Sosyal Medya

Döviz

Powell, Fed’in enflasyon düşene kadar “faiz artırmaya devam edeceğini’ söyledi

Fed Başkanı Powell, ABD merkez bankasının yüksek enflasyonu frenleme kararlılığından kimsenin şüphe duymaması gerektiğini, gerekirse oranları kısıtlayıcı bölgeye itmek de…

Powell, Fed’in enflasyon düşene kadar “faiz artırmaya devam edeceğini’ söyledi

Fed Başkanı Powell, ABD merkez bankasının yüksek enflasyonu frenleme kararlılığından kimsenin şüphe duymaması gerektiğini, gerekirse oranları kısıtlayıcı bölgeye itmek de dahil olmak üzere adımların atılacağı konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Wall Street Journal canlı etkinliği sırasında “Görmemiz gereken şey, enflasyonun net ve ikna edici bir şekilde düşmesi ve bunu görene kadar zorlamaya devam edeceğiz” dedi. “Bu, geniş çapta anlaşılan tarafsızlık seviyelerini geçmeyi içeriyorsa, bunu yapmakta hiç tereddüt etmeyeceğiz.”

ABD merkez bankacıları bu ayın başlarında yaptıkları toplantıda faiz oranlarını yarım puan artırdı ve Powell, haziran ve temmuz aylarında iki benzer hareketin masada olduğunu söyledi. Gösterge borç verme oranı şu anda %0,75 ila %1 aralığında. Salı günü Powell bu rehberliği tekrarladı ve “ekonomi beklediğimiz gibi performans gösterirse, o zaman masada olacak bir şey” dedi.

ABD tüketici fiyatları, 11 Mayıs’ta yayınlanan Çalışma Bakanlığı rakamlarına göre, nisanda yıllık  ayına kadar 12 ayda  %8,3 arttı. Bu, martta yıllık %8,5’lik artışın biraz altında ve son 40 yılın en yüksek enflasyon oranı.

Bir dizi Fed yetkilisinin yıl sonuna kadar faiz oranlarını %2,5 civarında nötr seviyeye yükseltmek istediklerini söylemesinin ardından finansal koşullar sıkılaşmış olsa da iç talep güçlü kalmaya devam ediyor.

Powell, “Bu güçlü bir ekonomi ve daha az destekleyici para politikasına, daha sıkı para politikasına dayanacak şekilde iyi konumlandırıldığını düşünüyoruz” dedi.

Standard and Poor’s 500 hisse senedi endeksi, ocak ayındaki zirvesinden bu yana yaklaşık %15 düşerken, hükümet 10 yıllık tahvillerinin getirileri yılın başındaki %1,5’tan %2,96 civarında duruyor.

Finansal Koşullar

Uzun vadeli getirilerdeki artış, Fed’in fiyat baskılarını azaltmaya yardımcı olmak için yavaşlatmak istediği ekonominin faiz oranına en duyarlı sektörlerinden biri olan konut için borçlanma maliyetlerini artırıyor. 30 yıllık sabit faizli bir ipoteğin oranı, Bankrate.com tarafından izlenen ulusal ortalamaya göre, yılın başından bu yana yüzde 2 puandan biraz daha fazla artarak geçen hafta %5,4’ün üzerinde kaldı.

Powell, finansal piyasalardaki tepkinin yatırımcıların Fed’in mesajını aldığını gösterdiğini söyledi.

“Beklentilerle çalışmayı seviyoruz ve belirli bir günün okumalarını kutsamıyorum, ancak finansal piyasaların ekonomi hakkında konuşma şeklimize dayanarak önceden tepki verdiğini görmek güzeldi.”

Ancak güçlü ekonomi işçiler için olumlu. İşsizlik oranı %3,6 ile düşük ve ücretler ve sosyal yardımlar artıyor. Fed yetkilileri, işsizliği artırmadan emek talebini azaltabileceklerini söylüyorlar; bu, son iki durgunlukta görülmemiş bir başarı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler