Sosyal Medya

Kripto Çökerken Tarihe Düştüğüm Notlar

20 Haziran 2022

Kripto Çökerken Tarihe Düştüğüm Notlar

Kripto varlıkların işlem gördüğü piyasalarda büyük düşüşler görülüyor. Kimileri ayı piyasası geldi kimileri ise bu büyük çöküş diyor.

Ben burada hem bu çöküşün nedenlerini hem de sonuçlarını çok kısaca tartışacağım.

Çöküşün nedenlerinin başında merkezi kripto borsaları rol oynadı.

Sorun Kripto Varlıklar Değil ! Sorun Merkezi Borsalar !

Bu borsalar ellerinde olmayan kripto varlıkları alıp sattılar.Ben ilk zamanlar buraların merkeziyetsiz finans tarafına açılan önemli bir köprü olduğunu düşünüyordum. Bunun nedeni, hiçbir kripto bilgisi olmayan yatırımcıların gelip pangolin ve uniswap’ta işlem yapmasını bekleyemeyiz. Bir geçiş sürecinde merkezi finanstan merkezi olmayan finansa açılan bir kapı görevi üstleniyorlardı. Fakat yukarıdaki linkte de okuyacağınız üzere ellerinde olmayan kripto varlıkları alıp sattılar. Düşünün bizim bakkal Haydar abi bile bir merkezi kripto borsasında hesap açmış. Kriptonun ne olduğundan habersiz Atom basıyor.

Burada işlem yapan yatırımcının DeFi tarafına geçememesi(geçmemesi) yaşadığımız çöküşün en büyük nedenlerinden biridir. DeFi tarafına geçmiş doğru varlıklarda duran yatırımcının Fed gösterge faizi arttı diye DeFi den çıkacağını düşünmüyorum. Fakat yatırımcıların çoğu merkezi piyasalarda olduğundan beklendiği üzere küçük bir hareket büyük bir çıkışa neden oldu.

Bundan bir sene önce yaptığımız tartışmalarda kriptoların %99 unun yok olacağını söylüyorduk.  Sanırım o dönem içerisindeyiz.

Bundan sonra ne olacak ?

Sağlam DeFi projeleri devam edecek,

Organik büyüyen tüm coin ve tokenlar devam edecek,

Blockchain, reel dünyaya daha da yaklaşacak,

İçi boş projeler tarih olacak.

VeriDelisi
İspanyolcaİspanyolca merhabaİspanyolca Merhaba Nasıl Denir?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları