacılık Kanunu ile korunan durumdur.

Blockchain de ise tüm işlemleri 3.parti uygulamalarıyla rahatlıkla izleyebiliriz.

tornado cash nedir

Kaynak: Etherscan

Canımız ciğerimiz etherscan üzerinde ethereum blockchain’i üzerindeki tüm işlemleri saniye saniye izleyebiliriz. Blockchainde saydamlık bu anlamda çok nettir. Sistem içindeki akışı çok net görebilirsiniz.

Gelelim anonimlik mevzusuna.

İşlemlerin kimin tarafından yapıldığı bu sistemde görünmez.

İşlemleri yapan kişilerin adresleri görülür fakat bu adreslerden yola çıkarak kişilere ulaşamazsanız.

Burada öğrencilerime verdiğim örnek şudur: “Cüneyt, Atilla’ya para göndermiş, seni ne ilgilendirir, bizi ne ilgilendirir, devleti ne ilgilendirir”.

Lafı uzatmaya gerek yok.

Özgürlüklerden taraf olacaksanız sınırınızı net çizeceksiniz.

Kullandığınız adres, merkezi kripto borsalarıyla iletişim halindeyse sizin anonimliğiniz kalmaz zira merkezi kripto borsada kullandığınız adres doğrudan sizin kimliğinizle eşleştirilir. Tam olarak anonimliği sağlamak için blockchain üzerinde kalıp merkezi borsalara bulaşmamanız gerekmektedir.

Tornado Cash Nedir?

Tornado cash, blockchain üzerinde anonimliliğinizi ileride seviye güvence altına alır. Örnek verelim; bu örneği doğrudan Baki ER‘den dinledim.

tornado cash nedir

0X026.. ile başlayan benim adresim, kimse bilmiyor, 0xa090 sizin adresiniz, kimse bilmiyor. Bu işlemden sonra ben sizin adresinizi siz de benim adresmi biliyorsunuz. Diyelim ki, siz beni deşifre etmemeye söz verdiniz. Yetmiyor. Siz ileride bir şekilde açığa çıktığınızda iş dönüp dolaşıp benim adresimle olan bağlantınıza geliyor.

İKİ KİŞİNİN BİLDİĞİ GERÇEKTEN SIR DEĞİLDİR.

Diyelim ki hackersınız ve bir ağa saldırdınız. Saldırı sırasında bir adres kullanacaksınız ve bu adres saldırı sırasında mutlaka görünecektir. Bu adresten kurtulmanız gerekmektedir.

HACK YAPMAK DEĞİL İZ BIRAKMAMAK ÖNEMLİDİR.

 

Tornado Cash Nasıl Çalışır?

tornado cash nasıl çalışır

tornado cash nasıl çalışır

Tornado Cash sistemine, ETH veya ERC20 token yatırarak, belli bir ücret karşılığında,  yeni farklı adreslerden bu ETH ve ERC20 leri geri (farklı erc20 olarak da alabilirsiniz) alırsınız. Aslında Tornado Cash’in yaptığı aldığı paraları kurduğu havuzlara atarak karıştırmak ve kişilere yeni adresler (yada farklı erc20 vererek) üzerinden bu paraları tahsis etmek.

Biliyorsunuz her tez antitezini üretir. Tornado Cash her kadar havuzlarda paraları karıştırp yeni para veya farklı adresle anonimliği sağlamaya çalışsa da Mistrack gibi şirketlerde her transferin izinden hareket ederek ilk adrese ulaşmaya çalışmaktadırlar.

Hadi gelin beincrypto sitesindeki örneği inceleyelim.

Diyelim ki 100.000 DAI bir miktarı ortadan kaybetmek istiyorsunuz. Öncelikle sisteme 100k DAI yatıralım.

tornado cash nasıl çalışır

tornado cash nasıl çalışır

Sistem size sizin gibi para yatıranların kaç kişi olduğunu ve kaç bekleyen olduğunu bildirir.

tornado cash nasıl çalışır tornado cash

Sistem size uzun bir hash üretir (uzun karakterli şifre) ve bu hash sayesinde paranızı çekebilirsiniz.

tornado cash nedir nasıl çalışır tornado cash

Tornado Cash’i Kim Kurdu?

Roman Semenov ve Roman Storm tarafından ZK-Snarks teknolojisi çerçevesinde kurulmuştur.

Tornado Cash’in Tokenı var mıdır?

Evet vardır. Torn token olarak adlandırılır.

Kaynak

ABD Neden Tornado Cash’e Müdahale Etti?

Kaynak:

Biliyorsunuz, kripto varlıklardan önce dünyada ne kara para aklanır ne de karanlık işler bankacılık sistem üzerinden yapılırdı. Dünya ve finansal sistem toz pembeydi. Kripto varlıklar gelince insanlar kara para aklamaya ve ilegal işlerini kripto varlıklar üzerinden yapmaya başladılar. ABD hazinesi de tornado cash’e internet üzerinden ulaşımı durdurdu ve tornado cash ile işlem yapanlara yasal yaptırım uygulauacağını açıkladı.

Şu an web sitesi üzerinden tornado cash’e erişim durudruldu fakat kendi nodenuz(başka node) aracılığıyla işlem yapabilirsiniz. Bu noktada şu sıkıntı çıkıyor işlem yapılan adresler kara listeye alınıyor.

Turan Sert bey yaptırımları kısaca özetlemiş.

ZK teknolojisi başlı başına bir konu ileride yazmak üzere not düşelim.

Kripto Para hakkında daha geniş bilgi almak için tıklayın.
İspanyolcaİspanyolca merhabaİspanyolca Merhaba Nasıl Denir?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları