Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İngiltere stagflasyonun eşiğinde

Investing.com  yazarı Deniz Engin’e göre, İngiltere’de bugün açıklanan  Nisan rakamlarına göre, enflasyon son ayda %2,5 oranında artarken son bir yılda…

İngiltere stagflasyonun eşiğinde

Investing.com  yazarı Deniz Engin’e göre, İngiltere’de bugün açıklanan  Nisan rakamlarına göre, enflasyon son ayda %2,5 oranında artarken son bir yılda ise %9 oranında bir artış gösterdi. En yakın 1991 yılında %8,5 olan enflasyon bu ay bu oranı da aştı ve 1982 yılı sonrası en yüksek seviyeye çıktı.

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, bu hafta yaptığı konuşmada İngiltere’de enflasyonun %10’u geçeceğini belirtti. Bailey, dünyada artan gıda sorununun enflasyondaki en büyük etken olacağını söylerken ülkede yükselmeye devam etmesini beklediği enflasyon için de özür diledi.

 

2021’in son çeyreğinde faiz artışına başlayan Merkez Bankası, sıkı para politikasına devam ediyor.

 

BoE’ın bir sonraki toplantısında 50 baz puan faiz artırması olasılığı piyasaları tedirgin ediyor. Daha da kötüsü, ekonomi yılbaşından bu yana hız kaybediyor. Başbakan Boris Johnson’un bu zorlu ortamda Brexit’in çözülmeyen  önemli sorunlarından biri olan İrlanda’ya tanınan gümrük muhafiyetini yeniden gündeme getirmesi de tedarik zincirlerinde sıkışması şiddetlendirebilir.  İnigltere’nin bu yıl resmen stagflasyona giren ilk dev ekonomi olması bekleniyor.   Eğer Avam Kamarası erken seçim kararı alır da, Boris Johnson kaybederse, güven şokunun ekonomiyi beklenenden daha fazla yavaşlatması olasılığı doğar.

Sterlin cephesinde ise bu hafta başındaki kaybın ardından dün hızlı bir yükseliş yaşandı ve GBP/USD tekrar 1,25 seviyesine çıktı. Fakat paritede Haziran ayında 1,40’lı seviyelerden başlayan düşüş trendi devam ettiği için gelen alımların da sınırlı kalması bekleniyor.

 

İngiltere’den gelen kötü veriler Avrupa’nın lider endeksi Stoxxs600’u kötü vurdu, endeks günlük %1.44 değer yitirdi. FTSE-100 de günü %1 kayıpla tamamladı.

Birleşik Krallık gösterge 10 yıl vadeli devlet tahvilinde getiri %1.87’ye yükseldi. Eğer Bailey faiz artırımlarına devam ederse, İngiliz devlet tahvillerinde satışlar durulur. Ancak, faiz getirisi yükselecek olsa da, Sterling hakkında görüşler olumsuz. İngiltere piyasaları Japonya, AB, ve ABD’ye nazaran çok sayıda belirsizlik ve olumsuzluk arz ediyor.

 

Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırım sinyalleri

 

Powell, Fed’in enflasyon düşene kadar “faiz artırmaya devam edeceğini’ söyledi

 

ABD, Rusya’nın borç ödemelerini engellemeye hazırlanıyor, temerrüt olasılığını artırıyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler